用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 多嘴講著一句,收唔翻。點算?
go

多嘴講著一句,收唔翻。點算? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

cautionchan 發表於 13-1-3 23:19
聽聞呈分試會易D,拉高D分!不過甘又點,上到去米又見真章!

點會, 個個都話呈分試難D

因為其實師兄師姐之前考落既PRE S1, 已經一早決定左間學校有幾多BAND ONE BAND TWO BAND THREE生, 而邊個係BAND 123, 就靠呈分試(校內試)排先後, 所以如果淺, 個個都100分, 點排呀, 一定係深, 至可以排到先後, 反正都係自己校內試卷自己人同自己人爭

而如果學校整體成績唔好, 考既PRE S1當然亦唔夠人FIGHT, 咁間學校既BAND ONE %亦會低, 可能(譬如)真係考20已經係BAND TWO, 咁升中時BANDING係一區比較, 當然蝕底啦

醒目開學勳章 王國長老

PRE S1咪即係分班試LOR, 7月頭考架, O係中學考 (政府果個分班試, 唔係校內既分班試呀下)
不過舊年突然除左STANDARD分班試之外, 政府又要求每間學校"抽"學生出黎考多個試, 我老公舊年就傻更更點左個女去考中文(我地學校無抽, 願者上釣姐, 有家長唔肯去呀話SIDE時間, 其他學校有無揀人我就唔知), 暫時未研究到呢個試又攪邊科

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 13-1-10 13:55
回復 BB成長期 的帖子

Banding應該是浮動的吧, 是以前一年六年級同學仔考的試作藍本, 計算該校下一年的各B ...

同意, 放咩水丫, 幾多BAND ONE TWO THREE都一早整定, 放水俾D得寵既學生? 唔明WOR
‹ 上一主題|下一主題