用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小朋友 唔定 和 唔專心 :(
go

小朋友 唔定 和 唔專心 :( [複製鏈接]

我小朋友讀緊小二, 佢真係好唔定 同 好唔專心
成績只一般

小一時都有被安排坐單丁位, 即對住老師,
記得家長日老師都有話怕囡囡難受, 唔會坐好耐
果時每3個月就全班調一次位, 囡都會有改善,
只坐左3個月單丁位

可惜今年小二, 開學無耐又被安排坐單丁位,又係對住老師,

唉..... 點好呢??

應該點教佢呢?

已經每朝提囡囡上堂唔好傾計, 會影嚮其他同學, 但佢都無反應咁  ><"

1    0    0    0
[

回復 KIMKIMNANA 的帖子

我個女跟你個女不相伯仲。

試找出她興趣所在訓練她,培養她5分鐘專注力開始,逐漸增加。

不能的只順其自然好了。(有時小朋友會無緣無故開竅,唯有一路幫她一路等)

開始老師也對我說過我兒子容易發白日夢,上課聽的不夠專心。

為了改善他不專心的情況,我開始不斷強調小朋友上課能舉手回答老師問題或者不懂的問老師是個多了不起的事情。然後每天放學我和我老公見到兒子都會問今天有幾個問題?回家會簡單記錄在日曆上 “答?個,問?個”。只要有回答問題or提問,都會很高興的讚賞他幾句。
我覺得能舉手回答和提問的小朋友,上課不會太不專心了。你可以試試這個小方法,好像對我兒子比較有效。他很enjoy每天告訴我他回答了問題的事情曬一下,比如他答了幾個,別的同學答錯了題他知道答案之類的。我也順便問問他回答了那些科目的問題,便可進一步了解他喜歡和比較強的科目是那些了。

neverstop  都係個唔錯既方法,起碼唔專心上課內容都會留意課室情況  發表於 13-3-28 10:36
sillydad  好方法  發表於 13-1-18 11:34
囝囝mama    發表於 13-1-11 07:45
香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

sell2japan 發表於 13-1-9 15:05

謝謝你回覆

但點搵呢?? 唉.....

我都明.... 順其自然....得幾耐呀??
[

pandean 發表於 13-1-10 22:30
開始老師也對我說過我兒子容易發白日夢,上課聽的不夠專心。

為了改善他不專心的情況,我開始不斷強調小朋 ...

又係喎!! 等我有試下先

你囝囝當時幾年級呢???  
[

ntefamily 發表於 13-1-10 15:16
有無同小朋友做過評估, 有無懷疑過有過度活躍的可能?

曾經稔過,,,,

但有家長話我囡 "唔係",,, 因佢自己有一個有 問題的小朋友,
在學校有好多小朋友係自閉, 過渡活躍, 呢位家長同我好熟, .. 佢叫我唔好晒錢去做評估

[

KIMKIMNANA 發表於 13-1-11 14:32
曾經稔過,,,,

但有家長話我囡 "唔係",,, 因佢自己有一個有 問題的小朋友,
有無問過老師的意見?老師見咁多位學生,亦可以參考一下他的意見。講真囡囡在學校,你真的好難控制到她的行為。她平時在家有沒有類似的表現?如果在家的表現也差不多的話,你又怎樣去處理呢?
for every one criticism, three positives must be given.

佢有無講點解上堂咁鍾意傾計?會吾會佢有好多野想同人講同人分享?平日在家多吾多人陪佢傾計?

其實小二可以講道理,可以同佢講老師教書你傾計,係吾尊重別人,老師會吾開心....等等。

KIMKIMNANA 發表於 13-1-11 14:28
又係喎!! 等我有試下先

你囝囝當時幾年級呢???
他一年級。開學一段時間後老師說他神遊的情況比較厲害,也愛和同學講話,上課連老師講到那頁書都不知道。
我放學路上和他聊天,問他為啥不專心和講話。兒子還挺老實的,除了比較喜歡和朋友說話外,他還說出他覺得數學太簡單了有點無聊;常識又聽不太懂老師說什麼……
所以我就叫他以後上課想點問題,盡量回答老師問題,再想想有什麼不懂的能向老師提問。低小的小朋友其實很在意老師和家長對他小進步的肯定,所以這方法還挺有效的。

香港這個關頭,梁特首和林鄭和一批官員準備去廣州輕鬆兩日了……政府的態度沒有最差,只有更差……

很無奈啊 ! 有愛莫能助的感覺。

小孩還有很長的路要走,重要的是你有平常心和耐心啊!

總合說,女女一切都是心散亂,不論是雲遊還是講話。

那就要培養和訓練「心」。

學樂器、繪畫、運動都有正面幫助。試找找她興趣所在。

由於我比較硬心腸,不怕女兒勞苦,所以訓練心散的她毫不留情。

每天給她中英數習作,15分鐘內必須有5~10分鐘坐定定並自行完成,

那當然要出盡法寶:完成後有糖果或玩具、我扮學生、扮蠢叫她教。。。。。。

最重要是她會模仿你,所以你多坐定定看你想她看的書,並讚嘆有多好看,小朋友很易受勳陶。

希望幫到你,祝福。

lillymarie 發表於 13-1-11 14:39
有無問過老師的意見?老師見咁多位學生,亦可以參考一下他的意見。講真囡囡在學校,你真的好難控制到她的行 ...

剛家長日

老師只話佢多咀....
同吾夠專心
如專心一定會好成績
老師又話佢一定讀到呢間小學  唉

Jane1983  甘即是小朋友資質和程度是好的,幫她做好專注就夠!  發表於 13-1-14 12:56
[

Jane1983 發表於 13-1-11 14:55
佢有無講點解上堂咁鍾意傾計?會吾會佢有好多野想同人講同人分享?平日在家多吾多人陪佢傾計?

其實小二可 ...

等我又問佢係咪想同人分享先

但英大老師話佢鍾意搞自己文具  
叫佢收埋
轉頭又拎番出黎搞

已用好簡單 唔靚的 文具了

我都有話影嚮同學同老師就唔岩

[

pandean 發表於 13-1-11 17:41
他一年級。開學一段時間後老師說他神遊的情況比較厲害,也愛和同學講話,上課連老師講到那頁書都不知道。
...

哦... 又唔錯... 等我又問下佢先

真係煩....  :(
[

sell2japan 發表於 13-1-9 15:05

係呀!!  唔知佢幾時 開竅 呢??

剛剛今早 家長日, 老師話佢讀到呢間小學的, 都定D D

我都好硬,  小朋友會有幾辛苦喎!!  有朋友話我軍訓添

我又唔係要佢考第一, 只求佢 平穩過度, 上堂專心聽書就夠

興趣 不知幾多... 古箏,  拉丁舞-貪令, 扎扎跳

游泳由K2由到小一都 ><" 唔會浸死既.

你見佢游水又急,, 真係唔知有咩好急... 梗係唔會慢慢黎....

以前唔比佢睇電視, 以家先有咋!

又係喎!! 等我扮下學生先

我都好驚佢學我 D衰野,  比如發脾氣咁

多謝你呀!!

[

回復 Jane1983 的帖子

希望老師無睇左... 只係 唔夠專心

入到好學校,... 又怕他讀唔到... 又無唔合格..... 又唔係考包尾...... 都唔知點....
朋友話要轉校... 要3年班轉... 咁即係E家要去其他學校考插班的
[

KIMKIMNANA 發表於 13-1-14 14:12
回復 Jane1983 的帖子

希望老師無睇左... 只係 唔夠專心
如果間學校吾好,又或者讀吾上,就話轉校遮,而家都吾系,點解要轉呢?

Jane1983 發表於 13-1-14 14:20
如果間學校吾好,又或者讀吾上,就話轉校遮,而家都吾系,點解要轉呢?
...
担心  

佢主科 係唔達  average

但老師又話讀到...

唉.....

但我知有同學成績唔惦,  放學後要係學校返補底班..... 咁你話我小朋友係咪又唔係差到貼地個隻

我擔心中學唔收番我小朋友... 小學係私校,,,, 中學係真資

依家小學係 BAND 1 ,  我驚我囡中學會派去 BAND 2 學校呀 ><"
[

吾使咁愁,而家先小二,仲大把時間追上來。

你教多d,講多d,佢長大d又會明事理多d,應該會乖d。你覺得佢讀吾讀得書?如果你覺得佢掂,就吾使咁快打定輸數想轉校
‹ 上一主題|下一主題