用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖心今日interview
樓主: yslgirl
go

聖心今日interview   [複製鏈接]

引用:回復+sbux+的帖子 我囡就係中咗月曆,唔識

原帖由 littleape0129 於 13-01-05 發表
回復 sbux 的帖子

我囡就係中咗月曆,唔識,因為屋企真係冇。佢只係喺度讀D數字。 ...
所以我都佩服今次面試形式,好易見真將,只可以話自己平時唔夠全面囉

回覆:聖心今日interview

兩年前有大女經驗,但今年真係估佢唔到

引用:Quote:原帖由+littleape0129+於+13-01-05+

原帖由 sbux 於 13-01-05 發表
所以我都佩服今次面試形式,好易見真將,只可以話自己平時唔夠全面囉

...
係,生活上既野真係要樣樣都教,唔好淨係教學術上既野。其實呢個先係呢間學校既宗旨,當比個教訓我地

回復 littleape0129 的帖子

agree.不斷排隊,等又等,我原本想吾去,去左又後悔。老師攞條繩問我个仔係乜,佢无答,老師跟住比張貼紙佢,同我地講再見,仲話吾送,十分無礼(J房負責開门的老師),我應該係全場最早走嗰個

回復 yslgirl 的帖子

我都係問依條,亞仔吾識答,好快叮佢走.其實而家D小朋友好少用鞋帶, 学校都叫你著魔術貼鞋

In 完都唔覺得學校可以睇到小朋友d乜,所以相信小朋友表現同收唔收冇乜關係

gloriababy 發表於 13-1-5 22:33
我個女都係問衫夾,佢首先呆咗,之後望住我,我同個女講唔駛驚,叫佢答老師,佢都答到,之後老師問用黎做咩 ...

你女好叻!

第二part 一對一, 我個女都係被問衫夾, 我女見到, 答係夾夾.  又因為我屋企唔多使用衣夾, 我女見過衣夾只因用衣夾來訓練小肌肉同埋學校會用衣夾夾圖畫, 所以當老師問佢用來夾乜, 佢諗好耐, 都冇答.  老師再引導下都係冇答, 老師問佢係唔係夾枱, 佢答唔係, 係唔係夾衫佢都答唔係 ~_~"", 後來老師講埋"朗"衫, 佢就話係.  因為我覺得女真係唔識, 當時我又唔想唔起學校有, 所以當時都唔知點可以幫手引導佢.  心想好唔好同老師講我們屋企真係唔用衣夾, 但又驚被覺得怪獸唔敢出聲.  

78引用:Quote:gloriababy+發表於+13-1-5+22:33+我

原帖由 sarubuta 於 13-01-06 發表
你女好叻!

第二part 一對一, 我個女都係被問衫夾, 我女見到, 答係夾夾.  又因為我屋企唔多使用衣夾, 我女 ...

我覺得你做得正確,唔講好過講。唔通屋企唔耕田就唔知米要種咩。佢哋要揾嘅係有生活常識嘅小朋友,全都是過去兩三年累積的。。。還是由小朋友自由發揮吧

阿囡被問的物件是黃色繩(我地見的老師話係繩),佢九秒九答老師:yellow! 個老師忍唔住笑咗嘢,但我就流咗一額冷汗!

第一part 我們是三個中第一個坐低在中間位, 未有老師埋枱時我女已開始切水果, 所以如果話小朋友一掂枱上玩具即out, 第一個坐低咪好唔抵?  因為由我們坐好到第三個入埋課室坐好老師再拎枝咪來都已是2-3分鐘時間.  但我就覺得當老師開始講野, 小朋友應停止玩玩具 (其實好難).  老師拎枝咪埋來玩遊戲我女都仲係邊玩邊聽, 心想不太好, 但又不敢出口(因老師在說話).  第一個小朋友拎住枝咪冇講野, 即使老師問佢叫乜名, 講埋佢個姓叫佢講名都唔出聲, 佢媽知出事就拎枝咪"Do"一聲扮開咪, 但那小朋友依然冇開金口, 到我女一拎住枝咪, 老師冇俾時間佢自己講 (係兩三秒都冇等), 就已經問佢叫乜名, 我女答完, 老師問佢幾歲, 阿女"Do"一聲想開咪, 老師以為佢答"Do", 老師的反應係:"o下", 我心一沈, 老師再問, 女才答自己幾歲.  我就話, 哦, 你頭先"Do"一聲係想開咪, 咁老師就回應話個咪開o左架, 唔使再開.  叫佢傳個咪俾第三個小朋友.  估唔到呢一part 用完咪就完, 就轉去第二part 一對一.   

第二part 我們等了好一陣子老師才過來坐低, 我好恩慰阿女有主動講老師午安.  但衫夾卻難到了她, 回來見EK其他人的題目更難, 也只有聽天由命.  拎住貼紙, 我都唔記得女有冇講多謝, 好似冇.  當時沒想過咁快完, 我自己完全唔知做乜, 都冇提個女講多謝.  只知當老師想提她拍椅時, 她已自己在拍.  

我覺得呢間學校好睇禮貌, 之後就是小朋友在不知怎答時的自然反應.  見完出來的一刻覺得, 嘩! 仲快過打針, 點揀人?  但再仔細想, 其實有經驗的老師在當中可以找到想要的小朋友.  

入到校園, 我反而覺得比我想像中好, 有幾層好大, 都有個可吸新鮮空氣的平台, 又有好多設施, 仲有個有好大隻mickey mouse 的波波池.  雖然多樓梯, 但我覺得小朋友多行樓梯其實對大肌肉發展有益.  面試之前忽然對聖心加分了, 好想入.   

但...見完後, 我們的表現使對聖心已沒有期望了...

sbux 發表於 13-1-6 00:51
我覺得你做得正確,唔講好過講。唔通屋企唔耕田就唔知米要種咩。佢哋要揾嘅係有生活常識嘅小朋友,全都是 ...

多謝你支持!

引用:Quote:gloriababy+發表於+13-1-5+22:33+我

原帖由 sarubuta 於 13-01-06 發表
你女好叻!

第二part 一對一, 我個女都係被問衫夾, 我女見到, 答係夾夾.  又因為我屋企唔多使用衣夾, 我女 ...
多謝您 因為我個女係大女 (09年12月30日), 所以先識答!阿女舊年都有考,不過rejected..... 所以今年再黎過

回覆:LittleCowCow201 的帖子

聖心已是囡囡讀過的第4間學校(因佢repeat K1 做大b,另去年的k1有間讀咗1個月(由1間愛心學校轉咗另有名氣學校),連pn共4間)。相比之下,我最滿意聖心(不計上小學及學卷的優點)。老師好有愛心(同之前愛心學校差不多),學校/老師同家長非常注重溝通(4間最好),老師極盡責,真係交個心出嚟,希望家長同小朋友一齊培育小朋友,盡責及關懷程度真係令我覺得意外。課程及學校各方面都好專業,課程唔算深,覺得適中按小朋友的發展設計。囡囡好吸收,各方面都有好大進步,仲好鐘意同我分享學校情況。英文比較淺,要出面補充。我囡之前間,佢時時都話唔想返學,現在病都話想返(當然我唔比)。

LittleCowCow201  Thanks a lot!  發表於 13-1-6 22:31

回覆:sarubuta 的帖子

Agree.樓梯真係可以幫助小朋友肌肉發展,我囡現在行樓梯好叻。其實聖心樓梯好安全,有小朋友高度的扶手,佢地可以handle到,唔會有問題。

我都覺得問題對家長係好大反省, 有時我哋教小朋友都好側重"幼稚園考乜野", 日常生活嘅野要比佢哋多參與多學習。我當場冇諗過提水, 不過我反而有少少失望, 我小朋友平時唔識係會講"唔知道", 今次就係坐喺度傻笑...

我小朋友第一part係第一個坐低, 我覺得係冇可能唔玩啲玩具, 果陣老師都未出現, 見到玩具點可能唔玩? 不過老師一出現, 我見其餘兩個小朋友都望住老師 (我見唔到自己果個), 不過就三個都仲拎住自己玩緊嘅玩具, 三個都有介紹自己, 諗住三個都過關啦, 點知臨完第一part, 其中兩個小朋友爭玩具, 我估唔到得咁少玩具又咁短時間都出事...

引用:我都覺得問題對家長係好大反省,+有時我哋教

原帖由 JessieToys 於 13-01-06 發表
我都覺得問題對家長係好大反省, 有時我哋教小朋友都好側重"幼稚園考乜野", 日常生活嘅野要比佢哋多參與多學 ...
係咪爭車呀?

我覺得安排都可以,我個女都係答夾夾,不過有玩車囉.覺得收嘅希望好低,因為我哋唔係天主教徒.

回覆:IPSSJ 的帖子

唔係天主教徒機會好低?我都唔係,仲要住九龍,唉!請問以往有無成功例子非教徒,住九龍都收?

petercck  唔係教徒都收,其他地區都收。  發表於 13-1-6 11:53

我老公話好似好多熟人去IN, D 老師剩係望住D 熟人, 所以不寄厚望LU.

回覆:golfmama 的帖子

可能係舊生家長呢,唔好灰心。各位媽咪,而家點講都無用了,不如等接過罷啦。我都又唔開心,因為阿女識鞋帶,衣夾,但偏偏抽到月曆,老公話呢d係時也命也,唔好太上心,入唔到都無辦法,不如死心讀收左個間仲好啦!

‹ 上一主題|下一主題