用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生的家長
樓主: PTMCYS
go

小一生的家長 [複製鏈接]

某d科目,我覺得小一的課程根本唔駛用成個學期去教,好似數學,大路的數學書一上剩係數下數咁,其實小朋友好快都pick up到,不過我覺得用書不是重點,反而是學校的教法考法,數數目考得深入都可以係深,教x數好表面都可以唔係太深,既然都讀緊,自己配合

marcuscyrus 發表於 13-1-9 10:48
某d科目,我覺得小一的課程根本唔駛用成個學期去教,好似數學,大路的數學書一上剩係數下數咁,其實小朋友 ...
大路的數學書, 一上都唔只教數數咁簡單喎.

chanwendy 發表於 13-1-9 10:52
大路的數學書, 一上都唔只教數數咁簡單喎.

我仔用那本一上,共有23課,第20課是認識17和18。當然當中有加插排序,圖形這些,但我認為整個也不用半年去教,不過我都是這個看法,用書不是重點,書不深,考可以好深

marcuscyrus 發表於 13-1-9 10:57
我仔用那本一上,共有23課,第20課是認識17和18。當然當中有加插排序,圖形這些,但我認為整個也不用半年 ...

我女一上都係去到認識 18, 但會教埋加減數, 另外仲有錐體柱體等, 長度呢啲, 咁你仔仔有冇呢啲呀?

回覆:chanwendy 的帖子

有,但不深入的,又其實他幼稚園時已有教

回覆:小一生的家長

我仔學校部份科目都係小一開學已用下學期書,即教快半年, 我自己又覺得可以接受,因為小一課程比較淺,只要父母幫下手跟足d,小朋友應該問題不大,反而升上高小後課程會比較緊密,教快少許到高小時時間上可充裕d. 不過教快成年我就覺得沒必要,課程太深的確對小朋友唔係好事,呢d問題其實家長在選校時已經應該要考慮清楚.
至於話有些小朋友用正常課程都跟唔倒,又或者默書次次食蛋, 個人認為绝對係家長問題. 家長都要盡力幫下要小朋友至得架, 學習並唔可以只靠老師,家長都要諗辦法找出問題所在先能幫倒小朋支,如果家長肯合作, 無論幾差我都绝唔相信會次次食蛋.

kp_sin2001  絶對同意  發表於 13-1-11 15:12

洋蔥頭媽咪 發表於 13-1-9 13:18
我仔學校部份科目都係小一開學已用下學期書,即教快半年, 我自己又覺得可以接受,因為小一課程比較淺,只要父 ...
我都知道有些學校,數學科會一開始就教快,到6年級下學期會開始加英文數,以幫助升中函接

回覆:小一生的家長

有人鐘意食西餐,有人鐘意食中餐,目的都係食飽個肚。所以入餐廳前睇清楚有咩食,啱唔啱自己口味,免得食完傷身/唔開心。同埋食呢餐,打算用幾錢埋單囉。

Jane1983  agree!  發表於 13-1-11 15:24

囡囡學校冇教快, 但有跳教課文, 但整體課程唔算深!

‹ 上一主題|下一主題