用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讚學校考試期間的特别安排
go

讚學校考試期間的特别安排 [複製鏈接]

細女學校考試期內校車正常接送,而學校返學時間係八点,所有學生要安坐課室温習一小時,九点落禮堂考試,中午飯後就全部留禮堂温習兩小時,大約三点放學坐校車回家!我非常欣賞這安排,學生可在老師督促下温習,正!

黃巴士  只有S.1嗎???  發表於 13-1-4 11:27
   0    0    1    0
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

S1 & 2 都要。
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

回覆:瑄婷 的帖子

太壓迫感了!別說中學,就算是小學我也寕願考試時間才回校,考完便放學,回家才溫習。若學生可選擇性自願留校溫習便無問題,但如是強迫留校便太專制了。

對在家懶惰既學生家長會開心

黃巴士  YES!!  發表於 13-1-5 11:20

我覺得好浪費時間啊! 如果是要讀的, 在家也讀到, 不然, 都是在校發夢.  而且訓練不到他們讀書自覺能力

回覆:讚學校考試期間的特别安排

我都覺得唔係太好,就算坐响課室有老師睇住又點? 唔讀書果d都係 hea ,仲會影响有心讀果d .浪費時間. 有心讀真係要自己静静地專心讀先會入腦.
不過可能對要人督促小朋友有小許幫助啦 !

如果班內有讀書氣氛的, 集中在一起讀都是好事, 始終他/她們只是S.1-S2生.

如果無去開自修室温習的人,係唔會明白甚麽叫温習氣氛,始终比在家專心好多!

黃巴士  :good  發表於 13-1-5 18:31

回覆:讚學校考試期間的特别安排

我就覺得太浪費時間,考試都要留到3點先放,早放早返到屋企透吓先再温都未遲。
中學考咁多科佢哋好廢精力,回家充充電會好好多!
中學生都要學校去管束温習,咁佢哋咁唔曉成長!

我見我家附近自修室,一顆人喺處美其名話温習,實質一大班喺度,唔喺去tea, 就喺塞住耳窿聽歌…唔見得真喺溫習,仲擺住啲位,有啲真正想温書嘅就冇地方!

pooh仔 發表於 13-1-5 20:52
我就覺得太浪費時間,考試都要留到3點先放,早放早返到屋企透吓先再温都未遲。
中學考咁多科佢哋好廢精力, ...
係呀! 重有一些人的習慣是白天讀不入腦, 要晚上才開始讀. 對於這些人來說, 早點回家休息午睡才有利, 早上遲些返學應考會好些.

回覆:Ceci333 的帖子

我認為最重要是有選擇權,喜歡及適合留校溫習的可以留,不想留的可以走。

比我老公實鬧爆,因佢認為考試前要放鬆心情,咁樣考試先有成效。
我就認為睇個人習慣而定。

我寧願早考早放. 中學生, 識諗又自律的, 在家也可以溫, 相反強行留校太長時間,  都可能不見有效用, 而且真的會腦都實埋.

不懂欣賞

上午一個鐘還可以, 但考完最好即刻放人.
‹ 上一主題|下一主題