用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田靈糧幼稚園 藍田靈糧英文課程
go

藍田靈糧英文課程 [複製鏈接]

如題,想知道該校的英文課程怎樣?每星期有多長時間學習英文?學些什麼?
   0    0    0    0

我只知好似乜都冇學過,

引用:我只知好似乜都冇學過,

原帖由 princesscharnee 於 13-01-26 發表
我只知好似乜都冇學過,
可以講清楚啲嗎?點樣乜都冇學過呀?你囡應該已經讀緊小一啦?是否跟唔上呢?你囡幼稚園畢業時程度如何呀?我囝黎緊9月會入讀,好擔心啊!

回覆:藍田靈糧英文課程

我仔仔K1。英文K1教phonics,一些相關既單字同一些短句,e.g. I am a boy.上學期教左a~m,我諗下學期應教晒a~z吧。有點簡單,但不至於不懂英文吧

引用:我仔仔K1。英文K1教phonics,一些相關既單

原帖由 griffinma 於 13-03-04 發表
我仔仔K1。英文K1教phonics,一些相關既單字同一些短句,e.g. I am a boy.上學期教左a~m,我諗下學期應教晒 ...
有教phonics都唔錯啊!謝分享,安樂哂,請問學校有冇功課?小朋友鍾意返學嗎?返左學後得益大嗎?

回覆:藍田靈糧英文課程

K1未有功課,好似K2至有,不過有時會有些小勞作或報告要和小朋友做,他回校後和同學分享,次數不會太多,但和小朋友做報告時會和小朋友一起設計,我覺得可令小朋友更creative,而且佢會從中學會一些知識。例如新年前有遊花墟活動,小朋友要報告係個度見到乜野年花,老師在活動前要求要小朋友有自行購物既體驗等等。小朋友學得開心沒壓力,很愛返學呢!
另學校和張堅庭英語話劇學校合作,以做戲劇形式教英語,現在只有短短幾個月,而仔仔只是k1,成效不太清楚,但小朋友在家都會講簡單三四個字短句,不會害怕說英文,我覺得算一個好開始

我囡囡讀緊n1已學 a a apple, b b ball, c c cat, ...... O o octopus...etc.
上兩星期佢自己玩玩下仲突然間大聲爆左句 oh my god!
差啲比佢嚇親!
‹ 上一主題|下一主題