用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多唔多家長決定給小朋友2013年repeat K1 做大B呀? ...
go

多唔多家長決定給小朋友2013年repeat K1 做大B呀? [複製鏈接]

多唔多家長決定給小朋友2013年repeat K1 做大B呀?
   0    0    0    0

巳有一間心儀半龍收左,會repeat。還等pc出result。已in了一年n,二年K,如果唔repeat,隔一年半就in小學,好趕喎,真係搞吾掂!

情況一樣, 不過小朋友今年讀k1好開心, 跟得好好. 真無奈.

My son repeats K1 this year in a dragon school and he is doing very well in class and is building up his confidence. Really recommend small boys to repeat as they develop slower.

回覆:siubear718 的帖子

咁女仔又點呢? 有無過來人分享下?

回覆:多唔多家長決定給小朋友2013年repeat K1 做大B呀?

小囡正是今年repeat 做大B,
已有一間半龍收左,而家等緊禮賢及培正出result!
Repeat 原因一來係同年細B,唔夠人爭,
好多我心儀學校唔收細B,
其次小囡氣管較弱,係屋企日子多過返學,更何況由N1到而家N2,佢返呢間都不太開心,所以轉校係意料之內!
第三,有鑑於小囡學習情況,我覚得佢係理解力同思維比人大一年,學習上比較好啲!

請問有經驗的家長, 小朋友轉去另一間學校時, 重新接觸不同地方, 會出現什麼問題?

回覆:多唔多家長決定給小朋友2013年repeat K1 做大B呀?

例如唔捨得之前學校同學仔,加上新環境、同學、老師,個個唔識,冇咩安全感,會因為咁而唔返學,扭計發脾氣!
有啲小朋友對返學路線都好敏感,會問點解行呢到,間學校唔係呢到!
再醒啲,會問點解要轉學校!

如何解決? 要幾耐才ok?

回覆:KTP 的帖子

我擔心阿女覺得悶而失去學習興趣多d. 因為教科書來來去去都係果幾本,我已知黎緊我會轉果間學校用書跟依家讀緊嘅有兩本相同,我阿女實記得自己讀過的!!

係呀, 教科書來來去去都係果幾本, 同擔心現在有一班好朋友, 讀書沒問題, 但自己要repeat, 不知會不會唔開心?
‹ 上一主題|下一主題