用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行入St.Mary
go

自行入St.Mary [複製鏈接]

想請教,band 1頭,已有第一心水,第二放St.Mary會唔會好危險?好難入呢?因St.Mary只得8個學位,還是選間容易入的好?請賜敎!

0    0    0    0

回覆:hellogigi 的帖子

好學校就唔會易入,易入嘅又未必係你柸茶. 如果英文底好好,不妨試下. 而且唔見得會好多人同你爭.

回復 khmama 的帖子

可唔可以講下, 英文要好到什麼level先有機? 如果考PET取distinction夠唔夠?

回覆:HappyEE 的帖子

我相信SMCC 主要睇成績再靠面試去測試英文程度. 至於其他cert只係錦上添花,除非認受性好高嘅英文試或比赛.

回覆:khmama 的帖子

謝謝。我女英文底唔錯,佢最強都係英文,佢對英文好有興趣,而且也讀英小。
我知道SMCC自行額只見65個,收得8個,個心好驚太進取而又浪費了一個機會。

回復 khmama 的帖子

明白, 多謝回覆, 我想了解多d英文level, 可能係一般官津校英文已經係最好嗰個, 但可能去到st mary都未能認孚

回覆:HappyEE 的帖子

如果有信心英文程度好,又有睇英文書嘅習慣,應該可以應付得到.

HappyEE    發表於 13-1-15 11:11

回覆:khmama 的帖子

想請教一下如果Marynoll,女英華,九龍真光同St.Mary的比較如何?謝謝。
其實我個女成績B1頭,全級十名內。同佢好喜歡唱歌,music唔錯,但運動一點也不行,只是游泳可以,咁既條件,邊間適合她多一點?她喜歡讀書,接受挑戰,也喜歡音樂,更喜歡閱讀。謝賜教。

想問下,如自行報St.Mary,學校收唔收Portfolio?Thx

我當年冇有收Portfolio而且有睇的
因為interview 時個interviewer 就即時翻閱並提問相關問题

引用:我當年冇有收Portfolio而且有睇的因為inter

原帖由 Martina 於 13-01-16 發表
我當年冇有收Portfolio而且有睇的
因為interview 時個interviewer 就即時翻閱並提問相關問题 ...
Sorry, Martina, 你的意思是學校有收定冇收portfolio?

Martina  有, excuse of typing mistake  發表於 13-1-17 20:45

引用:想請教一下如果Marynoll,女英華,九龍真光

原帖由 hellogigi 於 13-01-15 發表
想請教一下如果Marynoll,女英華,九龍真光同St.Mary的比較如何?謝謝。
其實我個女成績B1頭,全級十名內。 ...
或試首選 MCS

回覆:elbar 的帖子

謝謝你的意見,你認為女兒適合MCS多過SMCS?兩間有什麼分別,想知多一點點。十分感激。

引用:謝謝你的意見,你認為女兒適合MCS多過SMCS?

原帖由 hellogigi 於 13-01-17 發表
謝謝你的意見,你認為女兒適合MCS多過SMCS?兩間有什麼分別,想知多一點點。十分感激。

...
次選兩校機會都較低

‹ 上一主題|下一主題