用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑ADHD,剛排政府,有冇私家或機構介紹 ...
go

懷疑ADHD,剛排政府,有冇私家或機構介紹 [複製鏈接]

0    0    0    0

引用:我小朋友6歲,懷疑佢有ADHD,政府要排2年,

原帖由 babypetpet 於 13-01-05 發表
我小朋友6歲,懷疑佢有ADHD,政府要排2年,請問有冇私家醫生或機構介紹。知唔知大約幾錢,謝謝! ...
協康,不過都幾貴

醒目開學勳章 王國長老

回覆:懷疑ADHD,剛排政府,有冇私家或機構介紹

問過私家,第一次評估6-9k,之後$800/30分鐘,藥費另計

醒目開學勳章

我睇私家, 第一次評估3000, 再覆診十五分鐘好似600定800未計藥.

係呀,我睇咗好多都係要呢個價。
有啲仲話唔同機構會評出唔同結果,所以如果要去佢地度做治療,又要係佢地度做多次評估,佢地係唔睇出面o既評估喎,離晒譜...

我去咗寶血睇精神科,$500另加葯費,我覺得無用,因為我認為呢啲唔叫評估,係睇學校問卷RESULT,即係只睇指標,無個別觀察小朋友

又去咗理大評估,$500,真係可以睇到佢地做test時o既表現,比較合理,如要份報告要再加$500

2bbma 發表於 13-1-25 10:48
係呀,我睇咗好多都係要呢個價。
有啲仲話唔同機構會評出唔同結果,所以如果要去佢地度做治療,又要係佢地 ...
請問理大有提供自閉症評估嗎?在那兒有資料?

回覆:Lalaboy 的帖子

你上去理大網址,打去問左先

睇咗, 有自閉症評估呀
http://www.rehabclinic.org/courses_child_chi_big5.asp

我都係排緊  cac, 等唔切
上個月帶咗佢去睇 精神科,開咗葯 $8xx
今個月去覆診,診金+8 weeks 約 $7xx
長遠都好貴,跟住我打咗去瑪麗醫院問咗,星期一去排期

回復 2bbma 的帖子

2bbma,
可否介紹私家醫生?

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

回復 2bbma 的帖子

2bbma,
可否介紹私家醫生?

我囡睇緊既醫生
初次評估 - $2000
覆診 $800醫生費 + 藥費 ( TOTAL 約 $1200 )

你地睇精神科or睇心理學家. 如睇精神科e生, 一次一千蚊.(唔知包唔包藥)
小童XXX好似有, 不過出面都係這個價. 而心理學家都有, 就無藥食, 大約是一千蚊一小時, 不過要睇3-4小時, 都同出面差不多.

有好多非牟利機構, 都係好貴(循X, XX軒,  扶X,  基督教MUG會, 明X, 保護XX.......) 同出面私加差不多.

好似協X會就貴吓, 個名就非牛利, 但收費就貴過私加. 唔知係咪物有所值, 接電話個人, 仲話CHECK ADHD, 如果不是要再CHECK其他. 去一兩次分分鐘過萬.

我朋友係網度CHECK, 不停甘打電話, 终於搵到個好好既, 都係私家掛牌.大家真係自己落力D搵吓.

2bbma, 可否介紹私家醫生?

引用:+本帖最後由+TKO2040+於+13-3-10+18:14+編

原帖由 TKO2040 於 13-03-10 發表

你地睇精神科or睇心理學家. 如睇精神科e生, 一次一千蚊.(唔 ...
你朋友揾到邊間, 可否比資料我, thx

新人進場

引用:我都係排緊++cac,+等唔切上個月帶咗佢去睇+

‹ 上一主題|下一主題