用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英普環境 vs 活動教學
go

英普環境 vs 活動教學 [複製鏈接]

大家會點揀,謝謝?

英普環境:
冇學劵
程度深
考私小理想
老師流失率高

活動教學:
有學劵
沒有默書考試等
主題教學少功課
老師非常有愛心和經驗
英文課每天有,有NET做班主任,但英文不及英普幼稚園深

1    0    0    0

開名會容易 d 比意見,不過單就你的資料,如果錢吾系考慮就選英普,因為語境對小朋友學語言好重要。

引用:大家會點揀,謝謝? 英普環境: 冇學劵 程度

呢個問題我都深究左好耐..最終都係放棄左活動教學出揀返英普...始終覺得語文環境同友儕對小朋友影響深遠d.....有d音細個讀錯大左好難改...但活動教學呢樣野反而平日放假自己都可以教得到應付得到...只係做家長既辛苦d呢

回復 Sorriso 的帖子

活動教學的有沒有普通話課??

2間學校又有幾多時間上英文, 普通話?

小朋友性格又啱邊間多啲呢?

引用:Quote:原帖由+Sorriso+於+13-01-10+發表大

原帖由 AnnieSammy 於 13-01-10 發表
我朋友之前放棄SC揀左藍田靈糧,depending what u want. 他想小朋友開心
St cat都係happy school呀!點解你朋友仍會選擇讀藍田靈糧嘅?現在小朋友返學情況如何呀?

回覆:英普環境 vs 活動教學

引用:想入名小學就難啲,聽講考小一都幾困難 +

原帖由 AnnieSammy 於 13-01-10 發表
想入名小學就難啲,聽講考小一都幾困難
但小朋友返小學會唔會有跟唔上的情況呢?好擔心會揀錯。

‹ 上一主題|下一主題