用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 星期日檔案講自閉
go

星期日檔案講自閉

今晚星期日檔案講內地自閉兒童問題
大家有興趣可網上看番

GOOD!

果位大陸A仔專家講得好啱, 教導A仔係唔可以打, 如果唔係只會有兩個後果, 1)更加回避別人; 2)學會打人. 最近我試過, 真係有咁嘅後果.

yauman76 發表於 13-1-7 11:59
果位大陸A仔專家講得好啱, 教導A仔係唔可以打, 如果唔係只會有兩個後果, 1)更加回避別人; 2)學會打人. 最近 ...

我都試過呀。最初佢唔鬼睬我,擔天望地咁,我嬲得滯拍枱,咁佢就望番我,開始做野,結果佢學鬼咗我拍枱呀!一有唔順意就拍枱。
後尾我無啦,但佢做得唔啱我望住佢,佢同我講:媽媽,拍枱

我用咗好多時間化解番佢呢個動作呀!

回復 yauman76 的帖子

"果位大陸A仔專家講得好啱, 教導A仔係唔可以打, 如果唔係只會有兩個後果, 1)更加回避別人; 2)學會打人. 最近我試過, 真係有咁嘅後果."

講就0甘講,不過有時真係好勞氣,話唔聽
專家更係0甘講,就算係普通小朋友唔使專家我都會話唔應該打小朋友
如果講道理行得通就天下太平............

看完之後晚上睡不著
時時諗仔仔將來條路會點,想著想著結果眼光光

apple~y 發表於 13-1-7 14:16
回復 yauman76 的帖子

"果位大陸A仔專家講得好啱, 教導A仔係唔可以打, 如果唔係只會有兩個後果, 1)更加回 ...

我覺得佢地比一般小朋友固執, 尤其是年幼及未懂得表達的, 理解能力亦較弱, 未必能體會父母嘅用心良苦而變得聽話, 所以, A仔父母更加要有耐性, 控制自己嘅情緒(我都學習緊), 小朋友先會有機會進步. 而我本人, 因為近排有好多嘢煩, 有時對住個仔d百厭行為, 都忍唔住"教訓"咗佢幾餐, 之後反而有更加多麻煩嘢出現, 例如, 唔肯俾你抱/拖住行,  更加唔聽話(以前教佢嘢都會聽下), 打返我轉頭, 情緒變差及瞓得唔好呢d惡性循環, 能力方面好似退步咗咁. 所以, 我相信我囝囝喜歡人贊佢多過"教訓"佢.

唉~睇完個心有d up......真係唔知阿仔冇左我地會點.......

加油加油~

+ve +ve +ve~~~

其實都應該探討下香港a仔遇到的問題,排期見醫生及特殊教育以年為單位輪候的荒謬,父母要帶小朋友接受各種的治療的密集,費用的高昂,低收入的家庭的絕望,a仔不自控的行為灬,不用個個知道兒子是a仔的第一句都係佢可能係天才,眞係好hurt,等公司、慈善机構、街坊普羅大眾對我們多些體諒,台灣及中國的傳媒都拍過一糸列有關的節目,香港就連一個都沒有,之前的xx檔案只是提出共融的主題。

回覆:星期日檔案講自閉

如果政府真係有心幫我地a仔,就唔晒浪費咁多時間去排隊做評估,又要排咁耐先有S位。我既醫務社工曾經同我講,香港已經算係好好,你睇下大陸。叫我睇下陸的淒慘。我串返佢,點解你唔睇外國?人地支援好多。佢即刻收聲。依家係要先幫香港A仔。a仔Training費用咁貴.低收入根本難以負擔,白白浪費黃金時間。香港政府真係無用。每樣嘢都要等咁耐,等得來都無用。點解無節目去探討這些問題?

引用:如果政府真係有心幫我地a仔,就唔晒浪費咁

原帖由 ka-sandra 於 13-01-11 發表
如果政府真係有心幫我地a仔,就唔晒浪費咁多時間去排隊做評估,又要排咁耐先有S位。我既醫務社工曾經同我講 ...
完全同意你所講!仲講話15免費教育!有多餘資源,不如幫咗一班有學習需要的小朋友先啦。

引用:其實都應該探討下香港a仔遇到的問題,排期

原帖由 bbqiu 於 13-01-10 發表
其實都應該探討下香港a仔遇到的問題,排期見醫生及特殊教育以年為單位輪候的荒謬,父母要帶小朋友接受各種 ...
Agree

回復 ka-sandra 的帖子

係呀現在私人市場個別訓練真係好貴
仲要長期做,好似供樓0甘

回覆:apple~y 的帖子

供樓,如果供不起都可以賣出去。小朋友又可以咁樣咩?不可以。根本政府唔想幫我地。政府講到天下無敵,做就有心無力。