用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 本人同BB面試、結果、揀位之談
go

本人同BB面試、結果、揀位之談

本人與BB早已就2013年幼稚園K1入學面試車輪戰告一段落了,過程精神壓力大但又不算太艱辛,畢竟已經走過,亦算人生一種體驗。當時最初幫BB報左13間,total in左6中間,5間accept 1間waiting,BB發揮好好,結果令我地好滿意好開心,早於聖誕前已經得知所有結果,算係叫做過左個開心既聖誕同新年。

5間收左BB,本人目前僅hold住2間,其餘已經致電幼稚園放位,可以讓更多仍未有offer等候學位既家長早一D有好消息(自己都係過來人,知道等待既折磨與辛苦)。目前手頭我hold緊既係學之園英普班同York國際班,仍然是心大心細,兩間學校都各有利弊,難以取捨,York名氣好似大D,九龍塘名校區傳統名校,聽講英文亦教得好好,提供專業劍橋英文考試儸cert等小朋友有更好準備叩門小一。而學之園教學模式、課程、小一升學成績記錄我又非常欣賞同滿意,校園細D但老師對小朋友既focus更加全面……等等。

因爲BB係本人第一個小朋友,算係新手媽媽,現懇請有經驗、有想法既父母朋友給予意見或建議,助我進一步考慮同篩選,早日放多個位出黎俾其他小朋友,感激不盡。

謝謝大家!

回覆:C-Mermaid 的帖子

半日定全日?我覺得以最近屋企為選擇,接送方便係一個優點。

回覆:本人同BB面試、結果、揀位之談

你覺得兩間都好,你可以問個B想讀邊間。

我唔會揀york , 太商業化,做到好似係人都收咁。個人亦都唔同意佢係所謂嘅傳統名校

回覆:C-Mermaid 的帖子

兩間中選一間?Definately 學之園!

做人至緊要開開心心 :-D

引用:我唔會揀york+,+太商業化,做到好似係人都

原帖由 金盆洗手 於 13-01-17 發表
我唔會揀york , 太商業化,做到好似係人都收咁。個人亦都唔同意佢係所謂嘅傳統名校

...
純粹路過,我本身在港島,冇考慮九龍學校。本人對york的感覺不太好,佢或者學術ok,但早年爆出學校為幫學生拎宗教分,收錢搞埋d咩領洗班,我覺得呢間野似學店多些,走精面去呃分,呢些是學校應該做的嗎?其身不正如何教好學生?除了讀書,德育更重要,否則幾叻都冇用。個人意見,不喜勿插。

Jane1983  咁個校長的做法有真係過左火。  發表於 13-1-17 22:10

cheung_chit 發表於 13-1-17 21:47
純粹路過,我本身在港島,冇考慮九龍學校。本人對york的感覺不太好,佢或者學術ok,但早年爆出學校為幫學生 ...

我會揀學之園

回覆:gloomy1115 的帖子

一定學之園,仲要係英普班!

我早年情況同你一樣...
本來YORK國際班有OFFER, 後來LH OFFER左普英班, 諗都冇諗就揀LH.
今年佢K3了,我覺得當年的選擇冇錯...
如果地點不是CONCERN, 一定是揀LH

我觉得最緊要係適合小朋友,好多人話york commerical,又話佢係人都收,但作為用家的我,真心觉得小朋友学到好多嘢,不論在学術或者礼儀上,都有好大的進步!所以不用理會其他人的comment,是否名校不重要,只要小朋友讀 得開心便成了

引用:我唔會揀york+,+太商業化,做到好似係人都

原帖由 金盆洗手 於 13-01-17 發表

...

Agree

引用:一定學之園,仲要係英普班! +

原帖由 Heima10 於 13-01-17 發表
一定學之園,仲要係英普班!
Agree

後悔今年冇報到。

我建議LH. 我最鍾意LH既啟迪班,有自編教材及故事書、月曆、CD、利是封,每次收到學校自製禮物都好開心!而且LH學位少,每個位都爭崩頭好矜貴架!

我相信兩間學校的學術成績都不錯,可選擇近屋企。
小兒於LH讀pn,真心覺得是一間非常有誠意,用心的學校。
小兒就讀半年於自理能力和學術上進步了不少,
甚至乎於家中能幫忙點家事。

我早前都係呢兩個offer,我放咗york,原因係﹕
1. LH 的教學模式、小班 & 語言環境好好;
2. LH 可以行路返學 (同一屋苑),幾分鐘到,慳返好多時間

可以分享小小LH的優點,
學校好明白教育子女先由父母做起,所以學校定期舉辦家長講座,
校長和老師會親自解答和分享教養心得,
每個月會有課程簡介,方便家長於家中加強訓練,
每月會有詳細的評估報告,家長可了解更多子女的進度,
學校自己編輯課程及課本,非常超值,
學校定期上載上課相片給家長下載,
語言環境好,小兒的英文進步了不少,(於家中只會跟他講中文)
活動教學,例如:教蔬菜,每個小孩會帶不同的蔬菜返學校煲。
最欣賞學校同樣著重自理能力的訓練,並有評估。
有很多家長和親戚都甚欣賞小兒那麼小已能自己做自己的事。
希望幫到樓主。

TGC    發表於 13-1-18 10:08

其實可以用另一個角度去選擇,你希望你小朋友報小一時是銜接傳統津貼/直資學校定還是國際學校呢?如果想報傳統津貼及直資學校就讀學之園,如果國際學校咪揀約克!