用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 各女校在大家心目中的排名
樓主: ABCdoreme
go

各女校在大家心目中的排名   [複製鏈接]

真光小學有男生, 不是全女校

是那間真光?大坑,油麻地or九龍塘?

回覆:各女校在大家心目中的排名

大坑同Kwl 的有小學,但Kwl 的收男女,油麻地的是真光女書院,是中學來的!

CounteSs 發表於 13-1-6 22:49
真光小學有男生, 不是全女校
咪係  "女校男生"
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

所謂女校排名,好視乎論者既出身,D新界"里"最多支持DGS,馬利樂,醒馬利,HY同GH,點解呢?因為依D學校對佢地"accessable" 即可以到達及好似可以讀到咁。當中除左HY同GH,都冇幼稚園,咁小學可以放心坐校車,老遠都冇問題,D家長咪覺得有機囉! 久而久之, 越來越受吹噓!
反觀港島女校,一來大部分有幼稚園,要入名女校!, 基本上由幼稚園開始,你睇聖心,聖士反,聖加勒,聖保六,重有馬利萬, 聖方制,及另一聖保六嗰間聖馬咖哩大幼稚園,二來佢地吾多(少)收九龍新界人。因而做就大批失敗者,對新界人來説,港島女校"inaccessible" 所以比下去。

我(港島人)有親人在聖加勒幼稚園開始至中學,幾十元幼稚園學費,小學二三千英文小學,重有法文學! 物超所值。

聖心及聖士反D禮儀修養女到不得了,當然樹大有枯枝!

中西區3女校,灣仔4女校,有女入到已放心8成!

ANChan59 發表於 13-1-6 23:07
咪係  "女校男生"

其實家長唔介意的話,個小朋友係有”SO”
因為男仔在小學階段其實一般同女仔有小距離,有成大堆強人,(男)小朋友有機學到野。
當然,亦有家長因這點擔心囝囝小朋友會唔會包尾。
但我見佢地男生升中都唔錯,所以可能正面既”副產品”作用大D。

bbforever  咁有無你知既個案分享ㄧ下,我諗緊俾唔俾我仔做女校男生啊!  發表於 13-1-7 11:10

我唔介意女校男生,反而對升中一條隊對男生影響最大。大家試看看官津中學,及直私中學的男女生比例便知道。

bbforever  你意思是女仔升中考或派都好過男仔?(有錯請指證)  發表於 13-1-7 11:15
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實,女校男生真係無所謂,男校女生就驚D (我指除學術以外既擔憂!)

大餅王 發表於 13-1-7 00:08
所謂女校排名,好視乎論者既出身,D新界"里"最多支持DGS,馬利樂,醒馬利,HY同GH,點解呢?因為依D學校對 ...

你的分析都幾新,但我不多認同.其實這些女校大多有聯繫中學,我會按他們中學的公開試成績來排其聯繫小學.

計叻的小孩人數,住九龍新界會少過港島區?從另一角度看,港島區小孩人口增長慢,叻的小孩不夠,分分鍾遇上收唔夠叻的小孩。

其實大家對排名都有自己一把尺。
成績應該係每個人都必考慮既野,而我就會考慮埋宗教,番學遠近問題。
重有,我絕對唔想讀人人都覺最TOP果間,因我肯定我女讀唔掂,變左我自卑!

bbforever  你意思是女仔升中考或派都好過男仔?(有錯請指證)  發表於 23 分鐘前

正確!

BoBo-mum 發表於 13-1-7 10:59
你的分析都幾新,但我不多認同.其實這些女校大多有聯繫中學,我會按他們中學的公開試成績來排其聯繫小學 ...
要客觀, 還是要以連繫中學公開試/入大學成績去評定.
但標題係"各自心目中的排名", 就自然是各有各主觀睇法.

用新界香港區分又真係幾有趣. 好似我媽咪果d年代, 佢地會覺得住港島係高級d. 我覺得我媽既想法有點老套.
個人係高尚, 去到邊都會高尚啦.

CoffeeCake 發表於 13-1-7 11:09
其實大家對排名都有自己一把尺。
成績應該係每個人都必考慮既野,而我就會考慮埋宗教,番學遠近問題。
重有,我絕對唔想讀人人都覺最TOP果間,因我肯定我女讀唔掂,變左我自卑!

人人有自己喜愛, 都無一定答案既, 都係吹下水, 討論下.
又唔好妄自菲薄. 孩子有無限可能, 可能孩子係好有實力呢.
自己努力過, 問心無愧, 盡左力就得啦, 唔需要自卑.

引用:bbforever++你意思是女仔升中考或派都好過

原帖由 ANChan59 於 13-01-07 發表
bbforever  你意思是女仔升中考或派都好過男仔?(有錯請指證)  發表於 23 分鐘前

係呀,以前升中條龍男女分開派,俾人話唔知乜野,好似性別不公平,所以變番一條隊,女仔在小學成績冇疑比男仔好,所以排名較前,因女仔早熟!以前中學男女各一半,呢家都難有呢支歌仔唱!

四隻貓 發表於 13-1-7 11:41
要客觀, 還是要以連繫中學公開試/入大學成績去評定.
但標題係"各自心目中的排名", 就自然是各有各主觀睇法 ...

哈~~我覺得,我住港島,可以近D番工咋!

回覆:各女校在大家心目中的排名

甘我想又不會港島名校喜收港島生,應該甘講,新界少去港島考!

而家交通方便左,不過新界去港島都係幾遠,細路仔太辛苦就無謂

新界去港島又真係要幾有毅力!
如果無校車/街車(而且幾常見!),交通安排會R爆你個頭。

CoffeeCake 發表於 13-1-7 13:45
新界去港島又真係要幾有毅力!
如果無校車/街車(而且幾常見!),交通安排會R爆你個頭。 ...
中學還可以,小學似乎辛苦些。
‹ 上一主題|下一主題