用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘York VS MOS boxhill
go

九龍塘York VS MOS boxhill

其實我今次比較的不是什么超級名幼,還請大家幫手

家住MOS,心大心細,今年只面試四家K1:york、鉆石山靈糧、boxhill(MOS)、ESF(WKS)

result為:york俾左國際班AM,鉆石山靈糧waiting,boxhill俾左AM,ESF仲未in

我都知york同boxhill有不同的優缺點同埋target,我自己的分析:

york優點:比boxhill出名少少,話晒考出面九龍塘名小容易D,syllabus唔錯,校舍正。target LS
york缺點:車程遠,學生多

boxhill優點:可target IS,亦可K3留番后讀LS(仲未想好行邊條路),近屋企(就在屋企樓下),英文不錯,學生少所以感覺warm D
boxhill缺點:中文弱少少,名氣唔甘大怕日后考區外名小不易,校舍細同埋無outdoor

宜家都15 16緊,還望有讀過此兩間學校的家長幫忙分析下,唔該大家

回覆:luckyveronique 的帖子

個人意見!如果N我會選近屋企!因太細!如果K我會搵出九龍塘,考出面學校會優勝些!

i choose boxhill

回覆:九龍塘York VS MOS boxhill

Prefer Boxhill

boxhill

我去年都有差唔多的offer…
Think (MOS) pm vs York International pm

我揀York, 學費差唔多,但校舍大好多,小朋友唔需要困在室內。
York課程較深,對考私小及直資有幫助!

I am in similar situation also,  I think I would choose York.
Longer travelling but better chance in the future.  

As per Minicoopers: York課程較深,對考私小及直資有幫助!

多謝各位中肯的意見。

boxhill真係后起之秀,歷來comments都好好!

而york歷史久,雖之前有負面,但我相信個進取的校長會努力挽回名聲,其實學術都已算是唔錯,考小學成績亦唔錯。

我猶豫的是兩家英文都好好,但中文都係弱少少,所以好相似。

我地會盡快決定,盡快放出位比其他小朋友

Boxhill真係後起之秀!!!!

引用:多謝各位中肯的意見。boxhill真係后起之秀

原帖由 luckyveronique 於 13-01-07 發表
多謝各位中肯的意見。

boxhill真係后起之秀,歷來comments都好好!
Boxhill中文唔弱,我仔返緊N班,反而中文進步好多,佢中文科課程同外面d幼稚園一樣,所以ok咖!
N班及K1逢星期一三五,有20mins 廣東話堂,逢二四就20mins普通話堂,其餘時間全英語。
K2,逢二四有20mins廣東話堂,為配合IS所以逢一至五都有20mins普通話堂。
到K3, 每天都有各20mins廣東話及普通話堂,為配合local school, 中文會加強,要作句字!

luckyveronique  原來中文比重係越來越多架,多謝你的分享啊,很o岩我需求,因我不想讀只重英文的IS  發表於 13-1-8 09:30

有無boxhill家長可話比我知,學校的net是金髪碧眼還是印籍或者ABC居多?多謝!

囡囡Interview 嗰位NET係鬼婆
Tomorrow is better

引用:有無boxhill家長可話比我知,學校的net是金

原帖由 luckyveronique 於 13-01-08 發表
有無boxhill家長可話比我知,學校的net是金髪碧眼還是印籍或者ABC居多?多謝! ...
有兩個金髮外藉老師,有兩三個唔知印藉定咩藉,其他係net!

想問吓boxhill N班interview係咪都係用英文? N係咪可直升k1?

calvinlinda 發表於 13-1-12 08:55
想問吓boxhill N班interview係咪都係用英文? N係咪可直升k1?

boxhill N班interview 90%咪都係用英文的, 但我囝果時IN咁啱遇著個中文老師INTERVIEW, 所以全程中文, 而N係可直升k1的!

我是過來人,大女由PN到K3四年都讀MOS Boxhill,愉快學習,我一直都覺得OK。但一上小一就出事喇,課程完全接唔到 (小女現讀優才二年級)英文中文都還好,數學就好麻麻,老師話佢基礎打得唔好。最後我將細仔K2讀完Boxhill,K3轉咗去York。其實好睇你target主流小學定國際學校。最好早啲定好方向!

回覆:Stinkypig 的帖子

Thanks for your share

回覆:luckyveronique 的帖子

我不會贊成york

回復 SZE詩 的帖子

could you pls tell me why? thanks a lot!