用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

關於基法小學 [複製鏈接]

想問仔女讀緊基法小學既媽咪,基法是小班教學嗎?一班幾多人到?是否普教中?常識係中文定英文教?希望你們會回答我問題,謝謝!
   0    0    0    0

Hi,
1. 基法是小班教學 : 一班 大約 25人 (小一雙班主任)
2. 小二至小六各級有兩班普教中, 跟據家長意願和成績編入普教中班
3. 常識係中文

sara11 發表於 13-1-14 09:23
Hi,
1. 基法是小班教學 : 一班 大約 25人 (小一雙班主任)
2. 小二至小六各級有兩班普教中, 跟據家長意願和 ...
多謝你回復我貼子,想問你多一個問題,基法的老師有愛心嗎?

sara11 發表於 13-1-14 09:23
Hi,
2. 小二至小六各級有兩班普教中, 跟據家長意願和 ...
問漏左,請問你覺得程度深嗎?謝謝!

1. 基法的老師有愛心 : 我囝囝好好彩, 咁多年 (而家6年級) 都遇到好有心既老師.  其實, 每位老師既教學方法都唔同, 每位家長既要求都唔同, 所以好難用我一個既見解去衡量.  你最好等小一招生既簡介會, 自己體會一下我地學校既老師係咪你期望既 style.

2. 課程程度 : 在整過藍田 & 油塘區既小學黎講, 我地學校屬於中上, 比某些比較谷既學校淺少少.

可以嘅話去基顯好過基法, 啲老師有幾位好冇禮貌, 唔識尊重家長. 當初入呢間話係活動教學, 點知日日十樣功課有多. 去基顯好好多. 基法12345年級考試放早, 六年級又放早. 3, 6年級考試, 其他又話唔使返. 咁多好學校,選過第間啦!

cookie_monster 發表於 13-1-18 05:32
可以嘅話去基顯好過基法, 啲老師有幾位好冇禮貌, 唔識尊重家長. 當初入呢間話係活動教學, 點知日日十樣功 ...

咸魚青菜各有所好, 物你咁加.  你可以講基顯的好, 但唔使咁踩我哋學校係嘛.

我唔係想踩佢,呢個係事實,佢地嘅假期真係咁,你讀緊冇理由唔知. 校運會都係啦, 一至三年級去運動會, 四至六年級又放假. 點解唔照常返學? 學校咁多老師, 應該有足夠人手去教. 好似學生冇返學, 佢地都未必會即時打電話搵個學生, 我有次冇打返去, 差唔多十點先打嚟問. 我另一個同學都係咁.
基法嘅好處係學校夠大, 部份老師夠細心,有耐性. 我都想呢間學校優點多囉!

因為大部份老師要兼顧高年級及低年級科目,所以一人又點可以分身,所以應該要體諒吓.

回覆:LOKLOK89 的帖子

根據資料,油塘基法有58% band 1學生,屬觀塘區頭幾位高,慬次於德兆,聖馬太等出名學校,所以都想知道學校是否已轉為較谷型,而唔係之前人哋所講的活動教學?

我囝囝唔係精英班我唔覺得谷,除了拔尖補底,現在仲有for 中間的學生鞏固課程

又有拔尖, 又有補底, 仲有for中間的鞏固課程, 咪差不多全班都顧及到, d老師咪好唔得閒囉..

係啊!現代的老師都好忙

醒目開學勳章

louiseter 發表於 13-2-1 23:44
根據資料,油塘基法有58% band 1學生,屬觀塘區頭幾位高,慬次於德兆,聖馬太等出名學校,所以都想知道學校 ...

小一至小三係活動, 小四轉返傳統.

其實, 而家有邊間小學唔谷 ?   唔谷又無好升中.

‹ 上一主題|下一主題