用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?
樓主: MelodyLeung11
go

SFA vs APS,唔計校網,邊間好d? [複製鏈接]

就算真係因為打波入到心儀學校,都係學生靠自己努力和特質,都好叻呀,無問題wor。

MacMa    發表於 13-1-6 17:46

醒目開學勳章

MacMa 發表於 13-1-6 16:45
回復 TMMA 的帖子

"因佢話早幾年男拔收晒排球隊D人,而且是不論成績!"

多謝你的資料,因那人同我講時,
講到佢仔因入到排球隊,所以一定入到男拔,
講時重雙眼發光,有佢講,無我講,
所以我都只有聽的份!
好彩有EK,等我知多D!

MacMa  其實入排球隊或玩任何運動都好,只可作課外活動,強身健體!學業是根本,必須要下苦功!  發表於 13-1-6 17:45

引用:Quote:MacMa+發表於+13-1-6+16:45+回復+TMM

原帖由 TMMA 於 13-01-06 發表
多謝你的資料,因那人同我講時,
講到佢仔因入到排球隊,所以一定入到男拔,
講時重雙眼發光,有佢講,無 ...
咁個教練咁叻,揀佢入去。咁佢都ok

咁APS及SFA的老師對學生的關顧如何? 相信不是所有孩子都是你們提及的那麼卓越, 那次一級的同學發展又怎樣? 機會是否都只是留給成績好操行好的學生?

醒目開學勳章

786 發表於 13-1-6 17:45
咁個教練咁叻,揀佢入去。咁佢都ok

咁我唔知佢個仔成績得唔得,因每次見到佢,
佢只會講個仔學樂器幾勁,考樂理幾勁,
排球打得幾好,但從不講個仔考成點,
次次都係有佢講,無我講,所以我聽咗就算。

Jane1983  哈哈,呢種催眠家長,總有一個係左近  發表於 13-1-6 19:43

fion_yinyin 發表於 13-1-6 03:28
「sfa開始用普教英, 未來面試會有優勢」
用普通話教英文?
Sorry. 是普通話教中文.

MacMa 發表於 13-1-6 16:45
回復 TMMA 的帖子

"因佢話早幾年男拔收晒排球隊D人,而且是不論成績!"

呢個睇法似乎有D問題!前年有4個排球隊員喺入咗男拔,當中有人以成績突出,有人以音樂出色,只是咁啱有打排球,但4個都是band 1中至頭的成績入男拔,有咪問題。去年更誇張,全隊正選球員收咗6(九成),唔喺因為佢哋打排球叻,喺佢哋的學業成績標青(全級頭幾名),排球隊教練都唔知點解咁叻,識揀又打得排球又讀得書的隊員。但最後有2人去了St Paul Co-Ed,咁你話佢哋的成績點樣?
另外,排球唔喺男拔重點體育項目,如果想用特殊技能入讀,可考慮游水同田徑!

1. 如果排球打得好, 男拔都會收, 不論成績不論學校 !  呢個係事實, 唔係睇法, 亦問題!

2. 有排球隊的小學不多, aps有其優勢.

3.
所有有學界比賽的項目,, 都是男拔重點.

4. St Paul Co-Ed
都會收一體育精英, 例如乒乓球羽毛球等. 但數目少, 而讀書和操行都不能太差 (dbs / ls 就不甚計較).

5. 游水同田徑都
是較普遍項目, 相當多人玩, 如要作為特殊技能而博入名校, 需要天份和付出極多時間. 雖說運動是有益身心, 但始終競爭大, 高手多. 眼見太多人付出多最後卻兩手空空, 真要三思!

Jane1983    發表於 13-1-6 22:09

熱門項目如游水,真係好大競爭!

如果吾係好有天份,或者小朋友好鍾意,花咁多時間練水去搏入名校,不如用d時間好好讀書,考入好學校機會仲大。

MacMa    發表於 13-1-6 22:26

回復 papajelly 的帖子

女兒當年係宣小成績近尾的學生,但她的發展無論在宣小或畢業後都不錯。在宣小時,她參加無數校外比賽。在小五、六,宣小會按能力在中英數三科分組。最尾的一組會再分為A、B兩組,作小班教學,以確保所有學生在中英數都有高水平。現時女兒在一英中直資就讀,成績無論中英數文理,都在較前位置。

回復 youma 的帖子

〝如果排球打得好, 男拔都會收, 不論成績不論學校 !  呢個係事實, 唔係睇法, 亦問題!〞

呢兩年似乎唔喺咁嘅所謂事實,我識唔少呢兩年排球隊員,約5-6成人在男拔精英班。

都喺果句,唔本末倒置,讀好書才是根本,升讀任何學校都sure win!

ChiChiPaPa 發表於 13-1-6 22:18
回復 papajelly 的帖子

女兒當年係宣小成績近尾的學生,但她的發展無論在宣小或畢業後都不錯。在宣小時, ...
同意, 所以我時常說, 小學階段,除非係名津校,  俾得起都最好都係讀私校/直資/國際, 就算排最後都不會差到那裡.

ChiChiPaPa  私立、直資和國際學校一樣有不同的水平的學校。  發表於 13-1-6 22:56

回覆:SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?

Deleted.......

MacMa 發表於 13-1-6 22:35

〝如果排球打得好, 男拔都會收, 不論成績不論學校 !  呢個係事實, 唔係睇法, 亦冇問題 ...
只是咁啱有些排球隊員都讀得書,... 但非全部.

男拔
學業收體育精英是一個事實,不代表所有運動員都讀書差(或好),你還未弄清這個邏輯, 只一味想證明男拔所收的運動員都讀書

事實剛相反,
運動叻的大多數讀書唔得, 當然有例外, 但比例唔多, 好可能你的子姪是其一, 可喜可賀

[讀好書是根本],這點在香港當然是無容置疑.

我諗喺你攪錯....我哋一路講緊ASP排球隊的情況,如果你硬要將佢放入男拔收運動員的事情,喺你的自由!

樓主, where're you?

MacMa 發表於 13-1-6 23:23

我諗喺你攪錯....我哋一路講緊ASP排球隊的情況,如果你硬要將佢放入男拔收運動員的事情 ...
'因佢話早幾年男拔收晒排球隊D人,而且是不論成績!" 這話是TMMA 說的, 與事實相符, 不是什麼秘密, 亦顯示aps的優勢. 我攪錯什麼? 硬要什麼?

討論要客觀中肯, 忌偏激主觀.

MacMa  Totally agreed "討論要客觀中肯, 忌偏激主觀",仲有清者自清。  發表於 13-1-7 00:10

音標學校會教咗先架麻,自己返屋企溫習下就得啦!
五線譜音符都難搞啦!咪ㄧ樣要識!
不過個樂理試,我見我識個d(ㄧ個P3,ㄧ個P4)都唔係ㄧ次過就可pass!

引用:熱門項目如游水,真係好大競爭!如果吾係好

原帖由 Jane1983 於 13-01-06 發表
熱門項目如游水,真係好大競爭!

如果吾係好有天份,或者小朋友好鍾意,花咁多時間練水去搏入名校,不如用 ...
贊成!其實中英數三科搞得好都唔容易,我都唔明點解咁緊張去學/操多樣音樂/體育。做得到固然好,做唔到就純粹浪費時間。

社會上需要唔同種類的學校,滿足唔同人的需求。

正如有小朋友需要 d 教得深一 d 學校一樣。
‹ 上一主題|下一主題