用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 昨天到CAC遇到沒有愛心的物理冶療師
go

昨天到CAC遇到沒有愛心的物理冶療師 [複製鏈接]

阿仔5, 自去年9月睇完醫生, 昨天排到做言語及大肌肉評估.

先做言語評估 - 結果比同齢慢半年至一年, 又因為較硬頸, 唔主動同小朋友玩, 被懐疑有輕微自閉.

大肌肉評估冶療師帶佢入房後, 阿仔已被其他玩具吸引着, 不是太留心佢要求做的動作.

1. 如腳跟提起, 但阿仔就做咗腳趾提起, 佢要講4-5次及扶着阿仔, 阿仔才做到. 其間佢都唔太客氣, 如: 你有無留心聽我講呀, 其他小朋友一陣就做完啦, 你Lee D 仔真係教死人!

2. 然後拋波 – 阿仔開頭又做唔到, 間唔中話: 我想玩玩具, 心不在焉, 佢就大叫 “喂!”, 嚇到佢跳起, 最後才做到, 佢又話 : 我唔係鬧你呀, 你要做快D先得㗎, 唔係我收工, 你又無得玩,
佢話阿仔的問題唔關能力 (大/小肌肉)事, 而主要係 channel 問題, 成曰駁錯線. 似自閉, 仲要係幾嚴重個幾隻.

評估其間仲有不說話要聽, 作為一個母親, 眼見佢講這些說話真是有點難受!!
如果阿仔沒有問題就不用評估啦. 之前有

去step & 理工做評估, 姑娘的態度十分好, 又有耐性…

另外我覺得阿仔的專注力有問題多過自閉,
我都係舒發下姐, 遇到個無愛心的冶療師.

1    0    0    0

回覆:昨天到CAC遇到沒有愛心的物理冶療師

點解你唔開口話個治療師?叫佢態度及語氣好啲?我係你一定鏟到佢上天花板再即場投訴佢佢都痴線!咩叫難教?唔難教冇問題都唔使嚟打攪佢啦!佢出緊份糧邊個俾佢?你點可以任由佢蝦你哋!所有大小肌、言語、行為,甚至佢所謂的channel 都係源於個腦出現問題,自閉症都係。你要保護個仔,維護自己專嚴!

呴果一刻我只想叫阿仔, 不如唔好做落去, 調頭走就算! 但無諗過同個位阿姐講請佢態度好d, 或投訴佢.

我係反應慢的人, 每每都係過後先想到應對.

你說得對 - 我要保護阿仔, 下次再有人話佢, 我要反擎!!

回覆:昨天到CAC遇到沒有愛心的物理冶療師

投訴佢可令佢上司知佢工作態度有幾差,好好教佢,以免其他家長受到同樣傷害

回覆:sharonso2 的帖子

我曾經在藍田cac領教過一名梁姓女pt,真係非常非常離譜(與你所言相差無幾),我本想點名寫信投訴的,但因為太忙無寫到

引用:我曾經在藍田cac領教過一名梁姓女pt,真係

原帖由 rosewong 於 13-03-09 發表
我曾經在藍田cac領教過一名梁姓女pt,真係非常非常離譜(與你所言相差無幾),我本想點名寫信投訴的,但因為 ...
我暫時只領教過太hea既治療師,我同主住講返上堂情況,佢地留意完,個治療師的確好左好多,如果太過份,做家長真係要出聲,因為小朋友治療主要就係依靠佢地,太hea或態度唔好,都直接影響小朋友進度&心理。

我都試過,我仔仔當場大哭, 跟住佢就話仔仔唔聽人講用自己方法完成 task. 今日大家心情都唔好你再約個時間做. 之後第二日我打番比社工問可以轉第二個物理治療師....好可惜每個CENTRE得一個....所以我決定唔去做.  出去搵私家做.其實上我去呢D CENTRE 既小孩都小小問題....佢有咩理由唔識就小朋友去做assessment....

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題