用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一位B2尾生媽媽的心路歷程
樓主: cmvfamily
go

一位B2尾生媽媽的心路歷程   [複製鏈接]

係我眼中, 鄧已經係一間幾好既中學~

回復 燁燁媽 的帖子

如果阿仔入到鄧x波,我已心滿意足了,希望阿仔入到啦~

醒目開學勳章

回覆:黃巴士 的帖子

Good!

引用:回復+燁燁媽+的帖子 如果阿仔入到鄧x波,

原帖由 cmvfamily 於 13-02-08 發表
回復 燁燁媽 的帖子
唔難既,因為是男校,小左女仔爭!比心機不過灰心!

回覆:Yukyuk 的帖子

預祝新年快樂!

燁燁媽 發表於 13-2-8 20:31
唔難既,因為是男校,小左女仔爭!比心機不過灰心!

我揀鄧都係呢個原因,希望可以成功啦~

cmvfamily 發表於 13-2-9 16:50
我揀鄧都係呢個原因,希望可以成功啦~
hi cmvfamily,

記唔記得我呀? 我自行都有揀鄧鏡波, 請問幾時先知有得 interview ?

你有冇揀到彭學高呀?

humbertcarol 發表於 13-2-16 23:17
hi cmvfamily,

記唔記得我呀? 我自行都有揀鄧鏡波, 請問幾時先知有得 interview ?

humbertcarol:
Hi!
祝新年進步!!! 希望大家的小朋友都派到一間理想的中學!!
我自行選了鄧鏡波,我唔知幾時通知有得 interview,Interview會在 23/3(sat),大家加油!!  ^^
另一間自行,我選了五旬節。
我無選彭學高,因交通太不方便,由我屋企去要轉三程車才到。 @@

你揀的兩間學校,我印象中都係band 2學校,不算差,更差的有大把!
但我其實認識不少出身自band 5(從前我讀書的年代是有band 5的)中學的人,通過後來的努力,亦有不錯的成就,例如有人在港大教書,有人入了政府cpu做統計師。我相信有很多原因可以影響一個人會否變飛仔,例如家人的愛和支持,這點我肯定你個仔已擁有了!

回覆:cmvfamily 的帖子

我對你選的學校有點認識,本身是中學教師,教過北區band 1 和觀塘band 3,你選的學校裏的學生即使有成績未達band 2 但大部份的品行一定是合乎band 2,學生學習動機較弱,家長一定要配合幫助孩子學業上為自己訂目標和不要受懶散的氣氛影響,但學生都算頗受教純品,而且在我經驗九龍城的band 2 學生的質素的確是比他區band 2 學生較高。作為老師,也是家長,我覺得你選校方向十分正確,不要相信路人片面之辭!上面分享個人的經驗和看法希望能給你一點鼓勵和肯定,但其實我也是路人一個,人人對同一事都有不同觀感,所以我建議你在放學時到學校觀察學生留意一下他們的言行及校服髮型,再引證一下自己的選擇是否合乎你的期望。我相信你這樣用心灌溉,假以時日你孩子一定會成長,相信自己,堅持信念!

回復 cch0928 的帖子

謝謝您~謝謝你的建議和鼓勵。
如果阿仔入到鄧x波和五x節,我就心滿意足了。
我亦到過這兩間學校,覺得學生品行,很符合我的期望。

回覆:一位B2尾生媽媽的心路歷程

少少經驗分享, 我係五X節舊生,學校當年已經係band2(分5 band)。我當年見倒小學同班同學升倒叻學校(eg 華英旅港)好羨慕!

當時都有個别曳學生,但學生整體算係受教,老師非常好,好錫學生 (我見好多而家仲教緊)。

我會考考得唔差(幾個A),可以嘗試轉校, 但我冇,考埋A level (幾個A, 文科),最後攞獎學金入左大學。

我雖然唔係讀band 1 中學,但我好努力讀書,因我想我媽咪開心。樓主放心,小朋友係感受到父母嘅愛。

而家我做人媽媽,好明白樓主苦心。

各位媽媽共勉之。

囝囝mama    發表於 13-3-9 11:14
bb86    發表於 13-2-28 11:08
Jackieson    發表於 13-2-28 10:09
csy_ma    發表於 13-2-20 11:49

回復 鋼琴媽媽 的帖子

謝謝你的分享~好感動~

大家加油啊!加油啊!!

各位家長要加油

cmvfamily 發表於 13-1-12 16:30
最近,心情麻麻,忙於申請自行。阿仔成績麻麻B2尾生,都無乜好選擇,只望選一間校風好的學校,我選了鄧鏡x ...

唔好太擔心, 我係五x節附近住, 亦都識人係度讀, 見佢地都好乖, 好斯文, 聽d細路講, 老師都好好, 係讀書風氣係差少少.   

cmvfamily 發表於 13-1-12 16:30
最近,心情麻麻,忙於申請自行。阿仔成績麻麻B2尾生,都無乜好選擇,只望選一間校風好的學校,我選了鄧鏡x ...

鄧鏡x和五x節;我兒在去年選校的奇幻漂流...最後衝刺亦即叩門時...前者面試緣慳一面;後者連攞報名表都落空...
如果你兒有幸兩進其一;已經算是上天眷顧!不要再三心兩意了!
cmvfamily 我在此祝福你天從人意!努力吧!人哋個媽咪!

Hi cmvfamily,

很關心你23/3鄧鏡波有面試嗎?
預祝成功!

我小學同班(非精英班) , 入了鄧x波 , 現在是醫生了o

回覆:wskl 的帖子

加油!母愛的偉大!

‹ 上一主題|下一主題