用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 la sall interview
樓主: c9c9c9
go

la sall interview   [複製鏈接]

面試快將開始,祝各位叻仔有突出的表現,成功見brother

引用:回復+sababy+的帖子 自行的30%的确是由學

原帖由 longfung 於 13-01-18 發表
回復 sababy 的帖子

自行的30%的确是由學校自由分配,想收什么學生都可以!
thanks! 我當然知道自行學校可以決定收生!可能我表達得不清楚,只想知道靠運動方面是否優先面試?

回覆:ohnono 的帖子

謝謝回覆,但我還是不明白那个EDB rank order. 喇沙是比其他學校較早取得 教統局的rank order 嗎? 跟據過往經驗,他們早於2月已有2nd in 的名單了。

回覆:excel 的帖子

校網都寫咗“if applicable ", 即是可有可無,唔係最必要. 學校只要睇校內成績top嘅,又有特異功能,面試ok已經足夠. 老實講,個rank order list 係反映師兄姊嘅成績,意義唔大. 如果一個好叻嘅小朋友,讀間好普通嘅小學,個rank order list 根本唔能夠比人知道呢個小朋友同其他考生相比之下,邊個較為優勝.

oscarmama    發表於 13-1-22 14:20

回覆:khmama 的帖子

所以以前個親戚問我,如果喺勁嘅band1校成績普通,小四轉去普通學校就可以名列前茅,保証係band1豈非更好? 但問題係去到普通學校所接受嘅教育方式又會同勁學校唔同,如非天生聰穎,程度已經有差異,rank order 都未必高過以前.

回覆:sababy 的帖子

運動方面有特異功能是会優先取錄,有早到一打完學界攞了冠軍的小明友在球場上已有喇沙教練上前offer中一 學籍,那是11月之前,某些運動喇沙是有運動quota的,我所知的這項就有3 个名額。结果冠軍那位接受了另外一間男孩直資的offer.   有些是11 月頭收到喇沙邀請到學校做運動測试後取錄的,手續上也有2nd in 喇沙校長。校長也是即場confirm 叫學生7月去註冊。 自行收生時他只要把喇沙放在第一志願交form 就可以了。全部都在11月或12月頭2nd in 完。

回覆:khmama 的帖子

有朋友告之某年某小學的全级第一名自行去報皇仁,結果是連面試的机會也不給。小孩心有不甘向自己讀的小學查詢.   最後得到的答案是皇仁方面以往有取錄過那小學的學生,但在皇仁的成績很差,所以那个考第一的學生不獲面試。

引用:有朋友告之某年某小學的全级第一名自行去報

原帖由 excel 於 13-01-19 發表
有朋友告之某年某小學的全级第一名自行去報皇仁,結果是連面試的机會也不給。小孩心有不甘向自己讀的小學查 ...
面試機會都冇,真係會唔甘心吖!我個仔自行都有報皇仁,希望有得in啦!

回覆:Jessica420 的帖子

若全級頭三名我想有机会面試,若讀程度高的小學机会更大。

皇仁好睇rank order list

回復 ohnono 的帖子

Just my opinion.
This statement can be for 100% applicants interview or partial. But today, when I hand in the application form, they said that they only checked the information by my original documents in the first interview. In my living place, those schools say every applicant will be interviewed, they will check very clear when I hand in the form.

引用:若全級頭三名我想有机会面試,若讀程度高的

原帖由 excel 於 13-01-19 發表
若全級頭三名我想有机会面試,若讀程度高的小學机会更大。
我個仔p1-p5是係蔡繼有學校,依家係沙田某間程度一般的小學,第一學期全級第一唔知道有冇機會in呢?希望有機會,阿仔英文同普通話都幾好

要睇你的rank order list夠不夠高(在所有參賽者中)

回覆:KKKK 的帖子

博一博,唔得的話沙田本區都有幾間不錯的band1中學

蔡繼有聽說是讀IB的,所以學生普遍英文很好。但IB 課程6年級已相等於form1 所以收中 1 學費。學費仲貴過st paul co ed 。令郎五年級有考呈分試嗎? 妳可以問問令郎就讀的學校以往有沒有學生自行時成功獲面試的例子作參考。若令郎就讀的是程度不高的小學,我恐怕ranking order 排位不高,這也有可能影響他們screening 時的選擇。因為在普通小學的第一可還不如名小學的20, 30  正如我前面說的例子,學校也会参考已往入讀的同一小學的在校成縝,但若令郎有突異功能可能会增加机会。

小兒五年級冇考呈分試,因為之前太hea所以想轉傳統中學俾佢拼博下。之前問過好多名小學已經不收轉校生,所以選擇了屋企附近一間小學俾佢適應下。因為佢成績ok所以不太擔心,佢參加好多數學比賽,不過依家好多小朋友都好叻又有特異功能。三月先知有冇的in,等下先啦!都有報其他直資中學作準備。

回復 Jessica420 的帖子

Hi Jessica,
本人兒子現在係名中學讀中二,以前小學都在蔡継有讀,讀完year 6就自行去教統局申自行派位,所以無須要轉去普通小學讀p.6,小朋友這樣插班會唔適應,反而會影響小朋友排位

回覆:denlija 的帖子

唉一心想早一年轉傳統學校俾佢適應下,同時再爭取兩次呈分試,但我忽略咗全港排名。不過阿仔都適應得好快,成績亦不俗,希望自行另一間都有得面試。我相信有得面試就好大機會,因為阿仔都好定。希望同你仔仔一樣入到一間名中學啦!好多謝你嘅分享呀!

回復 Jessica420 的帖子

I submitted the form last Sat and received their phone call today that my son will interview on 2/4

今日lunch time收到學校電話, 約1月30日面試.  我們是上星期四交表的, 冇諗過咁快有得in, 真係未有心理準備.  阿仔剛考完校內試, 重以為可以鬆一鬆添.
‹ 上一主題|下一主題