用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女校 或 男女校
go

女校 或 男女校 [複製鏈接]

你哋好,我想問一問如果囡囡本身讀左6年女校小學,如果轉上男女校中學,其實會唔會有適應上問題呢?
亞囡讀緊St Rose。五下成績中上,六上就有進步,全班五名之內。老師淨係話係B1,但無提AB定係C。但一定可以返回中學部。
但亞囡話想係自選中揀男女校,我都唔知幫佢點揀好。因為自己一向都係留意女校,無嘜留意男女校,所以都好迷茫!

2    0    1    0

YuenBaBa 發表於 13-1-5 11:35
你哋好,我想問一問如果囡囡本身讀左6年女校小學,如果轉上男女校中學,其實會唔會有適應上問題呢?
亞囡讀 ...

自行或試 1.林護/伊利沙伯/張永慶 2.華英/安柱

你女性格是怎樣? 佢自己要男女校, 表示佢唔like女校,即使上到男女校亦唔會怕怕醜醜, 好易適應la. 男女band1校好多呀~~迦密/華英/旅港開平/依利沙白.....etc

自行可選交通方面自己的Band1男女校,既然佢咁講,應該𣎴用擔心適應問題。大抽獎可放st rose 第一,band 1生,st rose全收。

相反,我阿囡like女校,我就無所謂,用家話事,怕佢大過怪我!
但我覺得兩者都應接受。

多謝各位!

Yanamami 發表於 13-1-5 11:49
你女性格是怎樣? 佢自己要男女校, 表示佢唔like女校,即使上到男女校亦唔會怕怕醜醜, 好易適應la. 男女band1 ...
Hi Yanamami,亞囡應該屬於比較主動同有些許好勝。依個多少同佢玩開的運動(劍擊)有關。
同佢傾過,佢無話唔鍾意讀女校。佢想讀男女校的原因其實都幾儍!
佢覺得D男仔讀書成績會好好,所以佢話想入去男女校同D男仔比一比!
但我覺得佢都只係成績表上的等級絕對吸引到B1A男女校!
五下( 中\英\數\常):BBAB,平均分:87.1,操行:B+
六上( 中\英\數\常):BBBA,平均分:88.6,操行:B+
亞囡學校以90分以上為A,包括中英文作文!數學今次89分
其實諗住自行:1)上智,2)伊中\沙呂。
咁樣選法會唔會太進取,結果兩間都得面試而浪費機會。
另外,我想知道外面中學係點樣睇St. Rose嗰 D 囡囡?

vivi2000  St rose  自行出得去的,大都有好的評價。  發表於 13-1-8 01:04
elbar  如以劍擊水平選校, 以下女校水平較高, 自行可試 1.聖瑪利 2. 聖家   發表於 13-1-6 09:49
elbar  自行可試 1.林護/上智/伊利沙伯 2.安柱/華英   發表於 13-1-5 23:04

多謝elbar提供的選擇。
但感覺上林護同安柱要求好高!
我怕以亞囡的成績,佢哋未必睇得上眼!
對華英好陌生,請問可否提供多一D資料作為參考。
謝謝!

旅港開平好多女仔玩劍擊,無咁死讀書,又係B1及男女校,不防考慮吓。

Jackieson  agree  發表於 13-1-7 12:24
Yanamami  Agree.  發表於 13-1-6 10:39
YuenBaBa  Thanks!!  發表於 13-1-6 00:42

YuenBaBa 發表於 13-1-5 22:53
Hi Yanamami,亞囡應該屬於比較主動同有些許好勝。依個多少同佢玩開的運動(劍擊)有關。
同佢傾過,佢無話 ...

HTC會in哂所有applicants, 唔會哂左個機會.

同阿女講, 女比男早熟, 語文程度好d, 初中階段女仔成績好d, 男仔到F3後開竅先會爆出黎.

St Rose.....好嚴啊~~~ HTC都有收St Rose/ Holy Family既叻叻學生.

Fencing~~~DGS/ HY/ Co-Ed好like喎.

我偏向男女校,但兒子鍾意男校,佢覺得女仔煩。

Jackieson  一樣...真無計!!  發表於 13-1-7 12:26
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

請問如中小學也是男校,男孩子會否變得不懂和女孩相處呢?

Jackieson  好多朋友只是中學是男校,都已經話會變得不懂和女孩相處!  發表於 13-1-7 12:28
kitbebe  有可能, 也同性格有關, 朋友個仔中小學都係男校, 今年已經27歲了, 仍未拍拖, 不知是否有關!!  發表於 13-1-6 15:00
Yanamami  中學會有很多跟女校的聯校活動, 你自己也可安排有女仔一齊的課外活動, 不會太齋.  發表於 13-1-6 11:13

暫時我好享受仔仔在男校讀,免除吾少煩惱,F.3開始有聯校活動。
Discuz!

回復 longlokma 的帖子

聯校活動,課外活動,教會..........地鉄!唔覺有大問題。
小兒小學是男女校,中學才是男校。

Jackieson  但中學男女校, 會有"那些年"的回憶!!  發表於 13-1-7 12:29
Yanamami  我都prefer小學男女校, 中學齋校.  發表於 13-1-6 14:07
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

明白。我自己一直是讀男女校,由小學開始同學间已有情情愛愛的玩意,阿仔至初中仍未见有這些問題,我也希望他專心讀書

Yanamami  睇性格o者.....環境阻唔到佢地, 要來始終會來.  發表於 13-1-6 14:11

回復 YuenBaBa 的帖子

沙呂因有自己的小學,如不是全級頭幾名的話,機會稍微。

Jackieson  agree Yanamami  發表於 13-1-7 12:30
YuenBaBa  多謝提點!  發表於 13-1-6 23:22

再一次多謝各位的回覆,其實都同亞囡傾過,佢都明白最終好大機會返回書院。所以就想係自行階段報一些比書院好的中學。

再者,我始終想亞囡讀女校多於男女校,所以諗住選一D比較難入但又未到明知無機會的男女校。(依D咪叫做假民主囉)當然,如果真係比佢入到,我當比佢讀落去。
依個爸爸都好似幾奸咁!

elbar  自行可試 1.聖瑪利/林護/上智/伊利沙伯 2.安柱/華英   發表於 13-1-7 09:05
Yanamami  試下曾肇添la.  發表於 13-1-6 23:29
Yanamami    發表於 13-1-6 23:26

回復 Yanamami 的帖子

亞囡都有報DG 同HY,DG 1st in左,做左sport test,之後就無晒聲氣,應該都係無望。
HY 就1st in左,就睇睇有無得2nd in 同sport test。

elbar  如以劍擊水平選校, 以下女校水平較高, 自行可試 1.聖瑪利   發表於 13-1-7 09:24

回覆:YuenBaBa 的帖子

我囡囡都係讀St. Rose, 不過無你囡囡咁好成績,只是Band2b成績,好擔心入唔番書院唔知揀邊間做自行第2選擇好,因為一心想入番書院,好煩惱

YuenBaBa  You can consider: 保祿六世書院 or 聖母書院 for 自行第2選擇.  發表於 13-1-7 14:44

回覆:ic81473 的帖子

你好!
唔使咁擔心,比返D鼓勵自己同亞囡,等佢係嚟緊第三次呈分考好D,去提升返書院的機會。
另外,今年升中人數小左,我估入返書院的機會相對亦都會提高。
小學132人,收返95個,B2B應該都好大機會的,但大前題係要盡量提升或者保持現有的成績,唔好跌。

‹ 上一主題|下一主題