用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 元朗萊恩vs青衣學之園
樓主: qqyiu
go

元朗萊恩vs青衣學之園 [複製鏈接]

引用:York有校車到元朗,但LH就無,兩者不能並論

原帖由 Marco2010 於 13-01-10 發表
York有校車到元朗,但LH就無,兩者不能並論。
如果住市中心近264M站,其實跟返萊茵唔會差好遠時間。
其實妳 ...
另外york至少有net做班主任,萊恩冇,呢樣就係令佢失分既地方,正如你講有幾長英語時間唔知,但至少york有net長註,咁樣分別係咪又大左呢?

Sorriso~~放鬆D啦,如果真係唔得咪k2再轉用再in

Marco多謝你詳細分析,令我更清楚明白

回覆:qqyiu 的帖子

Sorriso, 係呀,2間姊妹學校,到K2 轉返出去York 讀,吾駛再in 。

qqyiu 發表於 13-1-10 01:05
Marco多謝你詳細分析,令我更清楚明白
You are welcome la.多小小唔同角度睇法,希望幫到妳,到最後都係妳自己計數,無間學校係perfect,只好兩害取其輕而家長補其害。
如果真係LH,就唔建議坐西鐡,坐巴士一定舒服D。
又或者自己開車,泊青衣城買餸,又有泊車優惠,又可以消耗時間,好快就夠鐘啦。
又或者8:15荃灣西附近LH有校車,禁妳就可以比較夠時間返屋企煮飯,用多幾伯蚊來換時間LAW

真係衷心多謝marco意見,我林會先操好手車,嘗試揸車.

咁你覺得讀英粵(am) 或是英普(pm)好D???

回覆:元朗萊恩vs青衣學之園

打書釘、圖書館、買餸、行街、下午茶。不知幾忙!學之園比到你嘅,係好值得你花時間。何况只係三個鐘,一陣就過!

qqyiu 發表於 13-1-10 13:46
真係衷心多謝marco意見,我林會先操好手車,嘗試揸車.

咁你覺得讀英粵(am) 或是英普(pm)好D??? ...

條路好好揸, TAI LAM一出, 去青衣北橋第一個路口轉左上去就係青衣城停車場, 二十分鐘車程.

妳問緊一個兩難問題.
第一, 我一定要小朋友番上午班, 從小訓練早訓早起好習慣, 而且下午多時間去補足其他學校不足.
第二, 之前講左, 妳都預左BUDGET被小朋友, 一定讀英普, 小朋友學野好SMART架, 妳錯過左就錯過左.
妳唔駛擔心佢太要學兩文三語好亂, 佢地自己識轉CHANNEL講野架.
老實講, 好多英文小學面試都要考兩文三語, EVEN李小D普通話都有要求架.
其實講左=無講...........廢話!  HAHA

又番去選學基本原則----------兩害選其小, 而要妳又有信心去補足其害先得
1. 小朋友身體行先, 如果佢日日都要2-4NAP.......一定選上午英粵(am), 之後去SMART KIDS補普通話LAW.

2. 又假設妳覺得無信心出面找到學校補PTH, 覺得TUNE小朋友NAP比較容易, 當然選英普(pm
    又如果小朋友下午都唔訓架, 就一定英普(pm), 不過妳預左星期一至五都覺得時間好快過.

3. 最後CHOICE就係點解唔選一間有英普上午班幼稚園?

其實邊個選擇合適妳, 妳自己先知, 人人BACKGROUND唔同, 無可能一條公式套在所有人上.

Sorriso 發表於 13-1-10 00:03
bbilly,我都係呀,但仲考慮緊做唔做流浪者,流浪三年代價好大

換既角度睇
有得揀做流浪者好過無
LH好多人想入都無得入..
存感恩的心

Marco2010 發表於 13-1-10 00:25
York有校車到元朗,但LH就無,兩者不能並論。
如果住市中心近264M站,其實跟返萊茵唔會差好遠時間。
其實妳 ...

好認同你講既..尤其係呢句: "其實妳都只選無學券幼園,一係就唔做,一做就要做到最好。"

我覺得既然揀得無學卷呢條不歸路(我係其中一個)..都係希望小朋友多D接觸NET學多D英文及普通話
自己寧願駛小D錢都要俾錢佢讀最好最貴既...

另外我想問~有車由YORK去元朗既?? (我唔知有..)
如果有既話..我仔仔明年出YORK (考慮中) 讀書又方便D

存感恩的心

引用:+本帖最後由+晞晞爸b+於+13-1-10+16:55+編

原帖由 晞晞爸b 於 13-01-10 發表
有$2100/月

引用:Quote:原帖由+晞晞爸b+於+13-01-10+發表本

原帖由 Sorriso 於 13-01-10 發表
有$2100/月
Good, 係元朗邊度上車?

引用:Quote:原帖由+Sorriso+於+13-01-10+發表有$

原帖由 BBilly 於 13-01-10 發表
Good, 係元朗邊度上車?
佢停屋苑的,係成條元朗線

晞晞爸b 發表於 13-1-10 16:55
好認同你講既..尤其係呢句: "其實妳都只選無學券幼園,一係就唔做,一做就要做到最好。"

我覺得既然揀得 ...

校車是張太,有需要pm我但注意大約七點半要上車

引用:+本帖最後由+Marco2010+於+13-1-10+21:33+

原帖由 Marco2010 於 13-01-10 發表
Thanks, Marco, 咁下午班呢,大約幾點在元朗上車?Btw, 想問有冇校車由元朗去大埔架,如有,請給我聯絡電話~

Marco2010  你估下啦, 有需要就打比我太太啦  發表於 13-1-11 18:03
晞晞爸b  so..你係張生?    發表於 13-1-11 16:42
Marco2010  我係一個專業的校巴司機,   發表於 13-1-11 12:15

其實我有小小唔明點解大家會認為無Net班主任就代表英文唔好,唔值,就算St Cat k2 开始都無Net班主任,但無聽人講過學校英文唔好。我亦唔認同小朋友唔識辛苦,我都係過來人,而家阿女坐西鐵,22分鐘到紅磡,但繁忙時間,當你聽到個小朋友三番四次話唔想坐咁耐mtr, 你就會明白!

Sorriso 發表於 13-1-10 18:08
有$2100/月

今年加到$2300/月啦

Marco2010 發表於 13-1-10 21:30
校車是張太,有需要pm我但注意大約七點半要上車

謝謝
我想問:
1.元朗經唔經錦田既?
2.可否只搭下午(上午我自己車仔仔出九龍)
3.可否不是York? 我意思係如果我仔仔係讀英藝九龍塘..會否兜埋?  (我仲考慮緊明年俾小朋友返英藝或者York...)

Marco2010  2010年就經KAM TIN而且做其他仔TIM如民生,不過YORK多左元朗學生,今年都唔做啦。最好問張太啦  發表於 13-1-11 18:05
存感恩的心

hhying 發表於 13-1-11 16:34
其實我有小小唔明點解大家會認為無Net班主任就代表英文唔好,唔值,就算St Cat k2 开始都無Net班主任,但無 ...

妳講得對無Net班主任就代表英文唔好, 相反有NET如果教得唔好一樣無用.

不過我自己禁樣睇這件事, 假設本地及NET都教英文得OK, 兩者英文學術好, 如果同等學費, NET口語/口音一定比LOCAL好.是否小朋友更有效益. (PS 一口流利英文不等於英文好)
LOCAL老師有部份都未有大學畢業, 而且宜家本地大學英文水平之高, 如果中五或中七去考左CE教幼稚園, 情況是否更加擔心? 查一下ST LOR老師擁有學位的比例看一下.
如果只是教單字, 我就覺得兩者分別不大, 係2歲班係可以接受, 但如果K1-K3三年都係禁,比較危險D啦.

英語是須要浸淫係良好語境中,慢慢成長. 如果單獨NET教PHONICS係唔夠LAW.
如果係日常生活中/學校生活中多些機會接觸, 英文水平一定進步較快.

老師無得比我地INTERVIEW, 而小朋友返學又無得視學, 其實好多未知因素.
所以妳講得對無Net班主任就代表英文唔好係絕對CORRECT, 不過我自己會以或然率PROPOBABILITY去做決定.
誰會有較高機會教得好D呢去作決定.
ST CAT K1已經開始教完整句子, 有個小朋友係LH轉去讀跟唔到進度, 老師建議小朋友補習.
個人意見: 而且ST LOR兩個男性NET TEACHER比我感受唔到有教學及喜歡小朋友PASSION! 另外普通話老師是否國家一級教師?

萊茵係YL區都是一間不錯學校, 上年都有畢業生入了英華/陳守仁等.
妳為阿女選擇一定係對的,因為只有妳知道不同學校對她有什麼PROS AND CONS.
正如之前所講, 以小朋友行先, 佢都唔起唔到身/唔想返學, 比間哈囉去讀都無用, 事倍功半.
無一間學校係PERFECT, 父母只會為自己仔女選擇最好的, 不會有錯與對之分!!!!!

晞晞爸b 發表於 13-1-11 16:41
謝謝
我想問:
1.元朗經唔經錦田既?
當吹下水,想問下點解要長途跋涉去讀Zenith?課程一樣,師資都係抽其他分校去如之前YL Mr.
Sigh等,但學費就貴D?
不過真係抽左好D老師去ge
‹ 上一主題|下一主題