用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太緊張係我,反而累左個女
go

太緊張係我,反而累左個女

其實我in完之後好鬼失望,忍不住問老師: "老師,佢唔識檯曆係埋會影響佢面識成績架?" 老師話唔會,因為係考小朋友應對能力。我心中大叫不妙,因為面試中,我唔知的一題,反正阿女都唔識,無謂朗費時間,就直接同老師講屋企無月曆,佢唔識架啦!欸,我真係衰多口,阿女入唔到,都係因為我

臨走老師補多句話,當然,可以講到月曆呢個名就更好啦!欸,無望了!

當係經驗,經一事,長一智。

同埋都未知結果,可能無影響呢

回覆:太緊張係我,反而累左個女

每間學校要求都唔同,作為家長,帶小朋友參與咗就算盡咗力。可能你會好似舊年有個家長一係唔中,一中就寶物沉歸底中SPK呢? 其實我自己每次見完我都會覺得有改善空間,人就係咁嫁喇,希望在明天囉。加油,媽媽!

回復 pandabobo 的帖子

坦白講,其實真係唔應該講呢d. 有d 熟識K 面試技巧嘅專家一早已經同我講,無一間學校鐘意家長係小朋友做不到要求後解釋,呢果不單無幫助,反而會累事。
我咁直接對你講好似好殘忍,但真係好想等你知道,然後日後識避免。其實如果唔係果個專家同我講,可能我都忍唔住咁做添!

其實我地作為父母都要學識放開,唔好睇得咁重。我地都係人,都會犯錯,唔能夠要求自己完美嘅!而家我地d仔女先咁細,仲有慢慢長路要行。就算俾你考到心儀嘅學校,都唔代表識合自己仔女。我都識得有d人仔女讀好順利讀到名校,但讀得唔開心,好幸苦,結果都情愿退出嚟,讀間普通學校。而家都不知幾開心!

所以考到唔代表成功,考唔到可能係上天俾你嘅指引,暗示呢間學校唔識合你呢!就當和它無緣吧!

Chirley  agree  發表於 13-1-14 10:27
Jane1983  看得開好緊要!努力學習。  發表於 13-1-13 13:29

引用:回復+pandabobo+的帖子 坦白講,其實真係

原帖由 Salad316 於 13-01-13 發表

坦白講,其實真係唔應該講呢d. 有d 熟識K 面試技巧嘅專家一早已經同我講,無一間學 ...
非常到point:excited好物尋歸底!不要放棄:

引用:回復+pandabobo+的帖子 坦白講,其實真係

原帖由 Salad316 於 13-01-13 發表

坦白講,其實真係唔應該講呢d. 有d 熟識K 面試技巧嘅專家一早已經同我講,無一間學 ...

幼稚園戰都只是一場遊戲,即使你面試做到100分,也不一定會被取錄的。不要再自責吧!加油吧媽媽們!

tekkulas 發表於 13-1-13 12:50
幼稚園戰都只是一場遊戲,即使你面試做到100分,也不一定會被取錄的。不要再自責吧!加油吧媽媽們!

...
確實係,盡左力就是了。聽過好多家長話,小朋友答啱晒都吾收,跟住有d家長話答對都要看答案的quality....過左去就吾好想太多。

過左去唔好再諗啦,向前望啦,祝大家好運

我都試過代阿囝答話佢唔識的,後來知道咁唔好,當然也收到reject信 。就當係一次經驗,繼續努力前面的~加油!

回望當年,陪小朋友in,經常因為佢掛住玩玩具,吾理老師、吾答問題,而忍吾住黑面。

估計自己黑面神咁,都令小朋友失分。做父母都係邊做邊學,大家共勉之!

多謝大家安慰我。呢間係最後一間面試,而我又好想阿女入既學校,做媽媽既,仲緊張過自己入學。我唔係想做怪獸媽媽,但想到出面仲有咁多小朋友未見,反正阿女都唔識,不如老實向老師講佢唔識,可以快些問下一題,無謂浪費大家時間。但原來老師係想考小朋友應對能力。我諗我真係要學習下俾多些時間讓阿女自己解難。

Jane1983  小朋友咁細,大把機會做好d!加油  發表於 13-1-13 23:02

引用:多謝大家安慰我。呢間係最後一間面試,而我

原帖由 pandabobo 於 13-01-13 發表
多謝大家安慰我。呢間係最後一間面試,而我又好想阿女入既學校,做媽媽既,仲緊張過自己入學。我唔係想做怪 ...
黎緊仲有聖公會可報名,都係一間好學校,如果未有心水offer, 不妨一試!

樓主又唔洗咁自責..
記得我第一次同阿女去INTERVIEW都好緊張.. 阿女原本識答既簡單問題又唔肯答..我無提示佢, 只係引導佢.. 佢唔答都無計..
反而老師問我問題時我答得唔好, 出到黎同C6講番, 佢都話我答得好差~~

END UP.. 收左阿女AM..

事後都唔明點解會收既.. 唯一既係"緣份"啦.. (因為有D考得好PERFECT既都係WAITING)..

唔洗自責, 我地好多都係初為人母, 都係學習緊和小朋友interview的技巧, 都只可以憑經驗從錯誤中學習.  
唔洗覺累左個囡, 囡囡唔係因為我地都無機會黎呢個世界上, 好父母緊要過好學校呢.

Jane1983  Agree, 好父母緊要過好學校好多!  發表於 13-1-14 13:20

AnnieSammy 發表於 13-1-14 13:21
犯錯是每個人必經階段,我上年同BB考N班時,夠以為唔使準備,且覺得唔好迫個女去認顏色,形状等....
一心 ...
同意,今時今日甘既競爭,如果吾幫小朋友准備,真系連普通kinder 都未必有機會