用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田升中交流區
樓主: 嵐嵐21
go

沙田升中交流區 [複製鏈接]

請問各位:聖心,鄭榮之邊間比較易入d?

想請問沙官如何?

肥嘟媽  沙官中唔係只得沙官小係聯繫小學咩?  發表於 13-1-12 18:52
longfung  沙官有多間直系小學, 位較少不著數!  發表於 13-1-11 00:30

我仔第一次呈分b1尾, 第二次b2, 老師叫佢自行最好揀b2, 但我想進取d, 如果揀鄭榮之, 會唔會機會唔大呢?  而我第二間揀返油尖區既循道, 又會唔會太博呢?

longfung  若果你是九龍有名的小學選鄭榮之都有機會  發表於 13-1-11 00:33
longfung  油尖區的循中會收循小約80個學生, 位少要考慮  發表於 13-1-11 00:32

各位可以睇吓這處

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

ckfrankie 發表於 13-1-5 19:33
蘇浙係用普通話教中文
蘇浙是否在自行分配時,只收band1學生? 如band2頭學生自行選第一志願,會否太進取?

longfung  蘇浙在升級中, 一定不會在自行收BAND 2  發表於 13-1-11 00:34

回覆:kiukiupig 的帖子

我諗band two頭,除非面試真係好出色同有特異功能,否則蘇浙一定吾會考慮,而且請你吾好介意,入到都真係追得好辛苦! 我仔都係band two頭,全級67/133,想考鄭榮之,但老師話冇全級50,鄭榮之都吾洗考慮,我都好迷惘,因為沙田band two頭既學校反而吾多,如果博吾到band one尾學校,就可能要去到band two中既學校啦!

回覆:沙田升中交流區

大家交表未呀?今日交咗第一份

未吖

tracy668899 發表於 13-1-9 22:42
我諗band two頭,除非面試真係好出色同有特異功能,否則蘇浙一定吾會考慮,而且請你吾好介意,入到都真係追 ...

今年b1位多, b1學生小, 所以大抽獎 應該選1c 的學校. 真系抽唔到, 再扣b2a的中學.
上年 有 b2b的學生扣門 都入到 b2a 的中學.
同埋要睇吓你仔仔系b2a 的 上/中/下 ?如果系 40% 之前的學生, b2a 的中學會搶住收.因為要有85%的學生排名40%以上先可以開英文班.

longfung  唔好想得咁樂觀, 有好多外區的學生知沙田BAND 1位多都會跨區入沙田, 我聽過將軍澳住都入曾記!  發表於 13-1-11 00:36

回復 bonha 的帖子

學校鼓勵在自行進取,  不須理會banding, 我不敢認同.

嵐嵐21 發表於 13-1-9 09:55
請問各位:聖心,鄭榮之邊間比較易入d?
我估鄭榮之較易

Pisces2012 發表於 13-1-3 14:41
BAND 1 尾, 女仔, 強項體育, 如何選擇, 請各位指教.
聖心因有聯繫小學, 在自行會否優先取錄小學部生?

沙祟是band 1 中至頭, 會否太冒險?

引用:回復+bonha+的帖子 學校鼓勵在自行進取,++

原帖由 Pisces2012 於 13-01-10 發表
回復 bonha 的帖子

學校鼓勵在自行進取,  不須理會banding, 我不敢認同.
我覺得都要睇反小朋友本身,如果差太遠我都唔鼓勵,但我女班主任又無叫我進取,我選呢間都係跟亞囡成績,

回覆:沙田升中交流區

個人意見,如小朋友本身成績ok,但於呈分試失手跌咗,可以進取一些,如與平時成績分別不大,就要保守小小

黃巴士  AGREED!  發表於 13-1-11 19:48
ruha  同意 ! 小朋友上年都係呈分試失手, 係邊緣人, 佢想進取入band 1中, 係自行面試準備充足, 表現良好, 最後成功!  發表於 13-1-11 09:34

回復 frogfung 的帖子

多謝你意見~ 其實阿仔差少少可以band one尾, 老師都話下次呈分再努力d, 可以上到band one, 所以你覺得係咪可以自行選2間band one尾呀? 我首選巳經心儀郭得勝, 第2間重未決定到~ 如果第3次呈分ok, 就可以選band one尾既學校, 如果都係唔得就安心選好d既band two了~

band2頭的學生,校內普通話成績很不錯,是否不應選1B的沙田蘇浙,過於進取而浪費自行選校機會? 該校是否只收band1組別的學生?

longfung  當你知道蘇浙的入U率今年是沙田的第三位, 你就更明白BAND 2頭的學生自行入到的機會真是微乎其微! 真的不要浪費選校的機會!  發表於 13-1-11 00:46

tracy668899 發表於 13-1-10 22:12

多謝你意見~ 其實阿仔差少少可以band one尾, 老師都話下次呈分再努力d, 可以上到ban ...
老師是否有些誤導你, 其實在自行的過程中, 學校只會用你全港學生排名次第來面試及計成績(即第一及二次呈分), 第三次是作用不大(基本上是完成面試後都仍未收到) 所以一直都是話第一及第二次呈分是最重要.

回覆:longfung 的帖子

吾好意思我表達得吾係幾好,其實老師意思係如果第三次呈分上到band one甘大抽獎就可以好大機會派到band one,安全好多

tracy668899 發表於 13-1-10 22:12

多謝你意見~ 其實阿仔差少少可以band one尾, 老師都話下次呈分再努力d, 可以上到ban ...

當然系兩間都選b1尾啦, 如果你自行選左一間b2a,  就幾乎100%會收你,
甘你即系放棄左 大抽獎的機會, 就算你第3次呈分, 上番b1 都無用. 扣門另計.

其實今年 b2a 有開英文班d 學校都好慘, 因為有可能收唔夠 排名40%之前的學生, 甘就開唔到英文班.
b1c 的中學都好有可能要收b2c 的學生(如果b2c學生的號碼夠好的話).

frogfung 發表於 13-1-10 10:51
今年b1位多, b1學生小, 所以大抽獎 應該選1c 的學校. 真系抽唔到, 再扣b2a的中學.
上年 有 b2b的學生扣門  ...

老實講, band two頭你都預左 b1c的學校會收的機會不大, 但無理由因為甘, 而去選一間b2a的學校.
更何況其他學生大抽獎跨區入沙田對你的影響跟本不大.
‹ 上一主題|下一主題