用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....
樓主: swk0201
go

迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣.... [複製鏈接]

回復 dobbybabie 的帖子

我預約時比你快少少,星期五打去預約本可以比到下周二,但我有事,所以改星期四,我知DR.有幾間私家醫院掛牌
記得早點找學校出封信內容將小朋友在學校程況記下,我去見醫生前,學校社工姑娘幫我打了封信記下小朋友的程況,帶埋功課,成績表等.. 比醫生睇

加油!

吃了幾日藥(早上先吃,回家看情況先吃,因為佢返半日),在學校情況未知,應該沒大件事發生否則,我電話都沒這麼安寧,

呢二天8點幾吃晚飯佢胃口好似差少少,平日佢糸一個垃圾筒,晚飯比平時少吃1/4碗,佢用好大個膠碗吃飯,我可以接受,糸有點奇怪...再觀察下先

學校11:45-12:15午餐,放1:30佢竟然話好肚餓,吃了成件腿蛋治又吃一小碗河粉,佢肯吃時就比佢吃,

星期五至昨天手册還是寫不齊,但好過未吃藥之前,白雪雪,昨晚再同佢傾,要佢做好D,今日話抄齊,明天放學看下有沒有紅筆欠字,先確定

佢真氣死人,星期一被老師罰企,因找不到那本功課簿而沒做,回家為由開本新簿補做(之前在學校作了7篇作文,現在要從每篇作文中抽出不識的生字用作作句子,佢都偷懶每篇只抽一組共作了七句,見每篇都要寫日期題目,每一篇吾計作句都有10個-14個,我由佢作一句), 但昨天他沒告訴我被罰企,今早提佢回學做好D,佢先講但佢好似沒事咁,叫佢回校同老師講應該考完試那天全部已交回學校,結果放學又話老師找到那本簿比番佢拉,救命,

比佢休息左幾堂沒補習,昨天吃了藥,補習姐姐話好左少少,頭二十分鐘還肯合作,溫普通話只讀拼字沒寫字,20分鐘後隻手就開始多,再來開始有少少忟加少少脾氣,話下氹下就補左一小時,姐姐話佢好過考試前那段時間,不會吾抽吾采,用個背脊向住姐姐,下堂試下要佢寫下字看看情況先(因為佢見醫生前他超嚴重吾願抄寫作文,依家作文仍是死症)

剛才他也不肯做週記,話吾識,但識得去找野玩,連家姐部壞電話都吾放過,我用左少少駡佢的語氣,我又比佢知我吾開心,所以入房,佢先肯寫那份週記,吾理佢作成如何,肯作就是好開始,吾好再關門大吉,先可以幫佢

其實我都十五十六想九月轉校,找間輕鬆D學校,我怕佢沒能力再頂下去,默書考試功課...
haha ... 腦中突然想起n年家計會首歌
追得到未必好,追吾到....

回復 swk0201 的帖子

今天和二個看Dr何的家長傾,佢地建議Dr何,說政府的精神科e生都是他訓練的,又改了约何e生星期四二点,我仔旷星期五唔記得带常識新書,又俾老師罚抄課文,抄了成個半鐘,英文老師又要佢將比賽作文抄到正稿,又一個鐘多4O分鐘,唉,好可怜,完全沒時間看書,今天检查他的數學書,發現新簇簇,問他老師沒叫你們做吆?佢回答說好悶,唔想做,我再問,咁你當時做紧麼,佢話睇住的同学做,唉

回覆:迷茫(專注力不足過度活躍) 很長氣....

今天早上哭了,因真的很痛苦,每朝都要發晒癲,又叫又駡他才施施然吃早餐,施施然換衫,又唔知快遲到,又未梳頭洗面巳一早叫佢起身,但永世就拖拖拖,坐係度發夢,激死

回覆:rainbow*~ 的帖子

rainbow 同你一樣,朝朝早都係我急佢唔急,唉…

回復 2bbma 的帖子

sorry ,我看漏了你的問題,
我諗最好經職業治療師評估看過較好,因抄寫慢原因有很多

我小朋友是執筆太低,提醒他,很快又寫寫下隻手又執得很低,及手碗用力不當,治療師叫我去買執筆膠,因文具店的我試過不好用,很快就鬆套不住枝筆,治療師介紹梨型鉛筆膠(領X兒童發展中心)購買

平時練畫1.圈圈,  2.將8字打橫好似眼鏡咁(由右上向下上番左上再去番右下),重覆重覆在上面畫,於同一個字不停咁重覆, 及紐毛巾, 以上都是訓練手碗轉動

今日好開心,放學後,大少除了中文份工作紙沒耐性做,拖拉一陣不用發火最終都肯合作,學琴時特意叫miss  選首難D比佢學,很合作沒發脾氣及忟憎,之前Miss 怕了他要一首歌分幾次教,很久未試過一堂學二首歌,帶佢去公園玩一陣,回家又肯串左8個生字,又肯練琴,奬他到樓下打波順便做埋物理治療的訓練

長期吃藥總擔心有副作用,有如此效果,比我再選我都再選吃藥
當然吃藥之外,都要教他,讚他,暫時我只懂這些,但近日佢D脾氣好左好多,同家姐相處都少左吵架,有時家姐話佢,不像未吃藥前第一時間發顛,打梳化,大聲罵家姐

其實小朋友在學校都好慘,成日因佢問題引致被老師罰
佢今日自己講,好開心可以參加活動我沒欠功課,小息又不用罰企
聽到都心酸,在學校沒得玩,回家又要趕功課又沒得玩,電視又沒得睇

我仔昨天终于看了何医生,開了C字頭的18mg,今早俾了佢吃笫一顆,四点一放學回來我即問你觉点啊?佢話真是專心好多,平日八卦上堂望人出晒神有一分鐘,現几秒己可叫自己的魂魄回來,中午的飯唔好吃,吃得好少,剛才蒸了燒賣給他,仲没叫佢做練習,暫時成果令人鼓舞,

引用:回復+swk0201+的帖子 +我仔昨天终于看了何

原帖由 dobbybabie 於 13-02-01 發表

我仔昨天终于看了何医生,開了C字頭的18mg,今早俾了佢吃笫一顆,四点一放學回來我即問 ...
想問是否第一次已開藥?

回復 rainbow*~ 的帖子

係第一次就開(私家)因我仔肯定踩界,資源問題政府好大機會唔开薬.仔沒過度活矅,只是專注力不足.仔昨晚十一点瞓,佢仲話沒打咁多呵欠.好似就沒睡唔着.刚才九点吃,現做緊功課,等陣要謄中文作文,看下會唔會快的

我兒八岁,也有以上大部份问題,学習情况不錯,分享如下:
1. 諗D花臣, 把学習扮成遊戲, 营造快乐氣氛eg 藪学教度量行,就先把家中柬西鬥快搬出未, 500g, 1kg, 2 kg...., 学串字, 就鬥快填洞洞 eg ele_ _ ant, 順便教埋phonic.

Note: 要学校先調適功課,宁願学少D, 但学精D

2. 老師可在測試時把孩子抽離, 独立考核+現场鼓励, 我兒最初常交白卷, 現在冇此情况

3. 作文=天級困难, 可先以 mind map 晝出来, 再用口頭形式, 一人一句作出来, 如果靚仔喜欢畫晝就更好玩.

ie 千万不要動氣, 最緊耍好玩

最後, 如果你 *做足各式訓練 + 以上心得* , 都吳work 或一時时work, 耍考慮专注药. 經过兩年考慮, 我兒开始吃Ritalin. 很感恩他進步立見, 抵消副作用, 家校都滿意.
真心希望幫到你地!

引用:回復+rainbow*~+的帖子 係第一次就開(私家

原帖由 dobbybabie 於 13-02-02 發表
回復 rainbow*~ 的帖子

係第一次就開(私家)因我仔肯定踩界,資源問題政府好大機會唔开薬.仔沒過度活矅,只是 ...
明白,我打算帶亞仔去睇向e生,麻煩你

回復 dobbybabie 的帖子

我想問是否要做一個詳細的專注力測試才開藥? 第一次診金多少錢? THX

回復 Anita0423 的帖子

作文真的是死症,不是一人一句問題,糸佢天馬行空,佢把口講得很好,但枝筆倒吊吾出墨水,因為很多字寫吾出,所以抗拒去做去想.

教完很快又忘了,有時教極吾入腦,除了你故事化
例如: 窮---->D人窮到沒屋住,要到山上掘個洞住,洞口語化,所以寫"穴",之後D人將身體塞入個洞穴裏,但洞好細,所以彎下身像個弓咁===>穴身弓===>窮

但不是每個中文字都能作出故事,用拆部件佢有時記地吾記地

但吃了藥,需不是全部改決到,但情緒脾氣好左,起麻在佢發忟發脾氣時很快calm down到,跟他講道理也比之前段時間容易

吃了藥差不多二星期,手册也寫齊,以往喜歡五樣寫一至二樣或是龍飛鳳舞,查書包有功課簿要問呢本簿要做咩?那本作業要做那頁?
因為現在番半日,希望能KEEP住番全日都能寫齊手册,不用每天要問要猜作知做咩功課

I'm still working on the 'composition'...I'll give him selected wordings after the verbal  'pre-work'. Do you think that helps?

其實參加課外活動,你地會吾會吃藥,亞sir話最好吾好比佢吃左上堂,佢吃左藥太靜,不像平日的佢,如果佢多咀叫五次先停,吃了藥叫二次就停,亞SIR令願要叫五次才停的他.
但見佢吃左真的專心又少多咀,佢好鍾意跆拳,我好想佢學好D,等佢可以有多D自信心
佢之前在學校在家裡為功課,溫習搞到好吾開心,又吾講出來

近日佢好多牢騷,講番之前糸學校被同學成日笑佢"被罰天王",成日被老師罰企,小息都沒得玩,好彩佢依家開心左,因為番半日有時間玩下,做野有好左D,少被罰

上星期放學,無拉拉話上上下堂個心覺得自己好"on居",嚇死我,以為D藥問題,後來先知,佢和同學玩時,同學的一元被他玩到隔鄰校,所以要賠,佢自己口快快話賠10元,二天後那位同學有追過他,還說如不賠要收利息,結果他真的拿了自己的零用賠了同學, 件事以交由教學處理.
老師問他是否這件事感到不開心,佢話少少,我問他是否因這件事所以感到"on 居",佢話有點, 真比他氣死,我擔心死還在想要不要通知醫生

回復 Anita0423 的帖子

如果有字提供,佢可以好好,但沒字提供,佢就寫不出,我小朋友糸記字問題,小三可以不懂--->顆,認,健,例....

但見到絶對識讀識配詞

(讀寫評估:報告讀,抄寫沒問題,但默字比同年較弱)

我囝喜歡打乒乓球,食藥對打波都有影響。囝話到晚上無哂藥時,會打得差些,準確性低了。游水本來學極都唔識,食藥後就懂了。我覺得ADHD亦影響著囝囝的運動協調能力,不只是多咀好動不專心那麼簡單。

for every one criticism, three positives must be given.

回復 meldoy2216 的帖子

醫生沒做一個好詳细的評估,祗是問了我仔學習上的問題,跟住剩低小朋友同佢傾,大约十分鐘叫我再入醫生房(仔出)就話仔有麼問題和治療方法.我有將仔做数學粗心大意的地方指給醫生看.我上次開了七日薬,連醫費大約二千一

囡囡一年級中英數全炒,重組句子照抄!雖然我很努力幫佢溫習,但徒勞無功,大家都好辛苦!
她算安靜,但不聽指令,完全學不到知識!上學期,班主任以為我冇家教,想責怪我,但我話比佢知,其實我女女都盡力了!下學期,就安排女見註校教育心理學家,確診了ADHD,排期了一個月左右,暑期開始食藥!藥物對學習有幫助,可以合格,數學除外,但令她軽了3磅!又為她找一較嚴格的補習社,每天在補習社,完成功課,溫黙書,做練習,7時半左右回家!讓她學習學習的態度,雖然辛苦但要堅持,告訴她,補習社小朋友也與你一樣,是正常的,她回家便可輕鬆下!
每步也有涙水與汗水交集,每種對別人理所當然的事,也得來不易!但我會陪伴你左右,直至你能自由自在飛翔!!

‹ 上一主題|下一主題