用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一位B2尾生媽媽的心路歷程
樓主: cmvfamily
go

一位B2尾生媽媽的心路歷程   [複製鏈接]

回復 smallAD 的帖子

五X節 是否指黃大仙x光?

多謝大家的鼓勵~其實我好鍾意九龍城的鄧鏡x和五x節,而阿仔都好想入呢兩間學校。
其實以我阿仔成績來計,B2尾生入到鄧鏡x和五x節,我自己都好心足,好滿意。我亦到學校門口睇過,見到學生都似番個學生,正正經經,沒有飛型學生。我真係好相信選中學是木門對木門,竹門對竹門,我只想阿仔入到一間合他程度,又唔學壞,又給回他信心的學校。B2尾生的選擇真係不多,好難選擇,人人都知B1好,但入到咩 ?! 入到都跟不上,被趕出來,仲死。
但我身邊的朋友同事,只會覺得唔係 B1學校,就係差學校、飛仔學校,一盤一盤冷水淋下來,真的令我好唔開心,或許是 我無法面對現實。

途窮亦未必是绝路!绝處尚可逢生!

何况只是升中!人生中的一小段吧了!不必太灰。

記住有 1/3 人也是 B3 ,那叫他們怎樣自處呢見到你這個 B2!

和孩子一起走。笑對明天。

旁人不過是旁人 不須太介懷!知足者常樂。

Meikin  說得好!  發表於 13-1-14 10:51
kwongck    發表於 13-1-14 00:39

回覆:一位B2尾生媽媽的心路歷程

看得出妳是一位體恤和關心兒子的媽媽,有一位好媽媽的照顧,個仔又點會咁易變壞?

kwongck    發表於 13-1-14 00:40

唔好咁快心灰啦!免得亞仔以為自己冇用,去唔到band1校以至令你憂心,你該同亞仔打好関係,無論band幾都會有好學校,再找多些資料,如果到時真係唔鍾意咪唔in囉!比D信心自己,比D信心亞仔,BK好多媽咪支持你!

cmvfamily 發表於 13-1-12 22:04
多謝大家的鼓勵~其實我好鍾意九龍城的鄧鏡x和五x節,而阿仔都好想入呢兩間學校。
其實以我阿仔成績來計,B2 ...

這兩所學校的學生並不是甚麼惡霸,當然會有一些比較冇心機上課的學生,但老實說,對B2尾學生來說是合適的。你說得很對,選中學是木門對木門,竹門對竹門,我只想阿仔入到一間合他程度,又唔學壞,又給回他信心的學校。很多家長都没有你這理性的想法,小朋友在你的教導下,必有成就。希望小朋友能明白你的愛心,努力學習,六年後能在各方面有正增長。以報答你對他的愛。

回覆:一位B2尾生媽媽的心路歷程

我所用五x節並非太差,姊妹校係沙田的五x節林x光,仲係B1英中。俾小朋友參與多些校內活動,駐校牧師也住在校內,可以幫助學生,在快樂中成長分享,也是不錯,每年也有不少同區出名小學的學生失手跌入這校。

很明白你的心情,由考試,準備,選校,填form,等待,期盼,對於每個人都是煎熬,我個人認為最緊要看學生自己,只要肯讀書,即使band 3一樣有成就,何況外面大把補習名師,咪自己黎囉,我朋友個仔當年錯配,入了band3校,扣門都無人收,誰知他自己發憤,今年3A (A level)入了CU。人,講唔埋的,運氣都有一D。小朋友自己都知 "艱難",有時"艱難"可幫他們成熟,最緊要家長唔好氣餒!!
互勉之。

黃巴士    發表於 13-1-14 14:17

回覆:KKKK 的帖子

你能夠面對現實接受孩子嘅成績, 其實好值得欣賞。
我曾經見過band 2學生因運動入band 1英中, 讀唔上, 佢幫學校拿金牌, 可以試升, 跟著留班, 現在和家人關係有問題。佢家人仍然堅持留在band 1嘅學校......。
其它人可能唔明你實際嘅情況, 只提供表面嘅意見, 無須太上心。只要家人接受佢, 其實孩子唔會噤容易跟朋輩學壞。努力, 加油!

回覆:wskl 的帖子

其實間間學校都有好學生,有壞學生,你同佢既關係先最重要,你可以一齊同佢行人生路,同佢一齊經歷過程引導佢,就唔洗擔心。

我在灣仔區是B2中至尾,苦不堪言。姊妹們努力吧!

讀band1墊底的學生, 相信比唔上band2的優異生. 最緊要建立到學生的自信心和奮鬥心. 對學校的評論眾說紛紜, 你和仔都鐘意,又親身去了解過, 就唔駛理人點講. 加油!!

咩學校都有好同壞嘅學生,唔好比太大壓力自己

回復 gmaorky 的帖子

靠自己的定力

好感動~ 多謝大家的支持和鼓勵~
我要陪阿仔行每一段路,教導他一齊經歷過程。

回復 cmvfamily 的帖子

一個人的好壞,跟讀書的多少沒有關係.假如讀書多,又心術不正,豈不戈對社會更大影響.多鼓勵自己和孩子,加油.

回覆:cmvfamily 的帖子

最大問題只係你朋友信口開河,既然佢講嘅說話唔啱聽又唔係咁值得聽,又唔係企喺你嘅立場去諗,何必理會?人總要向前望,band1/2/3各有不同做法,你既然交咗表又唔係一時衝動,就要相信自己嘅選擇係正確嘅. 上年都有家長講過band3生插班去band1/2學校,男仔上到中學開咗竅會突飛猛進,唔使灰心.

講煩講亂,而家都係啱啱開始。Band 1同學選校的煩惱一點也不比band 2和band 3少。就算band 1A同學派到band 1頭學校都一樣會有人說閒話。「大風吹倒梧桐樹,自有閒人說短長」。

選校時,總是覺得唔夠選擇,到交表後又覺得後悔,這類心情係好普遍亦好正常。而且樓主已在EK收集了好多資料和意見才去作決定,為何人家說兩句竟然有如此反應呢!坦白說,九龍城區band 2尾男生的選擇鄧鏡波都可算是膽,再看搭配那一間而矣。穩陣點的,我絕對同意五旬節。總好過第三次呈分試後跌落band 3唔知還可選那一間。

更好的當然有,何官、胡兆熾吧,除了在大抽獎可有機會一償素願之外,還要看小朋友的能力是否應付到日後的功課壓力。

但無可否認,band 2和band 3的學校的確係校風較重要,亦較多談論,正如band 1的學校,有人標榜傳統名氣和成績,亦有人標榜入U率一樣。

若拿不定主意的,容易受人影響的,你怎麼樣可以陪阿仔行每一段路,相反,你還可能加重了阿仔的心理負擔!
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

加油,大家一起努力!
‹ 上一主題|下一主題