用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解個個都話自己個仔女叻都冇人有?
go

點解個個都話自己個仔女叻都冇人有? [複製鏈接]

全班頭幾名,英文好好.奧數全港冠亞季軍,運動出色,音樂天才,演講朗誦樣樣得!

咁仲駛乜愁?!開Post問人做乜?:!唔明!!

bb86    發表於 13-1-17 15:43
Adam媽媽    發表於 13-1-17 13:37
woodst  大把呢D人  發表於 13-1-17 12:55
family1234  最唔好的嘅係誤導佐冇佢地仔女噉叻的家長更加徬徨無助,人哋十項全能周身刀都一副憂心忡忡的樣,自己個岂不是完全冇機?  發表於 13-1-17 11:15
KJJ    發表於 13-1-17 10:38
   0    0    0    0

恭喜你先,讀書方面是狀元人材,有感而發2個朋友孩子故事,第一個男仔香港區名校,名列前茅現專業人士,做3份人,月入幾十萬,但是老婆奴,很少回家和父母吃飯和給錢父母,反而自己和老婆住豪宅,買金錶和七人車送老婆家人.另一個是女孩子,年年九龍區名校全級第一名,大學畢業立刻結婚了.另一個故事是朋友年年考試排尾,留班是正常的,出來工作,人工低,冇錢買樓買股票,97年間,冇破產冇負產資,現開心生活...

一樣米養百樣人,何必介懷,做好自己囉~

醒目開學勳章 王國長老

咁一個人只可以讀一間學校, 如果哈佛劍橋同時收, 都要考慮架下話?
(利申, 我女直升, 亦無周身刀, 唔駛問)

正如有兩份工,同時話請你,其實你都要考慮很多...很多...,去決定選哪一份。很怕會選錯。 你會分析很多因素:人工、福利、前境...,是否真是很適合自己,是否真心想在這行業發展..... etc.
有得揀,唔知點揀,都一樣是煩惱。
相反,成績不佳的,正正又是冇乜可揀,所以亦擔憂不已。

我自己雖然亦很徬徨,因為我也只有第三組別的選擇。但回顧過去,我弟弟亦是一間第三組別中學的學生,但他當年可以入讀預科,中六時便被中大取錄。最後以First Honor 在大學畢。 所以,其實「將來」是在小朋友手中,並不在學校裡。 你有潛質的,遲早發揮出來,那怕是在一所知名度不高,甚至乎是第三組別的學校。
如果有可能抽出時間, 真的應該去幾間考慮中的學校四處走走, 看看學生午饍或放學時的模樣。 每間學校都有不思進取,無心向學的人, 只要是%很低, 便ok吧!
某topic內亦有人講過,最重要是親子關係。上了中學,更要保持良好的親子關係,關係愈好﹐誤入歧途機會愈微。

catcatmom  時代唔同左, 我同老公都係讀BAND5中學(自動升級為BAND3), 老公入左中大, 以前更差學校都有叻人. 因以前既父母覺得叻就邊個都得, 最好讀隔離街.  發表於 13-1-18 20:24
kswiss  Very good sharing! Support!  發表於 13-1-17 13:28
KJJ  Thanks for sharing   發表於 13-1-17 10:41
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

醒目開學勳章

東東媽咪 發表於 13-1-17 07:56
全班頭幾名,英文好好.奧數全港冠亞季軍,運動出色,音樂天才,演講朗誦樣樣得!

咁仲駛乜愁?!開Post問人做乜?: ...

人地講咩野聽完就算, 啱聽咪當取經, 吾啱聽就當笑料

有個朋友成日誇個仔係天才, 又話自己同咩咩校長好熟, 就算入皇仁都無問題, 開句聲就得

最後咪入左灣仔區某某中學

EK是練習EQ的好地方。

smallfoothk    發表於 13-1-17 13:01

Pizza_Hut 發表於 13-1-17 10:40
人地講咩野聽完就算, 啱聽咪當取經, 吾啱聽就當笑料

有個朋友成日誇個仔係天才, 又話自己同咩咩校長好熟, ...
真係有D家長好吹捧自己個小朋友、可能太多”你是最好的”感覺吧

老實講,除了少部份家長是懶做功課外。大部份是心中有數的!

想多一点支持吧了。大家家長多說一句, 讓他人安心一点。何樂而不為呢!

不論是 band 幾都 深受香港制度之苦,家家有本難唸的經!
大家同是天涯苦命人!何必計較呢!

黃巴士  SUPPORT!!  
為人父母都是想將最好的留給囝囡, 希望小朋友沒選錯6年的中學, 叻囝叻囡家長都有佢地無形壓力, 何必計較咁多.  發表於 13-1-17 14:00
ANChan59  "不論是 band 幾都 深受香港制度之苦,家家有本難唸的經!"   發表於 13-1-17 13:54
jk67jk  「想多一點支持」<==  個心十五十六, 真係好正常。  發表於 13-1-17 11:23

醒目開學勳章

branma 發表於 13-1-17 10:53
真係有D家長好吹捧自己個小朋友、可能太多”你是最好的”感覺吧

總好過有些家長笑裡藏刀, 在升中選校時往往貶低完人地嘅首選, 自己又靜鶏鶏報考

ANChan59  唔洗講咁遠,EK 都有不少.....  發表於 13-1-17 13:55
jk67jk  咁哩D人, 就好冇品囉....  發表於 13-1-17 11:20

回覆:東東媽咪 的帖子

認同,甘勁入邊間都收啦~難為我地d邊緣人,諗到頭爆!不過樓主,算吧啦!一樣米養百樣人,希望我地仔女都入到心儀學校吧!我地加油啦!將來既野冇人知既!

a_mum2009  give me 5, 就黎chi sin  發表於 13-1-17 12:52

完全同意, 唔好講話頭幾名, 如果我個囝係50 名內, 我都唔洗日日睇住親子黎收料

smallfoothk    發表於 13-1-17 13:02

邊緣人確實是最需要幫助的, 諗到頭爆
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

東東媽咪 發表於 13-1-17 07:56

咁仲駛乜愁?!開Post問人做乜?: ...

我覺得未必係想威比人睇,只係想知邊間中學較好或適合,好學校有不小

tao7113  認同,競爭太大了,一山還有一山高,誰敢保證自己是最好的?沒有最好,只有更好  發表於 13-1-18 10:45
黃巴士  AGREED!!  發表於 13-1-17 13:07

我想起一句話
自己老婆比人家的靚
·'

絕對同意!其實大家心中有數,只想問人地有冇異議.

但如果個仔女叻得咁緊要,點解唔可以問下佢有乜意願呢?點解仲要亞媽十五十六左問右問?!

我又想起大學生見工既故事!

大學生見工既原因,不為錢,不為職級,不為福利,只因為:亞媽叫我黎見工!!

然後亞媽打CV,亞媽接電話, 亞媽加工人陪interview

ANChan59  似曾相識  發表於 13-1-17 16:43

結果呢,亞媽話份工唔適合佢

joyce919  我個friend 响公司真係見過個媽陪阿女去見工。結果係,無請個女仔。唔知個阿媽會唔會安慰阿女話"份工唔啱佢呢?"  發表於 13-1-18 14:55

真的, 我有時候都有你這感覺, 我亦覺得EK係訓練EQ既好地方.

ANChan59    發表於 13-1-17 16:42
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:Quote:branma+發表於+13-1-17+10:53+真係有

原帖由 Pizza_Hut 於 13-01-17 發表
總好過有些家長笑裡藏刀, 在升中選校時往往貶低完人地嘅首選, 自己又靜鶏鶏報考
...
同感,真係好多呢類人.......

‹ 上一主題|下一主題