用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中西區聖心 VS 灣仔區寶血??
go

中西區聖心 VS 灣仔區寶血??

雖然聖心未公布成績, 但是無論佢收唔收都好, 如果早些決定好, 不用等結果出先來煩惱, 唔收就不用唸了, 但如果收了.....就傷惱筋了...因為寶血已經有AM OFFER, 但如果聖心都收了, 那選擇邊間好呢>>各位可以俾D意見嗎??

寶血活動教學, 派位也不錯, 家長可以參與自行小一派位和統一派位嗎??

聖心傳統學校, 派位不太清楚, 但有一條龍, 只係想問下係咪真正一條龍??如果真係一條龍. 家長可以參與自行派位和統一派位嗎??過往的派位清況如何??

應該點選擇好, 聖心...以後可能可以唔洗煩佢升學升邊間好, 寶血的派位又真的唔錯....你們會點選呀????

回覆:smile2hala 的帖子

smile2hala:不明白你意思?寶幼派位唔錯?官、津小學派位和學生成績完全無關,自行計世襲或分數,統一計電腦安排?就算一個小朋友不讀任何幼稚園,也可以參加小一派位!寶幼小朋友又不見得有大量人數選擇私小、直小,難以看出真正實力!所以,你所指寶幼派位唔差,是如何根據?請指教!

聖心不是真正一條龍, 上午是私小, 下午是津貼小學。
上午私小好似都唔係肯定收哂幼稚園學生,但好似話機會好大。
本人比較喜歡聖心, 冇報寶血。

I dont like 聖心 cos i am disappointed with their arrangement on the interview day which I feel quite "heartless" .....v.v.....

回覆:中西區聖心 VS 灣仔區寶血

仲駛諗?!梗係聖心!

回覆:中西區聖心 VS 灣仔區寶血

我連寶血都無報,寶血好似好happy school

Jen123 發表於 13-1-15 08:16
smile2hala:不明白你意思?寶幼派位唔錯?官、津小學派位和學生成績完全無關,自行計世襲或分數,統一計電 ...
不好意思我表達得不清潔, 我說寶幼派位不錯(它的網站有小一派位資料), 小學中學不會考慮, 而之前看過一些post提及有些一條龍學校是不參與統一派位的, 不記得是幼稚園定小學, 如果升了間一條龍的, 而沒有了統一電腦派位, 變相是少了個機會咁, 之後又聽人地話201x年可能會結龍喎,,,所以某程度上是有些擔心, 如果佢唔係真係一條龍, 咁其實讀邊間都冇所謂, 反正升小一都要搵學校的了, 唔睇一條龍其實聖心幻稚園和寶幼邊間會好d呢~?? 至於你說的自行計世襲或分數,統一計電腦....我不太清楚, 得一個小朋友, 所以很多有關幼稚園, 小學, ..等呢d資料 都係今天先開始睇, 可以解釋多d嗎?謝謝!!

smile2hala 發表於 13-1-16 13:50
不好意思我表達得不清潔, 我說寶幼派位不錯(它的網站有小一派位資料), 小學中學不會考慮, 而之前看過一些po ...
樓主是住 11 / 12 網?你諗住一定讀官津小學定會考慮私立?(考慮因素包括有冇細佬妹、學費etc)兩間都是天主教修會辦學,德育方面都應差不多,我想明顯分別是男女生比例。
聖心幼稚園優勢是私小主要收自己幼稚園學生(但不會100%,因不夠位),津校萬一自行、抽獎落空,叩門位都會照顧幼稚園生;想寶血小學也是盡量收回自己學生。
但樓主提及不會考慮寶血中小學,這優勢也用不著。

你會想小朋友讀聖心私小或津小嗎?

smile2hala 發表於 13-1-16 13:50
不好意思我表達得不清潔, 我說寶幼派位不錯(它的網站有小一派位資料), 小學中學不會考慮, 而之前看過一些po ...
首先我想您要攪清是幼稚園與小學,及小學與中學的關係。有些幼稚園與小學關係很密切,很多幼稚園生是可升其小學的,例子如真光,培正,st.clare's.  佢地小學的學位足夠所有幼稚園生直升,可謂有心有力。
有些幼稚園與小學關係密切但小學不夠所有幼稚園學生直上去,所以總有一些幼稚園生會被列入waiting list但聽講有位的話都會儘量收返其幼稚園生,e.g. St. Paul's, 聖心。
但樓主所謂講的一條龍應是小學與中學的關係,政府要中小學在2015年前決定結龍與否,否則會取消原本中小學的直屬與聯系關係。其所影響的是官津中學,因直資或私立是有收生自由的,不用跟政府制度。而聖心的中學是津貼學校,若佢地的中小學不打算結龍,或中學部轉直資的話,聖心小學的學生將不會有升聖心中學的優勢。
我不清楚寶血小學,不過其道理亦是一樣。

fefemom 發表於 13-1-16 17:23
樓主是住 11 / 12 網?你諗住一定讀官津小學定會考慮私立?(考慮因素包括有冇細佬妹、學費etc)兩間都是天 ...
會考慮津小,私小學費負擔不起,得一個囡囡,地區方面現在住南區,但今年年中會搬,但未知搬去邊,所以希望選間好學校,方便如果將來搬的話都容易搵到學校.請問有咩意見呀?但如果聖心真的可以升到其津小又升到其中學一條條龍的話會讓小朋友直上,搬到附近.想反唔係真正一條龍,或者到左明年真的結龍政策出左,就希望選間名氣好d,派位好d幼稚園給小朋友,希望可以俾d意見,謝謝!!

yslgirl 發表於 13-1-16 20:23
首先我想您要攪清是幼稚園與小學,及小學與中學的關係。有些幼稚園與小學關係很密切,很多幼稚園生是可升其 ...
謝謝你啊,呢d關係搞到我好亂,成日以為一條龍係連幼稚園都包在內,照你所講,就算升到聖心津小,佢地唔結龍的話,咁就冇左直升的優勢,咁即是想升聖心中學讀邊間小學都冇所謂了,而小學會盡收其幼稚園的學生?係咪咁???

聖心中學?簿扶林哪間?

Jen123 發表於 13-1-16 22:59
聖心中學?簿扶林哪間?
係呀!呢間係南區黎講幾好的。

smile2hala 發表於 13-1-16 20:54
謝謝你啊,呢d關係搞到我好亂,成日以為一條龍係連幼稚園都包在內,照你所講,就算升到聖心津小,佢地唔結 ...

聖心小學比較特別, 它是半日學校, 上午班是私立小學, 下午班是津貼學校.  私小可以自主收生, 所以聖心小學私立部可以收返其幼稚園生.  而聖心下午班是津校, 只可跟政府的自行計分及大抽獎了.  若您唔想比錢讀私小而又心儀聖心, 一係您就有足夠分數可以自行入其津校, 一係您搬去中西區去大抽獎吧, 您亦可以讀聖心幼稚園, 但唔讀私立聖心小學, 搏所有結果公報後試扣聖心小學津校位, 不過相信無人會咁搏吧.

而您講得對, 聖心小學及中學唔結龍的話, 您讀邊間小學是沒所謂的, 因為是計學生banding而入中學的.  不過要留意中學校網是跟小學的, 所以揀間多好中學的校網讀小學都有幫助啊.

smile2hala: 個人認為,聖心私小、津小和寶血幼小分別如下:第一,讀幼稚園同升小學完全沒有半點關係,如果目標是灣仔區名校網,必須是自行是世襲生或計分環節勝出,否則統一派位是計居住地區,你住南區,主力報番南區;至於升中,自行報考 2 間,可以全港任何區分,統一根據小學地址,亦可要求根據居住地址,小學升中派位計小朋友成績和電腦派位!

smile2hala:聖心在南區,除了呂明才,應該是最強了,但是,如果並非居住南區,為聖心中學而讀聖心幼稚園的想法是完全荒謬的!在灣仔區,至少有瑪利曼、聖芳濟各、 2 間聖保祿、甚至大坑真光可供選擇,任何一間都更加優勝!寶幼小朋友,目標絕對不是寶中,柴灣寶中成績應該是 band 2 尾、band 3 頭,寶小成績好的獲派不少名校,實在在跑馬地成和道返學的小朋友,家底差不到哪裡!

梗係聖心啦

Jen123 發表於 13-1-17 08:55
smile2hala:聖心在南區,除了呂明才,應該是最強了,但是,如果並非居住南區,為聖心中學而讀聖心幼稚園的 ...

就算唔係住南區,聖心中學在自行階段會優先收返及留返大部分位給聖心小學(both a.m. and p.m.)嘅學生,所以唔一定要住南區先能入聖心中學。

net 12當然多名校,但Mary Mount, St. Francis, St. Paul's Catholic等全部係government aid primary. 無25分在手就只能靠派位,靠運氣。而St. Paul's Convent, 要入到SPK先有機會入St. Paul's Convent Primary.  另外,如有真幼offer的,就要考慮是否喜歡真光中學。

Jen123 發表於 13-1-17 08:55
聖心在南區,除了呂明才,應該是最強了,但是,如果並非居住南區,為聖心中學而讀聖心幼稚園的想法是完全荒謬的!在灣仔區,至少有瑪利曼、聖芳濟各、 2 間聖保祿、甚至大坑真光可供選擇,任何一間都更加優勝!
路過插嘴:target 聖心中學,最好途徑就是自聖心幼稚園開始讀

1. 聖心幼稚園升小,可以揀上午私立部,也可以揀下午津貼學校。 只要對小學部一條心,這幾年都幾乎可以獲得學位。

2. 聖心中學雖然在南區,但她分給南區的位少得可憐,讀南區小學,女仔要全級頭幾名,才可以面試機會。 這幾年聖心小學升中學,超過九成學生可以升英中,大部分可以升聖心中學部。

3. 南區校網全港倒數第二差,得一間英中 (華富邨呂明才),仲要是 band 1 尾/band 2 頭。 所以,好多小朋友自幼稚園開始就跨區上學,為了可以升上龍校小學部。

寶血,我唔太熟,無意見。

回覆:Sumyeema1 的帖子

Sumyeema1 : 其實,真的沒有太多外人走入南區讀書,南區成績好的都會走出去的!