用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一位B2尾生媽媽的心路歷程
樓主: cmvfamily
go

一位B2尾生媽媽的心路歷程   [複製鏈接]

sai1031 發表於 13-3-19 09:58
回復 cmvfamily 的帖子

唔好擔心,五旬節中學,唔係 飛仔學校,校風唔太差架.放心啦!加油!

謝回覆~阿仔入到五旬節,我就好滿足了。

cmvfamily 發表於 13-1-12 16:30
最近,心情麻麻,忙於申請自行。阿仔成績麻麻B2尾生,都無乜好選擇,只望選一間校風好的學校,我選了鄧鏡x ...

小朋友係band2生真係唔多唔少會俾人歧視,我仔成績唔好,班主任勁針對佢,今次國語由平時a/b趺咗去c, 見家長時當面話我仔"一睇就知你亂做ga la". 我仔o哂嘴. 如果我仔"pair"得咁緊要,就科科c哂啦!(佢每次考試都會緊張到肚痛) 又話佢主科好差(1A,2B,C咗英文),我問佢攞意見,佢話都無咩學校好選啦!  如果唔係為個仔我真係想話佢.

係隔離版呻下,話想問問另外有教我仔嘅主任,佢係唔係上堂時都有同樣問題(因為得班主任投訴佢), 有個回覆就話我應該心中有數. 講到B2學生就=問題學生

校長係家長會仲話有問題就問老師,老師一定會幫小朋友, 叫成績唔好嘅家長唔好形住學校會放棄ED學生,由得佢"剪"地.   但偏偏我仔遇到e d 老師.  唯有做父母繼續支持佢鼓勵佢.
入到band2學校又點,我老公都係band2學生,未一樣大學畢業,有2個碩士學位.

b2同學仔加油 !!

p.s. 仔仔間學校係一間很好的學校,只係個別老師問題

Yanamami  Sorry to hear that~  發表於 13-3-22 10:47

回復 ivyko 的帖子

我覺得這種情況 不是 因為 BANDING 的問題 , 主要是學校 / 個別老師的問題所以我認為 BAND 2 OR BAND 3 生 , 真的 選一些有愛心的學校比成績好的重要
我真的十分 感謝 我仔仔的小學老師
他們都十分有愛心 , 我兒子 小學1, 2 年級 中英文考試 測驗 都係 合格邊緣人
老師見家長時都說成績不是最重要 , 最重要是做個好人
今天 考完中文, 老師立即改好晒, 用 WHAT APPS 告訴每位同學 考到幾多分

ivyko 發表於 13-3-19 23:31
小朋友係band2生真係唔多唔少會俾人歧視,我仔成績唔好,班主任勁針對佢,今次國語由平時a/b趺咗去c, 見家長 ...

貴公子是否就讀九龍城區呢?如果是, 九龍城區都有好的band 2 中學

唔知有幾人報考鄧鏡波呢 ?  面試時間上下午有沒有分別呢?

bb613  有二佰幾人報名, 150個面試額, 只有上午面試, 有下午咩?  發表於 13-3-24 23:30

chun媽 發表於 13-3-20 11:08
貴公子是否就讀九龍城區呢?如果是, 九龍城區都有好的band 2 中學

係呀! 希望入到心儀個間啦!

Yanamami  Never lose hope.  發表於 13-3-22 10:51

lucia6119 發表於 13-3-20 02:27
回復 ivyko 的帖子

我覺得這種情況 不是 因為 BANDING 的問題 , 主要是學校 / 個別老師的問題所以我認為 B ...

你小朋友好彩遇到個有心嘅老師. 我仔,仲要做咗佢3年班主任.  見到個仔俾E個老師鬧到無哂自信,真係好心痛

lucia6119  我阿仔間學校 幾乎每位老師都好好架, 校長重時不時 請同學入校長室傾吓計食野..  發表於 13-3-22 01:50

引用:Quote:chun媽+發表於+13-3-20+11:08+貴公子

原帖由 ivyko 於 13-03-22 發表
係呀! 希望入到心儀個間啦!
我們應是同校吧!
放心,九龍城區有不少好中學!

引用:Quote:lucia6119+發表於+13-3-20+02:27+回

原帖由 ivyko 於 13-03-22 發表
你小朋友好彩遇到個有心嘅老師. 我仔,仲要做咗佢3年班主任.  見到個仔俾E個老師鬧到無哂自信,真係好 ...
我好明白,仔仔有沒有受影響?多些鼓勵他吧!正如校長說每個同學都有他的發亮點。

我都想講下我姪仔, 他現在是中六生,在官塘區就讀band2-3的中學,  當年選校時, D街坊都說他校是飛仔學校, 嚇到我嫂好驚佢學壞。6年過去了, 姪仔無學壞, 他在校內找到他的興趣-手球, 從訓練到比賽使他成長, 雖然讀書成績普通, 但我覺得佢自信左好多. 運動的課外活動對男仔很重要, 真的可啄磨人心靈意志, 使他精力得以發洩, 不會放在別的無謂事上, 學壞機會減少。所以唔洗理會別人的說話. 上中學後, 可發展運動, 行行出狀元, 唔一定要韻書叻.

suemei  有道理。  發表於 13-3-24 01:33
http://hk.myblog.yahoo.com/

現在所謂既banding 都以學生成績為主導條件

絕對忽略在佢地其他才能,香港既情況都係一樣,每個人都追求結果,功效

或者同現在學校要顧及收生吸引力啦,一定要將盤數做得靚d
當然,我地家長都有責任,好多時都以學校既學業成績作為揀校既標準

cmvfamily 發表於 13-3-19 13:41
謝回覆~阿仔入到五旬節,我就好滿足了。
cmvfamily,

你仔仔今日面試怎樣?

我覺得唔得了
我聽返阿仔講的內容, 佢應該唔得,  他雖然好盡量表現自己, 但答的答案俾人唔夠上進心的感覺, 答的內容, 不是老師心目中的答案
上星期五, 阿仔考數學, 阿仔話有d難, 唉!!!!!!好驚阿仔唔合格, 要再跌 band 3  多謝大家一直的支持和彭勵!!!!

bb613  Never give up! 願望在明天 !!  發表於 13-3-24 23:32

cmvfamily 發表於 13-3-24 12:36
我覺得唔得了
我聽返阿仔講的內容, 佢應該唔得,  他雖然好盡量表現自己, 但答的答案俾人唔夠上進心的 ...
唔好諗咁多, 開開心心地過復活節, 我地還要繼續玩大抽獎呀.  

回覆:一位B2尾生媽媽的心路歷程

你好,只是偶然看到呢個post, 有感而發
我表弟,當年讀書成績不太好,在band 3讀到中七,讀不到大學,後來在珠海書院讀左個dip engine, 之後在一間大規模的建築公司做,依家已經是經理級,下屬幾十人。

我同事老公,小學成績追唔上,成日見家長,終於要repeat p4. 後來入左間band 3中學,可能男孩遲開竅,d同學成績又普通,佢在中學時期突飛猛進,入到本地大學,30歲已博士畢業,在大學做講師。

回復 cartoonboy 的帖子

謝謝你的分享~
睇完你個 post,我突然又好似有番D希望。

回復 humbertcarol 的帖子

humbertcarol:
依家唯有等大抽獎,不過我好驚阿仔再跌band,直落B3。

humbertcarol  我呀仔最後呢次呈分, 數學唔入格, 已落咗BAND 3. 我對住佢已經欲哭無淚.  發表於 13-3-29 12:28
hklaw1013  努力!加油!  發表於 13-3-26 11:23

cmvfamily媽媽:
好開心見到你個post, 其實我個仔同你公子一樣,不過佢今年P.5,可是2nd term exam老師已經話佢係band 2尾band 3頭喇,叫我谷佢上band 1尾 band 2頭,談可容易呢!其實我唔係話好mind佢係咩banding,只係想佢入間校風好唔會學壞的中學,正如你的想法一樣,我同意將貨就價,佢地無人地成績咁top,當然無謂要佢入band 1學校啦,到時期期考第尾,有咩信心有咩學習興趣可言呢!我個仔P.2時試過考全班第一,P.3被分派到精英班,當然大家都想象到,佢係普通班考頭位,去到精英班咪考尾尾囉,結果呢一年點努力都只係考尾5,P.4又調返去普通班,唔知係咪因為P.3的depress,之後兩年成績有跌無升,由最叻全級23跌到今次全級60. 所以我真係好後悔唔反對佢入精英班!

由於我都係九龍城校網,而我的想法咁橋亦和你相同,諗住揀鄧記or五記,聽完有D家長話兩間校風都唔太差都有D信心!

希望你仔仔可以入到間好學校,努力呀!

回復 sm0411 的帖子

大家加油~~

阿仔呢次呈分試, 數學得67分, 音樂仲合格添~死晒火`
入鄧鏡波, 無望了
‹ 上一主題|下一主題