用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

DEL [複製鏈接]

DEL

我蠢我錯, 死不足惜,  被洗腦, 白痴到無可白痴, 唔識教仔, 唔應該生仔, 個個家長都有腦, 講得好啱, 國民教育無問題, 本身有小小抑鬱, 睇到留言好唔開心, 大家討論啫, 唔洗成日插我, 我已經係點評多番認錯, 無人理我, 繼續被人插, 尤其有人當電視劇, 每日入來收看留言,覺得自己係傻婆, 請放我一馬, 唔好再留言, 唔想再討論, 我會反醒, 多謝。
   0    0    0    0

回覆:poodlema 的帖子

我們是中國人,唱中國國歌同學中國文化有什麼問題,為人父母者,應分清楚所有事的比重,不要人云亦云

poodlema  OK!  發表於 13-1-18 16:18

回覆:luilui007 的帖子

有時真係頂D家長唔順,但又未攪清楚什麼一回事,人嘈自己又加埋一份,實在令人擔心,我們下一代會點樣

Jane1983  好同意!  發表於 13-1-18 14:34

回覆:poodlema 的帖子

中國人當然唱國歌,邊個寫有咩分別?要面對現實,擴闊視野,否則小朋友如何面對未來?

poodlema  知道! 多謝指教!  發表於 13-1-18 16:15

回覆:sylviawang 的帖子

樓主說的是「國教歌」。

回覆:之前對陸趙鈞鴻幾有信心, 點知...

到底係咩國敎歌!?
定係佢本「我愛唱歌」𥚃邊既歌?

樓主話係國敎歌, 唔係國歌.

愛國無問題,訓練思考,學會是非曲直先係最緊要。

poodlema  Yes  發表於 13-1-18 16:11

大家可否睇清楚, 我講國教歌, 唔係國歌, 可否唔好係咁插我, 大家討論啫! 因為佢係單方面唱好中國, 內容係咁:

(以下內容唔係我寫, 係報紙寫, 唔好又插我!)

ETV製光碟播洗腦兒歌b | 31st Aug 2012 |

「國旗國旗飄呀飄,大家拍手真高興……」洗腦兒歌,教幼兒學愛國。教育局去年花15萬元製作學前教育電視光碟,向全港逾千所幼稚園派發,其中題為「我愛中國」的教育電視節目,播放兒歌教學生愛國,面對國旗要拍手及感到高興。

面對國旗要感高興
教育局的教育電視(ETV)部門,去年檢視現存的學前教育電視節目,將其彙集成光碟,並印製了4,400份派發給全港幼稚園,涉款約15萬元。其中《我愛中國》的節目,於2003年製作,對象為幼稚園高班學生,涉及的學習領域包括認識中國,提高學生愛護中國的情操。
節目內除了播放國歌,也播放《我愛國旗》及《中國生日》兩首兒歌。兩隻洗腦歌由啟思幼稚園創辦人陸趙鈞鴻於98年創作,《我愛國旗》只有四句歌詞:「國旗國旗高高升,大家立正要尊敬,國旗國旗飄呀飄,大家拍手真高興」;《中國生日》則歌頌國慶,教學生要對中國生日感高興。臨床心理學家鄒凱詩分析,幼兒信任老師,當接受國民教育時毫無戒心,會輕易相信中國的偉大,加上兒歌易入腦,幼兒很容易會被洗腦。她建議幼稚園教師也應提及負面國情,不應單方面唱好中國。

punlik  就甘看都沒問題既, 如果真是洗腦,洗小小都沒辦法.
國旗,國慶,國歌, 都是要教, 吾通用批判既眼光來教.  發表於 13-1-18 15:49

睇歌詞都冇咩問題呀。作為中國人當面對升旗用尊敬既心面對。都正面同合理。

poodlema  咁又係!  發表於 13-1-18 16:14

係呀, 哩一刻都仲無問題, 遲D唔知。

如果好擔心,就讀第二間,甘系最保險!

poodlema  都好, 謝謝意見!  發表於 13-1-18 16:13

引用:如果好擔心,就讀第二間,甘系最保險!

原帖由 Jane1983 於 13-01-18 發表
如果好擔心,就讀第二間,甘系最保險!
移民啦,可遠離中國文化

poodlema  好, 我會考慮, 多謝指教!  發表於 13-1-18 16:13

回復 luilui007 的帖子

哈哈,都係一個方法!

其實真的很多國內人自己選擇移民,不然怎會那麼多女學生要很辛酸的也要在外國,又不然爲何那麼多的高官子弟都在外國.當然很多人不了解國情就貶低中國,建立不必要的抗拒心,但同樣不爭的事實是更了解國情的人早得更快和更遠,而很多留下的卻又是投機份子.叫小孩望住國旗要內心感動,是在極權國家才常發生,在其他國家,人民是見國旗就見自己屬體而自動自豪.

......了解國情的人早走得更快和更遠.......

唔好已為移民有用, 我今晚先同我舊老闆食飯,佢三年前同個女返去加拿大讀書, 佢先話佢十幾年前移民過去時條街個個講英文,而家條街個個講普通話,連啲鬼佬都走去學普通話, 個女間學校30~40% 係強國人, 一心想個女去那邊學好英文, 點之個女英文冇咩進步返而普通話重好左!

其實現時最洗䐉嘅係某些報章先厲害!
愛國好正常但唔等於愛黨及麻木接受一切,但宣揚愛國的詩人、音樂家、百姓每國家都有亦很正常,唔好一講愛國就咁敏感,如果宣揚愛國就有錯同文革時期抨鬥有乜分別?最緊要獨立思考,國家係有好多錯處,但愛國每個國都有又是另一回事,唔係報章講嘅及打正旗號叫民主就一定啱!! !某些報章咪又係睇背後比錢贊助果個頭!比錢嘅咪就係亞爺嘅死対頭 !唔係咁簡單架。

novelle  很正確!  發表於 13-1-21 21:48
Jane1983  好同意!某d報紙真係荼毒青少年心靈  發表於 13-1-19 21:18

如果洗腦是這麼容易,國內同胞的紀律應該好好多!凡事要自己先理解,再作分析。好多報刊上的新聞報導也不是實情,更有些是選擇性報導,並不反映真相。生果報和西方報尤其離譜,太多人被傳媒影響了,香港人年青人試想想,我們是中國人也不能愛國,年青一代還懷念英政府,真是十分可悲。大家要清楚知道,97前所有大型基建, 香港花了多少錢, 從輕鐡,機場的建造已可知道,英國在香港提取了多少錢!03後,國內對港所實施有關經濟的政策才今香港有今天,希望大家用心想一想,到底中國定英國對香港好!

‹ 上一主題|下一主題