用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一位B2尾生媽媽的心路歷程
樓主: cmvfamily
go

一位B2尾生媽媽的心路歷程   [複製鏈接]

點解無望 ?  音樂仲合格 ......數學都合格
已好好    .   鄧鏡波 是band 2 尾 至 band 3.   

回覆:TracyC 的帖子

Sorry~ 係音樂唔合格

cmvfamily 發表於 13-3-30 12:26
Sorry~ 係音樂唔合格
或者好在你既堅持,可能鄧鏡波在自行時已成功左都未定!

有沒有望好難就咁去估,亦沒有得估,因為我地永遠唔會知人家的面試又是怎麼樣。到人家面試好的,可能成績又唔夠好,總之好多好多個可能性。

如果數學科咁低分,除了學校出深了之外,都要留意下小朋友在數學科的問題,係理解、步驟、計算定係甚麼原因。還有音樂本來係唔應該唔合格的,不如真係趁升中學前,多點瞭解小朋友在那一方面有困難(始終中學都一樣會有音樂科)!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:cmvfamily媽媽:好開心見到你個post,+其實

原帖由 sm0411 於 13-03-26 發表
cmvfamily媽媽:
好開心見到你個post, 其實我個仔同你公子一樣,不過佢今年P.5,可是2nd term exam老師已經 ...
路過. 我當年英文班分AB 兩班,我是B 班首名,被提升了去 A 班. 如你所講,變成了包尾一兩個. 但始終爛船也有3分釘,我的英文成績也是好過 B 班的,有時有點呀 Q 精神也是好的,你安慰下你個仔吧。而你也不要太後悔,未試過唔知。如果當年反對了他上精英班,你現可能也會後悔,覺得沒有幫個仔更上一層樓。

回復 ohnono 的帖子

其實阿仔的數學好唔小心,各方面問題都有D,好飄忽。

cmvfamily 發表於 13-4-2 13:30
回復 ohnono 的帖子

唯有做多d,做熟d喇,熟能生巧!好多小朋友都有這類小毛病,以為識左就得,點知一到考試加上緊張,變得無從入手,表現得返原本的7、8成,咁樣失分就好唔抵。
:verycold: :verycold: :verycold:

考完最後一次呈分試,好擔心。
‹ 上一主題|下一主題