用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD/專注力/自閉/亞氏保加 針灸治療
go

ADHD/專注力/自閉/亞氏保加 針灸治療 [複製鏈接]

想問下有無JM帶過小朋友去針灸治療ADHD/專注力/自閉/亞氏保加等, 可否分享下效果?  針左幾耐幾多次, 有冇食中藥協助等??  我上網睇過, 台灣好似幾普遍用針灸治療, 而且效果好似都唔錯, 我小朋友本身專注力比較弱, 但又唔算太嚴重, 所以都係唔想俾佢食藥, 始終治標唔治本..

我星期六帶仔仔針左一次, 醫師話暫時無須要食中藥, 真係好想可以幚到佢..
   2    0    0    0
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

係lor,我都係想瞭解下,但是針邊度?腦或舌頭?我好驚唔得時點算.

主要針頭, 手同腳, 大約20針...
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

回覆:ADHD/專注力/自閉/亞氏保加 針灸治療

我仔怕痛,唔肯試

回復 小倩 的帖子

我仔初初都好驚, 上星期六針第三次開始無再喊但當然臨落針之前仍然好驚, 頭一二次都見佢無咩特別唔同, 第三針之後好似真係乖左, 一叫即停, 唔之係心理作用定係咩原因呢? 又或者係心理因素可能佢想快D乖唔駛再去針, 哈哈~

我女兒是自閉症,現已六歲多,剛開始針了16次左右.原本她的發音很少,現在開始多了幾個音,還有說話時比以前夠氣.

我女兒對針灸不抗拒,沒有大喊,只是扭計的依依呀呀,待針20分鐘,不是太久,都可以一試.

施針位置是頭,雙手,雙腳和下巴.約三十幾針.

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

回復 veroshea 的帖子

你喺邊度做? 貴唔貴?
我淨係同佢貼天灸, 少少熱佢已經呱呱嘈

回復 小倩 的帖子

我仔係仁濟醫院中醫診所針, $120一次, 主要針頭, 手就針過一次, 腳醫師話佢唔算嚴重, 可以暫時唔駛針, 不過我見好多小朋友都有針手同腳.  每次留針一個鐘, 每星期要針兩次, 醫師話大約針三個月, 暫時也無須吃中藥.  希望有用..

我都有帶佢睇過中醫,但個醫生話無針對呢類病o既方法,不過話佢要build up 個身體。
如果想針,請問應該點同醫生講呀?

我只係講專注力弱醫生巳經知道, 果度好多小朋友針, 我見有D係情緒問題, 有D係表達問題(因為我去果間D小朋友針坐完要坐係後診大堂度等)所以留意到, 見醫師收據上寫五遲五軟, 你試下問下你個醫師.

fionacat  請問邊位醫師好呢?謝謝!  發表於 13-1-31 18:24

我轉咗另外一個中醫,佢話有呢類治療呀(不過要$200),E+仲有好多小朋友來做梗TIM
不過我同阿仔講,佢係都唔肯,唔知點氹佢好

中醫醫證不醫病
五遲:立遲、行遲、齒遲、髮遲、語遲,屬肝腎不足、心氣不足
五軟:頭項軟弱傾斜;口軟唇弛,咀嚼乏力;手軟下垂,不能握舉;足軟弛緩,不能站立;肌肉鬆弛,活動無力,屬脾腎兩虧、氣血虛弱

回覆:ADHD/專注力/自閉/亞氏保加 針灸治療

寶寶懷疑是專注力不足,有無醫生介紹去check下?

籮仔不經不覺已6歲啦, 今年升小一啦!

2bbma 發表於 13-1-28 12:20
我轉咗另外一個中醫,佢話有呢類治療呀(不過要$200),E+仲有好多小朋友來做梗TIM
不過我同阿仔講,佢係都唔 ...
我諗無咩小朋友會肯, 都係唯有氹.

keroppigrace 發表於 13-1-31 13:24
寶寶懷疑是專注力不足,有無醫生介紹去check下?
你試下叫醫生同老師寫紙你去健康院安排排期,不過你要要等一年半載, 如果經濟許可, 可以打電話去協康會或基督教服務處問他們有咩途經可以做評估, 我果時問過, 中心簡單45MINS評估約400, 心理學家詳細評估約3000, 如要連詳細報告大約7000, 呢個係4年前既價錢, 希望幚到你.

回覆:veroshea 的帖子

多謝你,如係呢個價錢都ok

籮仔不經不覺已6歲啦, 今年升小一啦!
‹ 上一主題|下一主題