用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於Net 12男仔排位,請賜教!
樓主: daisy17772
go

關於Net 12男仔排位,請賜教! [複製鏈接]

Charlotte_mom : 請問華仁上下除了上課時間外,有乜分別?邊間易中d?

醒目開學勳章 王國長老

以我睇, 上下午一樣咁難中

醒目開學勳章

引用:以我睇,+上下午一樣咁難中

原帖由 Charlotte_mom 於 13-01-17 發表
以我睇, 上下午一樣咁難中
上下是但中一個都要感謝主!

回復 Charlotte_mom 的帖子

charlotte mom
謝謝你的提醒哦,我之前計分階段選了st jo,咁即是我依家只得一個選擇,就是st jo了。那麼,第二、三我可以怎麼辦呢?

St.jo 75個位,WY分開上下午各28位,所以都當獨立一間學校計,就算wy上下兩間加一齊計,才56位,st Jo 都多19個位,可况wy是分開上下班計,機會睇落st.jo大d。WY得28位機會真係好細, 賭運氣!我估今年st jame 和軒下放第二都好險,play safe 多左家長放st jame n 軒下第一 ! 其實net12都係博第一,二位.

So, in Net 12, for boys seems 4 schools to be chosen as choice 1 :  WY, St Jo, St James, Hennessy am.  So If I choose WY, and I decide not to fill the rest, I should totally not to fill in these schools in the form, right?

引用:1.+軒上要堅好運至有份,+ST+JAMES應該第一

原帖由 Charlotte_mom 於 13-01-07 發表
1. 軒上要堅好運至有份, ST JAMES應該第一都入唔晒, 軒下或寶血機會大D
2.  你擺第2, 唔止係FOR叩門掛, 唔 ...
請問軒小聯系係什麼意思?有priority定必入?有沒有地方可看聯系數據呢?

醒目開學勳章 王國長老

http://www.chsc.hk/psp2012/psp_content6d.php?lang_id=2

直屬及聯繫學校:
直屬及聯繫學校制度主要是容許中、小學教育保持較大的連貫性,以及促進參與此制度的學校建立本身的校風。在現行的升中安排下,經扣除自行分配學位及重讀生學位後,在中學學位分配辦法的統一派位階段,直屬中學可為其直屬小學保留最多餘額百分之八十五的學位,而聯繫中學可為其聯繫小學保留最多餘額百分之二十五的學位。直屬或聯繫小學的小六學生如屬學校網第一或第二派位組別,而又以直屬或聯繫中學作為按學校網的第一選擇,便有資格獲派保留學位。亦有部分直屬及聯繫中學選擇取錄學校網第三派位組別的學生。若符合資格的人數較保留學位多,電腦會按學生的學校網派位組別及隨機編號分配學位,直至保留學位額滿為止。

http://www.chsc.hk/psp2012/sch_d ... ype%3DGov%26page%3D

至於每年真正有幾多入到呢D中學, 當然每年唔同, 雖然話有PRIORITY, 都要同出面爭的
‹ 上一主題|下一主題