用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問問救世軍既幼稚園,點解BB一出世就要報? ...
go

想問問救世軍既幼稚園,點解BB一出世就要報? [複製鏈接]

想知係咪救世軍既學校係咪好好架??點解BB一出世就要報定呢?
   0    0    0    0

回覆:spicymama 的帖子

好似因為係先到先得

回覆:想問問救世軍既幼稚園,點解BB一出世就要報?

其實救世軍採先到先得形式,當然都要面試看看小朋友表現,不過無乜大問題都會收的。這類學校採用有教無類的理念,亦比較重自理和母語,但正因如此,學習差異也會較大。
至於好多人一出世就報,因為唔知自己個小朋友程度係唔係叻架麻,萬一佢收左而其他學校都唔收,都仲會有書讀。

mntabo 發表於 13-1-13 20:57
其實救世軍採先到先得形式,當然都要面試看看小朋友表現,不過無乜大問題都會收的。這類學校採用有教無類的 ...
說得對...
所以救世軍基本上收大仔大女...
但也有聽過細仔收唔到N1但第二年比佢真接讀N2 (油麻地嗰間)

我細女. 收了..
我不是很早去報. is applied @ Nov2012
我想是看interview 表現

回復 black_catabc 的帖子

我仲你報無咁旺的區? 例如南區?

仔仔之前 in 樂民救世軍,interview 被老師激讚,不過,老師都話基本上係 "先到先得",結果真係 waiting。

black_catabc 發表於 13-1-15 12:26
我細女. 收了..

唔知係咪有EXCEPTIONAL CASE...
但我的妹妹曾是救世軍的老師...
以佢所知係先到先到...只篩走不合適的人的...

black_catabc 發表於 13-1-15 12:26
我細女. 收了..
好似幼兒園同幼稚園不同. 救世軍幼兒園有2歲全日班, 香港少有, 所以先到先得. 救世軍幼稚園同好多幼園一樣, 3歲入半日班, 相對少人爭. 我想你的情況應該是幼稚園吧? 因為很多情況下, 幼兒園生如是細B, 排隊都幾百以上, 連in 的機會都無. 我B是大B, 曾申請將軍澳的救世軍幼兒園, 當時已排八百幾, interview機會都無, 當然N1沒失. 但N2時有打來問會否面試插班, 即是說多人爭的是N1班. N2或K1已相對多選擇較少競爭

引用:仔仔之前+in+樂民救世軍,interview+被老師

原帖由 gloria_cwy3 於 13-01-16 發表
仔仔之前 in 樂民救世軍,interview 被老師激讚,不過,老師都話基本上係 "先到先得",結果真係 waiting。 ...
我囝係大仔,不過六個月先報名。
校長又係面試時勁讚我囝,仲話如果我地早d報名,收硬。
結果K1先收,N1唔收。
不過唔想老人家腳痛,仲咁辛苦要上落樓梯,同行斜佬,放棄了!

回復 yenyenBB 的帖子

我仔仔七月尾出世,十月先報呀......K1 都排唔到。
‹ 上一主題|下一主題