用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....
樓主: swk0201
go

迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣.... [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+swk0201+於+13-6-3+14:35+編輯

原帖由 swk0201 於 13-06-03 發表

6月期考又到,仔仔又來料,不願溫習,D脾氣又出現,當然沒有未見 ...
同我仔一樣,4月他開始食10mg每日兩次,每次5mg,老師說他好了。5月再覆診,因下課後有興趣班加上中午的藥有數次忘記吃,要求醫生轉長效12hrs個隻,但由於他食藥後體重下跌,e生唔見意,所以只加多一次5mg在4:00pm吃,但我發覺這藥好像開始對他没用,因我也在放假時比他吃藥,一樣多咀,唔專心,近排又不寫手册,欠功課,寫字龍飛鳳舞,情緒起伏好大,可以話失控

回復 lillymarie 的帖子

本來早上吃Ritalin 10mg ,後加中午5mg,  放學後 4:00pm前 10mg
5月改Ritalin la 20mg 加 放學後 4:00前 10mg

他近二月沒有病,人就鬼打咁精神,心病就有(吾想做功課,溫習,最好全日玩)

回復rainbow*~

我仔仔體重OK,我記得第一次見醫生在1月尾體重31.1kg, 三月見醫生31.7kg, ...中間吾記得,5月中見又回復31.1kg
1-3月有個新年,以往佢過年都會升磅少少,之後又會回落

我每日會留意佢晚餐,吃得少,會睡前比杯加營素佢飲,早餐只吃一個普通麵包又加半杯奶比佢.放學佢一定要吃件三文治或麵包,否則吾肯合用作功課, 你可以試下比小朋友飲加營素佢飲

回覆:迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....

唉…科科都唔合格

Hi, 可唔可以比何醫生啲資料我呀?

十分感激!,

回復 Rita媽 的帖子

謝謝 Iillymarie的回覆,
請問係咪可以直接打電話給何醫生, 做評估還是自己做完評估才揾何醫生呢?

lillymarie  直接打電話問醫生啦!  發表於 13-6-24 15:04

回復 rainbow*~ 的帖子

考試當日我比4hr 10mg 比佢吃,佢話考試注專力OK,卷出左,成績表就未派.
考試印象分數:
中文60,73,默書合級
英文6X,7X,默書吾合級
數學7頭,文字題二題沒做,二題錯,一題錯少少(扣少少分)
常識80

成績很滿意,但平常行為還差點點,有時還有漏呢樣漏個樣

回復 mousely 的帖子

加油,我也試過一路喊一路教仔.
其實要自己想通情緒先至會好些.

個半月的暑假就快結束,今年過得幾好,比上二年沒咁勞氣,因暑假有活動課所以每個星期有四天都有吃藥,每次吃1粒藥(10MG),每個小朋友總有一點點頗氣,仔仔的情緒頗氣真的好左很多很多,有時佢都會有正常小朋友的一點點頗氣,但可以接受,呢個暑假見到佢面帶笑容,自己都好開心
仔仔加油呀,希望開學後我每天都能見到面帶笑容的你

各位媽媽, 細心閱讀了你們的Post, 發現我的仔仔亦有相同的情況 (多嘴, 不斷講野 (好嘈好煩), 成日插咀想講就講, 自控能力低, 無耐性, 鐘意動手動腳, 沒規舉, 無禮貌, 脾氣臭, 在家打老人家爸爸媽媽, 成日尖叫) 他現在4.5歲, K1時老師評他為「多動, 不守規矩」, 現在K2已開學, 老師已要求我地帶佢去評估。

我很傷心. 晚晚失眠. 家人認為佢只係百厭, 縱壞, 但老師打電話來向我投訴。我實在不知怎做.

laupig 發表於 13-9-16 11:32
各位媽媽, 細心閱讀了你們的Post, 發現我的仔仔亦有相同的情況 (多嘴, 不斷講野 (好嘈好煩), 成日插咀想講 ...
帶他去做評估啦!
for every one criticism, three positives must be given.

各位媽媽,我個仔都係睇私家評估為ADHD ,又係臭脾氣經常不能靜下來做功課令人勞氣氣

SWK0201, DOBBYBABIE, 可否PM 我你們看的醫生資料? thx

SWK0201, DOBBYBABIE, 可否PM 我你們看的醫生及做評估機構資料? thx

回覆:mosquito_chu 的帖子

彌敦道665号15楼1511 何定邦 tel27879372.我仔六月後就没看dr何了,排寶血關力文11月看,因为何医生太貴了,下下二千几三仟(一個月),

回覆:swk0201 的帖子

我仔仔升小三了,三年級的班主任是他小一時的班主任,老師分别在開學的第一天和第二個星期打給我說他上堂很好,很乖,和一年班對比很大,乖了很多。
仔仔在功課上亦有很大進步,會在學校做了一些功課,回家後吃完茶點,休息一回就自動做功課和温習,近日英文默書有100分希望他可keep住呢種態度

回復 rainbow*~ 的帖子

加油

開學不到二個星期,仔仔都有被老師話佢犯事不算嚴重,事後教訓佢,佢態度比以前好了好多,起碼肯接受別人教導,做功課溫習態度一時一時啦,有時多抄寫都會有少少不想做,少少脾氣,我覺其他小朋友有時都會如此,更何況仔仔,所以接受到.

五個月前為仔仔收養了一對貓貓,初初佢吾識同貓相處,有時在家會好大聲發脾氣同姐姐吵架好大聲,有時橫衝直撞都會不小心整到貓貓嚇到貓貓,每次都會同佢講,你嚇到貓貓,你吾應該做這些行為,近呢個月發現佢行為有改善,有時貓貓同佢玩,咬佢及撲向佢,以前會一邊跑一邊大叫,但近呢個月發現佢會很溫柔笑笑口講,"貓貓不可以咬我,你吾乖,我吾同你玩架"

回復 swk0201 的帖子

我家都有兩隻貓啊!
for every one criticism, three positives must be given.

有時覺得對住貓貓好過對住個仔,有時比個仔激到死死下,我同老公會同對貓貓玩一陣,心情都會好D.

一年半過去,仔仔升小五, 時間不知不覺過去,仍在努力中...
但今年成果很好,仔仔情緒上好左,同佢相處快樂左,
剛派成績表,四年小學生涯 第一次老師給予正面的評語及操行由C-升至今年B
某科成績達九十分,學校比了個進步奬及守規奬,某科老師另送了一份禮物給他
仔仔很開心,
我最開心糸佢呢一年從行為學習都有很大進步
下學期更明顯,每天自己做功課,跟佢溫習態度很合作,每日還有45分鐘看電視或玩耍,他終於可以過回正常小朋友的生活
今次考期佢平均每科都合格,中文寫作仍是他的弱點差點先合級,但可以拉回所以中文科合級,下學期學校沒安排默書調適,英文有時6,8字頭,中文6,7字頭
九月見醫生,會問問可否減藥,五年級上學期是適合時機,下學期要程分怕太冒險
‹ 上一主題|下一主題