用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 上智vs英華女學校
樓主: ming2013
go

上智vs英華女學校 [複製鏈接]

引用:應該英華比上智難入。1.+要和中西的女孩兒

原帖由 gigi510 於 13-01-20 發表
應該英華比上智難入。
1. 要和中西的女孩兒比較,港島小學質素好,英文好。
2. 英華 - 50%成績次第,比 ...
請解釋point 1.  在下愚見大部分好學校都是在九龍/新界區。

回覆:Jen123 的帖子

中學DBS,DGS, 林護,鄧顯,曾肇添,上智,伊中,荃灣官中,上年DSE成績好的大多在這邊,仲有瑪利諾,聖瑪利,協恩,德望,喇沙,九華新派仲有蔡繼有.

小學除以上提及的中學附小,聯小外,仲有小拔,聖芳濟各,宣道,九龍塘小學,英華小學今年直資報考王是陳守仁。地區名校更是多不勝數。

香港區較為人熟悉的是St Paul Co-ed. 官津英皇,華仁,皇仁,庇理羅仕,瑪利曼最為人熟悉,英華就搬去九龍,數埋聖心同St. Stephen boys and girl.

小學軒小,唔計附小聯小.

St. Paul遍佈港九唔數.

只以大家最熟悉的計,我以前都冇谂過不過樓上有人咁講我又數吓,淨計number of schools 九龍加新界都多過香港,地方都大啲啦,無理由好學校少過香港呱. 大家請指教.

回覆:Jen123 的帖子

嘩,你咁樣講嘢,似乎想挑起戰爭咁,我拜讀過閣下唔少post,你成日咁講嘢嘅,我唔中你計

不過崇尚港島區嘅你,何以要猛龍過江來考九龍區小學?又為考唔到九龍區神校深深不忿?不過你有樣冇估錯,我並非在港接受高等教育,見到自稱在香港接受高等教育的你如此品行,踐踏其他學校來证明自己是對的,真慶幸自己當日冇揀錯,雖然你绝不代表全部在港接受高等教育的人.

林護鄧顯係中環人話我知的,我以前都唔識,仲比人話我咁都唔識,原來有人識得少過我.

住港島並不比別人高尚,淨數神級九龍都多過香港,前面有人癲我又陪佢玩吓啫,認真你就輸了。

祝願你有千件玩具的女兒早日考到神級女校,不用搬家離開你認為高尚的港島.

piggy-ma    發表於 13-1-22 09:06

回覆:like_travel 的帖子

就係囉,所以我忍不住回覆下佢。

引用:MCGC:你在不在?有事想向你請教! +

原帖由 Jen123 於 13-01-22 發表
MCGC:你在不在?有事想向你請教!
唔敢當,在下又點有資格賜教在港接受高等教育及在中西區讀書大的閣下呢, 樓主想問嘅唔係呢啲,唔好喺度搗亂喇,你要知/問/比較其他,去可以開過個Post,睇吓第二啲家長點回覆你囉

引用:Quote:原帖由+Jen123+於+13-01-22+發表MCGC

原帖由 vickychmama 於 13-01-22 發表
我是HKU 的畢業生,我識的同學有DBS DGS HYS 保一,劉皇發都有,我1990 HKU graduated . 劉皇發那個依家做 ...

引用:Quote:原帖由+like_travel+於+13-01-22+發

原帖由 vickychmama 於 13-01-22 發表
有人做井底之蛙,不需動氣。世界是很大的。
勁like!

引用:+本帖最後由+like_travel+於+13-1-22+11:03

原帖由 like_travel 於 13-01-22 發表
講得超對

引用:MCGC:原本沒有打算回應,不過,很想澄清一

原帖由 Jen123 於 13-01-22 發表
MCGC:原本沒有打算回應,不過,很想澄清一些,你在 20/1批評 gigi510,話九龍/新界好學校較多?我反駁質 ...
Jen123:我也來澄清一下。

第一,是其他家長看不過眼回應你而已,我們並無圍攻你,是非,是愈辯愈明的.  

第二,我是說我沒有“在港”接受高等教育,世界之大,又豈止香港,目光,要放遠啲.

第三,我從出生至出國,都生活在“港島區",但我並無認為住港島或在港島區讀書,有什麼高人一等.

有家長曾經post過去年DSE  result 及Jupas入U率,你不認識的林護鄧顯曾肇添確實fight低很多你很認識的傳統名校,這是事實,不用爭辯。

世界,是會變的,山雞都可以變鳳凰,與時並進吧,中西區同學仔.

唔再在這個post回應你嘞,雖然我都好想知作為港島fans嘅你點解會抽協恩小學,都唔配合你身份.

‹ 上一主題|下一主題