用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田區媽媽。。。。好沮喪 -_-
go

沙田區媽媽。。。。好沮喪 -_- [複製鏈接]

沙田B2A學生,爭少少或可攀上B1尾,但只剩1次呈分機會,不敢寄望,心有幾急幾擔心幾唔開心,在囡面前亦要笑着臉,鼓勵。。。振作。。。
但綜觀沙田區入唔到13間B1英中,除了馬鞍山胡忠的中中外,就冇乜band2頭嘅中學。其實若派到都唔係咁想個囡入馬鞍山讀書。

幾個月後可能會含着一腔眼淚對着張統一派位表格,落唔到筆。。。。真唔想面對這一日的來臨!!!  可唔可以比條生路行下????

elbar  如有 運動 或 美術 才華, 可報讀 體藝   發表於 13-1-18 22:24
2隻臭豬  馬鞍山聖若瑟都ok架, 不過好嚴& 超谷  發表於 13-1-18 14:56
   1    0    0    0

醒目開學勳章

b2a 就揀培基喇, 雖然要比學費.

培基已報,26/1 interview, 只報了區內一間直資,其他多有直屬小學,位得好少。

但有得in, 唔係一定收噃!!!

kitbebe  2A成績, 培基多數收!!  發表於 13-1-18 14:14

就算真係入唔到 b1,本區都仲有唔少選擇。

馬鞍山有咩問題呢?好似胡中、馬崇、ymca ed 交通都方便丫~

b2中學都可以讀得好和開心,相反,b1都有好多人讀得唔好.距離方面,中一生遠D都應該自己返都OK

努力D加把勁可能喺下次呈分試入到B1組別,而且聽聞沙田區有足夠學位,大抽獎結果可能有意外收穫。

pineapple0983 發表於 13-1-18 14:11
就算真係入唔到 b1,本區都仲有唔少選擇。

馬鞍山有咩問題呢?好似胡中、馬崇、ymca ed 交通都方便丫~ ...
雖則話在沙田區,但都要轉程小巴,先可搭到馬鐵入馬鞍山。
比較沙田區,咁多間B1英中和B2中中, 什麼。。會考6科14分 %。。。DSE %。。。入U%。。。個心都涼了一截,冇晒心機 _~_

回覆:kiukiupig 的帖子

你要報其他直資都仲有大把機會,唔好比咁大壓力自己同小朋友,放鬆啲,升中只係人生另一階段,沙田算幾好㗎啦,band2都唔少,校風又ok.

Hi,kiukiupig:我同你情況完全一樣呀,band2a,差少少去到band1,我又係直資只有報培基,我自行就棟左郭得勝同胡忠。我老公都唔鍾意阿仔去到馬鞍山讀書(我地住大圍)但我坐馬鐵響恆安站落都係行5~7分鐘到,都好方便呀!(學校老師說胡忠今年已經去到band1尾)另一方面。我初頭都好想好想阿仔讀英中,但有一次一個入到去體藝中一既媽媽同我講,佢個女都係band2a,但運動出色所以入到,佢好真心同我講佢囡囡都讀得好辛苦,追唔到.好心痛令阿女辛苦。所以我地吾好太勉強吧! 我都係諗如果第三次呈分佢上到band one就當然好,證明佢可以上到,但唔得既真係算啦,band two只要佢讀得開心又可以做頭幾名,咪重好.

tracy668899 發表於 13-1-18 23:05
Hi,kiukiupig:我同你情況完全一樣呀,band2a,差少少去到band1,我又係直資只有報培基,我自行就棟左郭得勝同 ...
十分多謝你嘅提點。我自行已入表沙蘇,明知機會極微,但小女普通話不錯,希望面試爭取好表現搏一搏。
第二志願還未決定,諗緊應否揀進取啲,還是選B2A的學校in?  反正大抽獎都是要放第二組別的學校 (但又怕隨機號碼唔好), 到時派到B2C, B3,慘。。。。真係失去方向

醒目開學勳章

kiukiupig 發表於 13-1-18 23:33
十分多謝你嘅提點。我自行已入表沙蘇,明知機會極微,但小女普通話不錯,希望面試爭取好表現搏一搏。
第二 ...
我女同妳個小朋友一樣,我揀一間b2同一間b1尾博;當然揀一間穩陣大機會,加油!
我女2001年1月8日QE出世  

如果肯定第三次呈分之後都係band2,我相信我地全部會揀返band2學校,都吾會派到甘後既(好大機會頭三志願),只係怕以為自己上到band1,點知原來係band2,甘頭志願揀哂band1,至會派到band3姐,況且我地沙田都係好區,沙田band2學校都唔係差吖,我地一齊加油啦!唔好太擔心!

回覆:tracy668899 的帖子

各位,看見大家留言,容許我宣洩下。我仔今天才派成績表,小五下學期屬b1尾,今年派的成績同往年差不多,學校因為要今天才派成績單,所以上星期派咗張紙比家長顯示小朋友banding.那時band1尾/band2頭,所以我們自行都揀咗兩間band1(比較出名)中學博一博,誰知今天見家長,話阿仔屬band2頭,那樣我報那兩間自行咪白費晒。最可惜是我無報定直資做後備,現在都不知點算好。阿仔那間小學是英小(數學和科學都用英文教),如果中學揀唔到英中都唔知點算。

回覆:SiuLai05 的帖子

依家有語言微調,band2頭中中好多都有開英文班,入到去讀都唔錯.而且仲有一次呈分試,仍有機會上band1.

‹ 上一主題|下一主題