用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城Band 1 中, 女仔的選擇
go

九龍城Band 1 中, 女仔的選擇 [複製鏈接]

請問女仔九龍城Band 1 中, 咁樣揀會否冒險?

1) 伊中 (係亞女想試, 但我好驚....>_<)
2) 旅港 (覺得都適合)

我係唔係進取左?
係唔係應該揾間 Band 1中 或 Band 1尾 代替伊中?
本想揀黄笏南, 但因要搬校, 實在唔方便.....

兩難中.......

elbar  自行 和 派位乙部 1) 伊中,  自行 2) 旅港 選擇合理   發表於 13-1-10 22:31
   2    0    0    0

伊中真係難左d,不過如果係聯繫小學又無理由唔搏,就算唔得都有聯繫位抽,太快投降又好似唔抵。如果小學是聯繫小學,我都會咁填,就算真係入旅港都收貨啦!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

我女係農小, 都算係聯系小學, 我只打算自行去見, 到大抽獎我就唔揀了, 邊有得同人爭吖.....>_<

上年經驗,呀仔男同學名次全級約30名,報伊中和旅港,無得in伊中,但有in旅港,最后派位入伊中。另一女同學名次約10名,有得in伊中,但最后入有旅港。我哋都係聯繫小學,小小分享,希望幫到你

kswiss  世事往往咁得意!  發表於 13-1-10 22:51

引用:上年經驗,呀仔男同學名次全級約30名,報伊

原帖由 vanover 於 13-01-10 發表
上年經驗,呀仔男同學名次全級約30名,報伊中和旅港,無得in伊中,但有in旅港,最后派位入伊中。另一女同學 ...
所以我覺得樓主抽獎入QESS的機會仲大過自行,話明抽獎,講運數,只要係b1生,機會都一樣。

回復 vanover 的帖子

但我地間小學係九龍城,而伊中係油尖旺,我們叫做他區了,所以一抽獎時學位好少架咋。

引用:回復+ohnono+的帖子 我女係農小,+都算係聯

原帖由 Siuchoi 於 13-01-10 發表
回復 ohnono 的帖子

我女係農小, 都算係聯系小學, 我只打算自行去見, 到大抽獎我就唔揀了, 邊有得同人爭吖 ...
自行伊中可能過份進取,反而抽獎大家都是b1生無話無機會,有聯繫位加隨機編號前米抽到囉,反而自行旅把握大d

Siuchoi 發表於 13-1-10 17:49
回復 vanover 的帖子

但我地間小學係九龍城,而伊中係油尖旺,我們叫做他區了,所以一抽獎時學位好少架咋 ...
伊中雖然屬油尖旺區,但伊中是九龍城區官小的聯繫中學,每年都有16、7個聯繫位比九龍城區的四間官小,另還有和2、3個他區位比九龍城區的同學去抽。

我估計,九龍城區內幾間官小大約有唔夠300個band 1生,就算真係全部揀晒伊中都係300個去抽16+2個位。
睇落好似唔係好高,如果你用舉例華英去計,九龍城大約有1500個band 1生,有大約一半人以華英為首的話,即係750人搏78個位,更係搏華英重抵過搏QES,況且可能有1/3人選迦密,1/3人選旅港,又可能有部份人選黃笏南,整整下再扣除埋選伊中的300人,得番百零人搏華英那78個位都未定,真係搏伊中好似唔係好抵。

不過,我會咁諗,將這300個band 1同學分開band 1a、1b和1c,每部份大約有100人。以九龍城區的band 1a同學來說,應該好多會於自行時已經成功,即係得番200人倒。又部份band 1c因讀書壓力問題而放棄伊中的話,咁就會剩下約100人左右。到最後,我估計在統一派位乙部時,有可能唔多過100人選伊中作為第一志願聯繫位的選擇,機會唔會太差,想搏嘅可以考慮一下。

綽盈媽咪    發表於 13-1-15 10:35
:verycold: :verycold: :verycold:

係咪即是九龍城band 1填伊中甲部都有機?

Ottomom 發表於 13-1-10 22:35
係咪即是九龍城band 1填伊中甲部都有機?
伊中甲部得7個位,但公開給全港約萬多兩萬個band 1生去抽,只可以說是聊勝於無,好難估計有幾多機會。
如果有興趣伊中,不妨將佢放甲部第一志願碰碰運氣。

真係好感謝大家咁細心既分析,我會冷靜地再想想。
再次多謝大家!

有少許事情發生了,之前細女見過福中,今日收到信取錄了,咁•••••應該放棄福中,去自行同繼續玩下去嗎?
我大女之前派得唔好,我有恐懼,現在到細妺了,要闖下去嗎?

係九龍城BAND 1中,只要頭3個志願小心D排,點都入到間英中的

有朋友女上年排位,一:伊官,二:迦密,三:銀禧
結果入到銀禧

所以如果肯定係BAND 1學生,九龍城入英中應該唔難
(上年係龍年多咁多學生都入到,今年少D學生競爭應該無咁大)

同埋你話個女BAND 1中,你地甘唔甘心入福建放棄自行同派位 ?

Siuchoi 發表於 13-1-11 23:58
有少許事情發生了,之前細女見過福中,今日收到信取錄了,咁•••••應該放棄福中,去自行同繼續玩下去嗎 ...
我記得你大女之前派得唔好應該係估錯banding,對嗎。如果啱banding,就好似今次你細女屬band 1中,清清楚楚,九龍城區內的學生唔會派得好差嘅。
你唔應該比上次的經驗嚇到,應該吸收了上次的經驗,今次可以做得更好。

今年我當冇叩門玩,如果你要左福中,你就冇得自行、冇得抽獎、冇得放榜後叩門,所以我係你都會婉拒福中。

講多少少我哋都係九龍城區官小,上年有同學填統一派位第一伊中、旅港、丘佐榮,結果入旅港,另一個第一揀華英、迦密、丘佐榮,結果入丘佐榮。佢兩個都係band1中。 我覺得隨機號碼重要,但頭3位排位更重要,九龍城已經有好多選擇,好好考慮清楚。Good luck!

醒目開學勳章

引用:講多少少我哋都係九龍城區官小,上年有同學

原帖由 vanover 於 13-01-12 發表
講多少少我哋都係九龍城區官小,上年有同學填統一派位第一伊中、旅港、丘佐榮,結果入旅港,另一個第一揀華 ...
伊中不是油尖旺網嗎?

醒目開學勳章

Siuchoi 發表於 13-1-9 20:50
請問女仔九龍城Band 1 中, 咁樣揀會否冒險?

1) 伊中 (係亞女想試, 但我好驚....>_ ...

請問培道係band幾呀?
我女2001年1月8日QE出世  

回覆:gloriap 的帖子

Band2頭,上位中及好熱門。

gloriap  thx  發表於 13-1-15 01:57

醒目開學勳章

piano513 發表於 13-1-14 03:34
Band2頭,上位中及好熱門。

咁俾各位b1尾b2頭女仔會諗銀禧定培道作次選?(我官塘區首選係官塘b1c)
我女2001年1月8日QE出世  
‹ 上一主題|下一主題