用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YWCA 紹邦幼兒學校
樓主: 雪晴25
go

YWCA 紹邦幼兒學校 [複製鏈接]

回覆 happybbpig 的帖子

我淨係記得佢話細b都無咩位比到佢, 同埋行條樓梯好長好長, 讀嗰度都唔知點返學, 其實有無小巴上嗰度?

pandafood 發表於 13-1-31 13:59
打左幾次都冇左啲字。未有消息呀。要等二月,我估in 曬人先有消息嚕。

...
你b幾月b? 1月in, 2月有消息啦? 即係佢分兩次比消息? 我7月b, 前兩日in, 3月會有消息

wasabi_s 發表於 14-2-17 10:57

我淨係記得佢話細b都無咩位比到佢, 同埋行條樓梯好長好長, 讀嗰度都唔知點返學,  ...
佢原來分兩次sd通知, 比第一批大b先, 細b may be少d 學位呢, 不過無所謂啦, 隨緣啦, 呢間其實都遠架, 你有其他offer未?

有個offer係新界, 不過想搬出市區, 呢間又全日制, 所以就報佢囉.

我係上年in架啦~ 條thread係上年的。

pandafood 發表於 14-2-17 11:28

哈, 我見你都答左幾次, 咁你bb係咪讀緊呢間呀?

pandafood 發表於 14-2-17 11:28

哦, 原來上年的, 咁今年係同一日見晒啦, 你bb讀得開心嗎? 會繼續讀呢間k1?

wasabi_s 發表於 14-2-17 11:06

有個offer係新界, 不過想搬出市區, 呢間又全日制, 所以就報佢囉. ...
明白, 大家都要等有消息, 先再諗啦

我仔讀得幾開心,至少仲未話唔想返學。 但我沒打算下年繼續讀呢度既K1.

首先申報左先,我仔有發展遲緩。 上年年尾先開始講野。所以比較要多D照顧。 唔知我既經驗你們可否作參考。

紹邦係一間好學校,佢係UNDER YWCA,所以課程設計都應該係由佢地自己搞的。因我見有D練習本既版權都係YWCA的。 當然佢地都有買其他書本作為教科書。 佢地有一位外籍英文老師 (好多小朋友都好鍾意佢,包括我仔); 亦有一位國語老師,都幾親切。 又有閱讀計劃,每星期都有一本書帶回來由家長伴讀,一星期中文一星期英文輪流,好似學校都會同佢睇一次。 課程深唔深我唔適合評,因我仔遲緩,佢就唔太跟到。 但我自己本身對N班既期望不大。 我只希望呢年比小朋友過得開心。

至於師生比例我就有點意見。 可能之前我沒有故意問番校長佢地既師生比例,就咁信左教育局份REPORT.  以為係1:8,原來佢地唔係,宜家我N班有31人,由2位班主任+1位助理姐姐。 究竟算係1:15定1:10,我真係唔識講。但我亦知道好多村校既比例都比呢間高。 我見今年佢地有點兒亂既,因為剛開學時有班主任走,升了位PLAYGROUP既老師上來,也應該要給她點時間去上手。 我相信下年會好好多吧。

佢地好似係會收左佢地自己PLAYGROUP學生先,之後有位剩再比其他申請。 可能會CALL WAITING 先收 ,因為我就係咁。  交通方面我見好多都坐校車,可能因為都太唔就腳了。 因為條長樓梯又辛苦,又一城行過去又可能嫌遠,我見有家長會坐203C巴士。 小巴我就唔多清楚了。

希望大家都搵到心議學校喇~

pandafood 發表於 14-2-18 22:57
我仔讀得幾開心,至少仲未話唔想返學。 但我沒打算下年繼續讀呢度既K1.

首先申報左先,我仔有發展遲緩。  ...

多謝你咁詳解的講解啊, 對啊, n班都係想小朋友開心返學既, 大家都要為bb加油啊
佢地會收番pg bb先, 咁即係好少機會會收其他bb啦, 我bb一歲, fd先介紹呢間pg啊, 所以都無機會上, 之前都唔知要有出世紙要報tim, 你咁好既, 咁早就知幫bb報pg
‹ 上一主題|下一主題