用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs KTS
樓主: sp3014
go

SFA vs KTS [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+MCGC+於+13-01-21+發表完全唔

原帖由 gigayan 於 13-01-21 發表
好似上面個位家長講得清清楚楚,其他家長就會以個人尺度去定呢間學校對自己的小朋友谷定唔谷,大家上來都係 ...
但唔知點解,部份人一嚟就話SFA=谷(咁多間小學唔知點解淨係鍾意話佢谷),咁樣好誤導的,因為有家長可能就係鍾意谷,但入到去發現係另一回事,我一開始經已話谷唔谷係純粹個人見解.

MCGC 發表於 13-1-21 13:51
但唔知點解,部份人一嚟就話SFA=谷(咁多間小學唔知點解淨係鍾意話佢谷),咁樣好誤導的,因為有家長可能就係鍾 ...

又咁睇喎, 成個ek唔會只係得sfa一間俾人評為係谷, st jo kt、kts、aps...... 都有咁俾人評為谷, 又唔使咁敏感。另外, 好似momama咁寫得清清楚楚, 唔係只係一句"讀緊既家長都覺sfa唔谷", 咁家長睇完就會自行評價是谷和唔谷, 就會睇下自己鐘唔鐘意架喇, 最後, 只要入到一間小朋友讀得開心, 家長又放心的學校, 則皆大歡喜喇。

How about using "reverse engineering" to think backward about this.  A good school with good academic results has no magic to "turn" her students to achieve the good results.  The students must work harder/smarter to get the good results. If SFA has top tier academic results, that means her students must work harder than most other to achieve this.  So, "谷" could be a subjective feeling but the hard work still has to be done regardless.

其實我想應該兩間差不多, 而且小朋友最終讀書成績如何, 學校可能只有60--70% 功勞, SFA 及 KTS 都是非常好的學校.

唯一的分別只有 :  校網.  (看你喜歡那一個校網)

comemon999  campus 都重要的,  發表於 13-1-22 13:49
cowboy2007  同意,"SFA 及 KTS 都是非常好的學校" 所以真喺難揀  發表於 13-1-22 12:57

MCGC 發表於 13-1-18 17:30
成績好不用睇校網, SFA大多自行搞定,不是本區網.

仲有好多中途插班轉左去各大名校.

回覆:hktbaby 的帖子

中學收生第一階段是自行收生的,不計校網,第二階段才跟校址或住址報。的確不少SFA学生在自行階段已有offer.

引用:小朋友係囡仔,數學普通,language+(中英普)

原帖由 sp3014 於 13-01-17 發表
小朋友係囡仔,數學普通,language (中英普)都幾好,愛好音樂,體育普通,地區唔係一個問題,非常苦惱中,想問吓E ...
樓主已察覺囡囡數學普通,我試下講講呢點。有朋友仔仔今年SFA小一,數學E.nopi比賽也是得獎的。數學第一次考試其中一份卷,只得70/80(分),據小朋友講番有D數從未見過,因試卷唔派番屋企,所以估計那些是奧數。朋友表示,小朋友亦讀得好輕鬆,冇壓力,因佢自己K1開始便谷佢。

引用:小朋友係囡仔,數學普通,language+(中英普)

原帖由 sp3014 於 13-01-17 發表
小朋友係囡仔,數學普通,language (中英普)都幾好,愛好音樂,體育普通,地區唔係一個問題,非常苦惱中,想問吓E ...
樓主已察覺囡囡數學普通,我試下講講呢點。有朋友仔仔今年SFA小一,數學E.nopi比賽也是得獎的。數學第一次考試其中一份卷,只得70/80(分),據小朋友講番有D數從未見過,因試卷唔派番屋企,所以估計那些是奧數。朋友表示,小朋友亦讀得好輕鬆,冇壓力,因佢自己K1開始便谷佢。

回復 sukitelfold 的帖子

SFA 有教奧數, 但測驗及考試都不會考的。

回覆:gifthoney 的帖子

多謝更正會派卷回家嗎?

回復 sukitelfold 的帖子

沒有派卷回家,但有派給小朋友,老師解釋答案。

考試卷不會帶回家,但 assessment 卷會派,中數 assessemnt 份卷屬有難度,facebook 有家長話似小二試卷,太 straight forward 的題目都不會出現,明明話考加減數,最後有 2 條初級乘數,明顯要來分高低。

英文方面小一開始教 past tense,需要背動詞表大概50個;難唔難見人見志;中文普通話教,家長從小有提供相關 training 比小朋友,應該可以manage 到。

最難應該係英常同 Eng Lit.,生字勁多。

大人肯跟、小朋友肯努力,想考試有 A grade(85分+)唔難;難就難在考高名次,同學仔平均學術水平之高,超越開學前的想象,1st term exam 後已放棄爭取高名次的妄想。keep 住全級 40-60 名就算,反正根據 SFA 以往升中記錄,全級首 100-110 既都入 band 1 英中。

用快樂(親仔關係)換取高 d 名次,唔值。

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+13-1-23+18:52+編輯

原帖由 yuenkw 於 13-01-23 發表

考試卷不會帶回家,但 assessment 卷會派,中數 assessemnt  ...
用快樂(親仔關係)換取高 d 名次,唔值。最喜歡這句。多謝無私分享,相比我朋友分享,有九成半相似。

回覆:SFA vs KTS

謝謝各位家長的經驗,現有最後的一個問題,請問兩間學校會唔會多教淺考深的情況呢(明白考試總會有一兩題去區分名次,但希望唔會係絕大部份)?因我絕對認同唔值用親子關係去換取高名次,所以想知道是否只要跟緊學校功課同學校教個d野就可以有中游位置呢?

Yanamami  Yes  發表於 13-1-23 21:43

回覆:sp3014 的帖子

KTS小一無這情況,數學頂多兩題挑戰題,類似奧數題型,佔全卷約4%、5%。

個人覺得SFA不算教淺考深, 試過英文測驗有一兩題out of syllabus, 老師說答錯都不扣分。
‹ 上一主題|下一主題