用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田邊間小學好?
樓主: wingwinglai
go

沙田邊間小學好? [複製鏈接]

引用:Quote:pineapple0983+發表於+13-1-14+10:47

原帖由 samchan2179 於 13-01-14 發表
謝謝,誤會左之前的意思。培基有51%入band 1,但兩間呂明才band 1好似多過培基 ...
好似唔止51%

回覆:20120110 的帖子

沙田同馬鞍山不同校網,不過,自行是可以誇網揀一間最喜歡的學校,不受地區限制

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+13-01-14+發

原帖由 lovebb2 於 13-01-14 發表
好似唔止51%
培基自己website 寫,有錯???

20120110 發表於 13-1-14 12:49
91區地址係咪第一城
91校網

有寫邊度屬 91 網

20120110 發表於 13-1-14 12:49
91區地址係咪第一城? Sorry, 我完全唔識,住新港城即係咩冧巴ar? 有得揀我都唔想信義,我想知我果區有咩學 ...
89 網學校

回復 amychan13 的帖子

一呂網站寫全級有141人, 而非只有98人, 佢有部份結果無寫出來, 要小心留意, 不是95% BAND 1呢.

回復 miutang 的帖子

用141做基數 93 / 141 = 66%
都高過 培基 51% 好多啦.

winnie@pooh 發表於 13-1-14 13:53
回復 miutang 的帖子

用141做基數 93 / 141 = 66%
培基唔知係51定54%,佢website 有寫,不過唔係太明有乜分別

samchan2179 發表於 13-1-14 11:56
謝謝,誤會左之前的意思。培基有51%入band 1,但兩間呂明才band 1好似多過培基 ...
你如何計到培基只有51% 入band 1呢?
如果大家都不撇除一些二線直資英中學校比較

一呂 98/141(人) x 100% = 69.5%
培基 102/115(人) x 100% = 88.69%

大家有興撇除二線直資/區外官中私校, 可再計一計數, 絕對不是兩呂band 1%超越培基, 沙呂更是比培基低!
還要更清楚實在情況的可再比拼埋一呂沙呂有呂中作聯系, 數十個band 1位定是比兩呂小, 但培基没有任何福澤下仍有此band 1%, 心水清便知一 二!

nc2000 發表於 13-1-14 14:27
你如何計到培基只有51% 入band 1呢?
如果大家都不撇除一些二線直資英中學校比較

唔係我計51% or54%, 係培基website 寫出來的,樓上有人post 左條link,你可以自己睇睇。學校自己話有51%-54%學生入band 1。 唔係我吹出來。
你話培基有102人入英中,計出來88%。你果102個英中包括非band1 二線英文直資中學 如17人入培基書院,5人入德信等。如果一呂真係有69.5%入band1(唔包二缐英文直資non band one),咁一呂成績好過培基。let me search the actual data from both school sin....

Better to compare the whole picture:

一呂 Secondary 1 result from its website:

獲派本區部份官津及直資中學結果

中學名稱 人數  
浸信會呂明才中學  45
聖公會曾肇添中學  5
聖公會林裘謀中學  1
五旬節林漢光中學  8
聖羅撒書院  1
沙田崇真中學  4
沙田培英中學  5
聖母無玷聖心書院  2
宣道會鄭榮之中學  3
香港神託會培基書院 8
德信中學  1
林大輝中學  2
小結  85人

獲派外區部份官津及直資中學結果

中學名稱 人數  
皇仁書院  1
喇沙書院  1
拔萃女書院  1
聖保羅書院  1
瑪利諾修院學校  2
伊利沙伯中學  1
協恩中學  1
真光女書院 1
聖士提反書院 1
聖保祿學校 1
羅定邦中學 2
小結  13人
合共  98人

Pooikei Primary one allocation result , quote from Pooikei website.

I think both LMC and Pooikeei are good primary school , not much point to argue which one is better

往以全英文授課
(EMI)
的中學之學生人數:

(82.3%)
No. No. of Pupils

香港神託會培基書院16
聖公會曾肇添中學 12
沙田崇真中學 9
沙田培英中學 8
浸信會呂明才中學 7
五旬節林漢光中學 7
德信中學_直資 5
聖公會林裘謀中學 4
林大輝中學_直資 4
沙田循道衞理中學 3
賽馬會體藝中學 3
瑪利諾修院學校 3
聖保羅男女中學_直資 3
羅定邦中學_直資 3
聖母無玷聖心書院 2
拔萃女書院_直資 2
聖士提反書院_直資 2
聖羅撒書院 1
香港九龍塘基督中華宣道會鄭榮之中學
天主教郭得勝中學 1
喇沙書院 1
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學_直資1
英華書院_1
滙基書院_東九龍_1
啟思中學1
耀中國際學校中學部_私立1
102往以全英文授課
(EMI)
的中學之學生人數:

其實 EMI (English as Media of Instruction )學校不一定是 Band 1中學;但都是以英語作為主要教學語言的學校。

沙田幾間直G (DSS) 由於創校歷史較短,收生以 Band2 為主,故我覺得應屬 Band2;當然會有 Band1 生入讀。舉帝堡城培基為例,它應屬 Band2 中/頭。

培基2012 報告內所述的 band1 生應是 64 位(沙田網內計),以 124 位為基數,% 為 51.6%。以全港標準計,Band1 生數目增至 67位 (54%)。至於 Band1 生是否入到 Band1 中學?以我計,有約 70 人入到(我覺得係band1的中學)。所以 2 者很接近 (67 vs. 70)~

pineapple0983 發表於 13-1-14 15:56
其實 EMI (English as Media of Instruction )學校不一定是 Band 1中學;但都是以英語作為主要教學語言的學 ...

Thats very true, some DSS EMI are actually not in Band 1, so, band 1 allocation is NOT the same as EMI allocation and this is exactly what I mean.

I agree that LMC and PooiKei are good schools, there is no need to agrue one is better than the other

引用:+本帖最後由+pineapple0983+於+13-1-14+15:

原帖由 pineapple0983 於 13-01-14 發表

其實 EMI (English as Media of Instruction )學校不 ...
從來無質疑過呂小的實力,只係認為培基無联系中學band 1%仍然不差,相對實在v good!只系有人斟酌边間最高,多幾多%,亦冇人要argue!
另外培基只有51.x band1咁同梁小band1%差冇幾?!

nc2000 發表於 13-1-14 17:09
從來無質疑過呂小的實力,只係認為培基無联系中學band 1%仍然不差,相對實在v good!只系有人斟酌边間最高 ...
話時話,梁小都派得唔錯架,2011年派曾記 7人,林求 12人,林 hon 光 8人;仲有3 間出面的好學校,ok 架。當然,培小派出面的好學校就更多啦。

不過無可否認 2 呂係著數d,相對較易升到 Band1.......所以咪咁受家長歡迎囉~

2呂叻的學生就升番呂中;但培小剛好相反,叻的學生是不會升培中的......

回覆:pineapple0983 的帖子

nc2000 發表於 13-1-14 17:09
從來無質疑過呂小的實力,只係認為培基無联系中學band 1%仍然不差,相對實在v good!只系有人斟酌边間最高 ...

討論始於#5留言,聲稱培基band1%最高。
‹ 上一主題|下一主題