用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請提供意見, 謝謝!
go

請提供意見, 謝謝! [複製鏈接]

大家好,

我係在職媽媽, 我囝囝上星期已評為a仔, 個醫生講我仔65分, 如果60分就會比佢排特殊學校, 70分或以上就排兼收. 因為佢未講我仔有咩問題時, 佢問我覺得囝囝有咩問題, 我直接同佢講我覺得佢似自閉証, 之後個醫生問我如果係, 我會點, 我答佢當然盡快幫佢報私人密集, 幫到幾多幫幾多啦. 所以個醫生同我講如果我會係呢幾個月比佢上密集, 佢建議排兼收, 因為兼收可以搏今年9月入k1, 到時同多d小朋友接觸, 但如果排特殊, 一定係下年9月先有機會入學, 同埋佢話如果呢幾個月比佢上密集佢可能可以進度好多, 所以佢同我排兼收. 但因為我囝囝12月返左13日2歲暫托班, 個主任話佢好有問題, 唔適合兼收, 要讀一對幾果d特殊學校, 同埋要求我退下年k1學位, 我照同個醫生講, 但個醫生話學校只對13日, 未了解小朋友, 同埋派到兼收學校, 學校自然會有方法教佢地. 個醫生話如果我仲咁擔心, 可以等9月派唔到兼收既話, 年頭再去做評估, 如果評到建議入特殊位到時先再轉都得.

我個仔26個月, 完全唔識講野, 同唔識表達, 佢評到語言同表達只有1歲, 智齡同體能得歲半. 我而家應該可以報咩私人機構可以好快可以上堂? 我住元朗區, 見協康要排到唔知幾時, 唔想等, 見links既密集都有分2種, 其實都唔知我個仔應該報咩先. 同埋剛搵到間幼稚園肯包容比我小朋友返n班, 咁我應唔應該比我小朋友返半日 / 全日n班, 還是只係上3日既密集 / 5日既密集, 加其他小組訓練?

我而家好心急, 好怕佢如果能力唔得但9月又好好彩咁入到兼收, 到時跟唔上, 最後係兼收到浪費時間, 到時小學又要入特殊小學, 好怕害左囝囝.

想問下大家既意見, 謝謝~~

0    0    0    0

其實我囝都係岩岩評左自傾, 我都周圍搵緊不同意見, 不過我見你話言語表達只有1yr, 智能只有1.5yr, 我個人意見覺得應該返密集會岩啲, 我囝都返緊全日n班, 佢言語有2yr, 認知ok, 返n班都唔同其他小朋友玩(因為社交差, 有語言但溝通弱), 所以我覺得你應該先俾小朋友上密集

我囝而家29個月

Stone媽媽 發表於 13-1-14 14:01
大家好,

我係在職媽媽, 我囝囝上星期已評為a仔, 個醫生講我仔65分, 如果60分就會比佢排特殊學校, 70分或 ...

按你小朋友嘅能力選擇, 唔好太免強, 同埋最好按步就班, 先打好個底, 將來仲有機會入主流的.

回復 yauman76 的帖子

咁即係應該半日n + 3日密集, 定係5日密集好呀? 還是3日密集+小組訓練好?
謝謝~

stone媽媽:

第一, 不要太期望I位有好大幫助, I位只合適一些有小許遲緩小朋友, 每月只有兩堂半小時的ST, 三個月一次的OT, 一個叫每日在校的兼收老師, 可惜老師功作多, 好多時係一個星期得好小時間同小朋友做訓練, 而且兼收老師師資參次, 不太專業.

S位相信對你小朋友的好處比較多, 而且S位好難排, 你現在開始, 有可能係一年至兩年先有, 到時已近4歲, 時間無多, 距離上小學只有兩年, 所以, 要一路等政府, 一路出去做私人訓練.

如經濟許可, 當然去讀私人S位好, 去一般KG上N班, 小朋友無溝通,無言語, 返去可能只係坐, 學唔到野

我會建議你半日N+密集,如真的很辛苦,到時或者有兩日N唔好返,咁就可以比到個小朋友有足夠休息.

再講,我仔都好似你果仔咁,個結論都係差唔多,但個DR只比我去兼收,我覺得你唔使太擔心,最重要係要在黃金期幫到個仔幾多得幾多,等佢開到口,到時你就可以放鬆D!

咁你仔的動作表達良好嗎? 醫生話我仔的動作能表達到自己意思,所以佢覺得唔太嚴重...

Stone媽媽 發表於 13-1-14 18:14
回復 yauman76 的帖子

咁即係應該半日n + 3日密集, 定係5日密集好呀? 還是3日密集+小組訓練好?
你小朋友未識表達, 先上個别PST, 如感統有問題, 再加個别OT, 當識聽一d基本指令時, 再上5天密集式, 其他小組或個別訓練如playgroup, 社交, 音樂, 感統或言語等可因應小朋友進度而自由安排. 而3天密集式沒有3T訓練, 成效自然比5天的弱, 這當然都要視乎小朋友嘅程度而選擇. 程度較弱選5天的會比較好.

回覆:請提供意見, 謝謝!

天水圍循X衛理楊震新開密集式課程,你可以上網搵自悠天地,因為係新開,你睇長沙灣d課程,再打電話問。

pocoyo123 發表於 13-1-14 18:20
stone媽媽:

第一, 不要太期望I位有好大幫助, I位只合適一些有小許遲緩小朋友, 每月只有兩堂半小時的ST, 三 ...

如果今年派到入兼收, 但發現原來囝囝仔跟唔上, 冇幫助, 可唔可以申請返轉特殊位嫁? 定係入左兼收位, 就一定讀到畢業為止?

Stone媽媽 發表於 13-1-15 09:13
如果今年派到入兼收, 但發現原來囝囝仔跟唔上, 冇幫助, 可唔可以申請返轉特殊位嫁? 定係入左兼收位, 就一 ...

聽聞如果係兼收位幼稚園覺得小朋友程度未夠, 佢地會轉介社署排番s位, 唔需要重新排過. 你最好double confirm你個社工係咪咁樣安排.

個人小小意見,你個小朋友現時情況,盡快俾佢上私人密集訓練。小朋友幾個月可能唔同晒。咁樣九月仲有機會適應兼收位。搵私人S位都要排隊,搵得嚟都啱架啦,我哋之前都係咁做。

回覆:yypotato 的帖子

認同!但我就金錢及地區問題遲咗讀密集,但番咗兩個月進步咗好多。

yypotato 發表於 13-1-15 21:22
個人小小意見,你個小朋友現時情況,盡快俾佢上私人密集訓練。小朋友幾個月可能唔同晒。咁樣九月仲有機會適 ...

可唔可以建議一下邊間私人可以快上堂同質素ok呀?

邊間快你要打去問, 同埋睇下你地區

回復 Stone媽媽 的帖子

Hi,
Strongly recommend u attend the 努力試 in Feb night time. It's for parent to learn how to teach A 仔.

Their website
http://www.lp.org.hk/
Besides I have share some info before in link below hope it helps.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2463754

回復 Stone媽媽 的帖子

我小朋友之前喺領思上堂,都幾好。其他私人S位冇去過。唔敢俾意見。

回復 yypotato 的帖子

一直只在baby kingdom 睇煮食的,今個星期才見到有特殊教育關於自閉症這一欄,好想同大家分享一下自已旳意見.
看過上文都很理解各媽咪焦急的心情,因為我都做全部做過,我家有自閉兒 2 個.小朋友兩歲的評估報告,只是一些基
本智能測試,可能同將來的能力分別很大.私人醫生通常唔見意去排s位,同埋家長都唔常仔女去行特殊學校e條路先,
就選擇i位,其實如何密習的課程,都是每天短短旳一課,通常花上交通旳時間還要比學習的時間長.大人同仔仔都疲倦.
課程一定要上,但要張每次學的東西回家重覆練習.絰驗令我明白最好的導師就在孩子身邊(即是自已).自閉兒這種孩
子不會在短短的時間進步很大,但爸爸媽媽付出時間觀察其特性,一定找到學習方向.  努力!加油!

回復 yypotato 的帖子

返5日密集嗎? 佢5日密集有分2隻, 你返邊個課程呀?
謝謝~

回復 chanmuimui 的帖子

我原先都想報, 但我同先生果幾日都要ot, 實上唔到, 所以放棄左la....
‹ 上一主題|下一主題