用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是老師低評定是我高估,請各位比些意見
樓主: DJMAMA
go

是老師低評定是我高估,請各位比些意見 [複製鏈接]

我都系油尖旺網,你個case我好同情。臨呈分先咁,吾好灰心,唐是一間band two學校,如果同信義選,我相信banding差不多。嘅然系咁試下帶小朋友去,睇佢鍾意邊間。

銘銘媽 發表於 13-1-15 14:08
我都係油尖區, 亞仔老師評佢B2, 自行我比較進取, 揀咗D B1尾既學校, 而我開始諗梗大抽獎揀邊間, 一抽獎, 我 ...
可否告知囝囝的分數?

DJMAMA 發表於 13-1-15 14:39
可否告知囝囝的分數?

第一次呈分 20/60, BBAB;   第二次呈分27/60, BAAB

請賜教!

老師說的只供參考,班上那麼多同學,他不一定能安排那麼全面,(我女兒班主任還常常把我女兒拉去,悄悄地問,現在教到第幾課了?真是冒汗)你還是要多收集資訊,例如上一屆相同名次的同學派了什麼學校,好好部署,不要以後後悔。

chrischeung 發表於 13-1-15 14:38
我都系油尖旺網,你個case我好同情。臨呈分先咁,吾好灰心,唐是一間band two學校,如果同信義選,我相信ba ...
謝謝,
成績唔好跌band我接受,
不過一下子跌落b3真係有點...
其他科分數無低過B,
平均分也是B(學校平均分分五級),
所以有點兒想不通,
總覺得信義差過劉皇發,
若老師評唐乃勤我可一試,
但點解又提議信義呢?
除非是我誤解了這間學校,
但以一個評為b3生來講,
去試一間b2a的學校(唐乃勤),
又是否太過進取?!真不知老師何解?!.

銘銘媽 發表於 13-1-15 14:48
第一次呈分 20/60, BBAB;   第二次呈分27/60, BAAB

請賜教!
進步了,可喜可賀,
主科有兩個A,真是好.

tao7113 發表於 13-1-15 14:52
老師說的只供參考,班上那麼多同學,他不一定能安排那麼全面,(我女兒班主任還常常把我女兒拉去,悄悄地問 ...
你女兒一定是班上成績又好又乖巧的學生,
真攪笑,老師會咁失手.

DJMAMA 發表於 13-1-15 11:39
仔仔老師有否提議選信義?
我想首選博高一,二線.
若首選都有機會面試,

老師沒有講選那間好的, 只係我比了老師睇, 老師話可吾可以, 鄰座有位同事b2中/尾選了信義第一.

DJMAMA 發表於 13-1-15 14:58
謝謝,
成績唔好跌band我接受,
不過一下子跌落b3真係有點...
khmama 發表於 13-1-14 17:34
有冇級名次同上年派位結果作參考?
樓主是否有如上資料??  全級人數有多少??  始終是小朋友前途選校, 不如不厭其倦地問多次老師確定BANDING.  

我見到都驚一驚, 2A2B都已經是BAND3? 都建議家長去搵班主任, 若班主任唔肯講, 搵副校長, 點解無排名無banding的真實數據作參考呢, 另樓主都要去八卦下其他同學的成績, 否則便不能清楚明白其他同學的情況, 自己會好蝕底。
你現在應該唔好怕面皮厚, 同其他家長聯絡下, 派仔仔去都不穩陣
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回復 DJMAMA 的帖子

呵呵!我女兒說,她是班上唯一沒有被這位老師批評過的,這位老師令她學會了忍耐。所以,你在參考老師建議的時候,要加入對老師的評估,最好多找幾位學校裏有經驗的老師請教。我在為女兒選校的問題上,真的很感謝學校其他的好老師給的建議。

黃巴士 發表於 13-1-15 15:34
樓主是否有如上資料??  全級人數有多少??  始終是小朋友前途選校, 不如不厭其倦地問多次老師確定BANDING.: ...
根據學校去年六年級全級有約194人,
減去直資約29人,即派英中有約73人,中中有約92人,
若概括講,派英中有91人,中中有103人,
派b3學校有約36-40人(有些唔知b2 or b3,應該係咁上下),
唔計派去信義21人,
現六年級有約150人(囝囝講),
唔識計,我是數學白痴....

grace_xian 發表於 13-1-15 15:56
我見到都驚一驚, 2A2B都已經是BAND3? 都建議家長去搵班主任, 若班主任唔肯講, 搵副校長, 點解無排名無bandi ...
謝謝提點,
我當日都問過老師,
中英數全B,都跌落b3?
老師話當所有人都有進步,
但xxx(囝囝個名)原地踏步,
所以排名會推後.

DJMAMA 發表於 13-1-15 17:05
謝謝提點,
我當日都問過老師,
中英數全B,都跌落b3?

咁你一定要去問問其他同仔仔仔成績平時相差不大的同學是否真進步了, 不是我陰謀論, 學校有時為咗前三志願的問題, 唔會老老實實
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

DJMAMA 發表於 13-1-15 16:30
根據學校去年六年級全級有約194人,
減去直資約29人,即派英中有約73人,中中有約92人,
若概括講,派英中有91人 ...

我相信我地是同一間學校.  我囝囝成績是BAAA, 老師話佢退步左, 所以是B2中呢.  五年級第三學期(不是呈分試那次), 囝囝全A, 老師先話剛剛好B1尾.  我諗L及S班的小朋友成績很利害呢.

mkwok 發表於 13-1-15 17:14
我相信我地是同一間學校.  我囝囝成績是BAAA, 老師話佢退步左, 所以是B2中呢.  五年級第三學期(不是呈分試 ...

L 及S班!!99%是同一學校了,
兩科主科都是A,先至是b2中,
咁唔接受b3都唔得,
囝囝在五年級第三次試,
又跳返上BAAA.情境又相同,
不過,個次係我先生取成績表,
佢無問老師對囝囝的評價.

DJMAMA 發表於 13-1-15 17:26
L 及S班!!99%是同一學校了,
兩科主科都是A,先至是b2中,
咁唔接受b3都唔得,

其實學校將名次話比我地知, 咁我地先知道囝囝實際的成績係點, 現在很難選.   

DJMAMA & MKWOK,

請你你地最後點填乙部呢?

回復 kellybbb 的帖子

kellybbb,

我吾係油尖旺了, 轉了深水埗網, 選回b2.

回復 kellybbb 的帖子

因沒查信息,咁遲覆您,真不好意思,
都唔知點填!!選不落手....
我偏向冷門學校多些.

‹ 上一主題|下一主題