用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 4歲: 睇書? 睇圖畫? 讀字? 認字?
go

4歲: 睇書? 睇圖畫? 讀字? 認字? [複製鏈接]

女女4歲, K2, 我想問呢個時候, 應該比佢自己揀書睇定點好呢? 如果佢自己任揀, 佢只係揀書既圖畫黎睇, 睇完就算如果我去讀比佢聽, 佢又未必係每隻字FOLLOW, 咁點可以豐富到佢字庫啊?
但如果我去揀岩佢程度的, 佢都可以識讀字, 但次次打開書都係讀字, 似教科書, 比我都覺得好悶

你們係點做既呢?!

THX
   3    0    0    0

回覆:bblyly 的帖子

Still read picture books to increase vocab and stimulate imagination .
You can see the recommended books by age group
http://www.bringmeabook.org.hk/wp-content/uploads/2012/06/Book-case-list_FINAL_-July-2012.pdf

囡囡4歲時差不多成年都叫我逐字逐句讀佢d教科書和Oxford Reading Trees比佢聽&睇,漸漸就記得很多。今年五歲,見老師,老師說她的中英文詞彙都非常豐富,往往能說出很不同而又正確的答案。我好開心,因為我沒有給她上額外的課程,只是在家玩著學。現在更喜歡看搞笑的書,想不到她喜歡老夫子和超愛Richard Sacrry 的funny stories.其實以前都有高人叫我比幽默的漫畫給她看,少少字就夠,原來是真的好!
‹ 上一主題|下一主題