用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會否給孩子自由選擇中學 ?
go

會否給孩子自由選擇中學 ? [複製鏈接]

跟一些小六孩子傾談, 有些表現頗成熟 , 分析自己可以入讀心儀中學的情況 ... 向心儀的中學訂目標...

自己孩子卻仍是一臉稚氣 , 問他可有心儀中學 , 他只是人云亦云 , 今天 a 同學說會去 甲中學, 孩子就跟著說要去 , 明天 b 同學說他喜愛 乙中學 , 孩子又改口說要去 乙中學....

跟孩子分析他的成績 / 選擇, 他就理直氣壯的將老師的話搬出來擋 " 中學是自己讀的 , 所以應該由自己選擇 ! "....

真頭痛....
   0    0    0    0
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

父母主導, 但要資訊孩子意見.

回復 hw1115 的帖子

現在情況就是 :

我有 a , b 兩間 中學是切合他成績 的, 可是孩子嚷著要去 c 中學, banding 比 a , b 中學還要低....

elbar  就順他意   發表於 13-1-3 18:57
杰杰媽媽  然後不停同佢講點解"你會鐘意"個2間學校多d.....咁咁咁............但最後都係你自己決定啦! (如果佢係考順既, 呢個時候結果已出..........哈哈,我係好奸)   發表於 13-1-3 14:00
杰杰媽媽  佢可能怕讀唔黎,怕第時成日都排好尾, 呢個時候你就同佢講,成績唔係最重要,只要佢真係有讀書就得,俾多d信心佢,佢係讀得黎既....  發表於 13-1-3 13:57
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

回覆:會否給孩子自由選擇中學

我個女都係咁,可能受老師影響。

醒目開學勳章

我會.  不過當中會給小孩分析. 但分析過後, 最後的選擇權仍是交給小朋友決定

(P.S. 昨天晚上阿女讚我夠開明 , 唔似爸爸咁想佢入間名氣大的學校 )
hello hello ~~

Rita 發表於 13-1-3 11:38

現在情況就是
那麼  c 中學 是否比起阿仔的 bading 低兩級以上 ?
(e.g. Your son is band 1B, c school is band 2A )

我認為 自行應該是一間同自己組別, 另一間是高一個組別.
e,g. child is band 1B, you can select band 1B + band1C school

阿仔成績是 band 2 b , 佢講的 c 中學是 band 3 a

Ceci333  校風緊要.  可以入到Band2一定入Band2, 除非肯定那Band3校風好過那Band2. 到中學無論幾好仔一定有朋輩壓力, 一是離群不開心, 一是迷失方向.  發表於 13-1-3 17:48

自由是有約束的, 自主是有獨立思維&理據的.
何況老師唔會叫BAND2生自行報BAND3啩!!
以此CASE, 由家長決定較好.  
再唔掂, 叫老師/長輩同小朋友傾吓計.

如填表得宜, 大抽獎如是BAND1C池內, 始終都會派到間BAND1C校的.  所以, BAND1C生, 自行2間都可進取些, 除非十分心儀某BAND1C中學.

Rita 發表於 13-1-3 13:10

阿仔成績是 band 2 b , 佢講的 c 中學是 band 3 a

如果您覺得 c 中學的校風及成績都不能接受,
咁您同佢講, 自行應該係進取一點的.

wwyee 發表於 13-1-3 12:45
我個女都係咁,可能受老師影響。

老師點影響吖
我老師仲叫我選間我認為高添,但佢話程度適合他,佢中文差唔比讀中中,他B1c成績唔比佢自行去B2校,最後反而比老師影響到我同仔添,他都無見老師,但認同他的講法
小朋友更係想去間唔洗點讀既中學,但六年後會點?學壞?草草完成學業出來做野?DSE全肥

Rita 發表於 13-1-3 13:10

降Grade成功機會極高
盡量引導他改變主意,找間適合程度既學校

我會係我既範圍內任佢揀,then 再同佢不停咁分析各校(洗腦)

我同佢講一定唔可以跟人,自己睇過晒,知道晒每間學校既detail 先去揀一間岩自己既學校, 如如果我仔要跟人去邊間,一定俾我串: 人地可以唔打機,日日係咁做功課做到12am,成日係咁睇英文書,你做唔做到呀???

之後佢就會冇聲出,因為佢知道一間學校就算好多師兄師姐讀都好,唔=岩佢讀

安格斯媽媽    發表於 13-1-3 19:10

我女冇意見, 係最近聽同學講, 喜歡果間也是我想佢入既中學

黃巴士 發表於 13-1-3 13:18
自由是有約束的, 自主是有獨立思維&理據的.
以此CASE, 由家 ...

呢句講得好好,既然佢可以搬老師的話出來,看看老師有甚麼意見!

盡快爭取時間
:verycold: :verycold: :verycold:

安格斯媽媽 發表於 13-1-3 13:42
老師點影響吖
我老師仲叫我選間我應為高添,但佢話程度適合他,佢中文差唔比讀中中,他B1c成績 ...
係老師叫學生唔好咁進取,成日話B3a果間都唔差架,好多學生返黎探佢,都話讀得好開心同成績好。我個女都比佢洗腦

回復 wwyee 的帖子

我知有間b1成績都被學校勸入自己直屬b3中學,又要放棄得統一,之後後悔叩門好慘,最後都叩到,但應該都係b2尾,她好努力,幾日考幾間

回覆:wwyee 的帖子

仲串到拎番入學文件時話好學生不肯留校,不是為學生著想的

有些事我有強烈意願,我不會假民主。選校要考慮的事很多,小朋友必須參與,但我不會把主導權交給他。

小朋友自主選校可以,但候選名單由父母訂,這是我能給的鳥籠裡的自由,最多名單我放長一點;孩子要提名新候選學校亦可,但須父母加孩子一人一票,少數服從多數,無辦法,就讓他明白小圈子投票的可怕。

名單有了,孩子在其中任選。我孩子去年也放棄了我最喜歡的學位,但早說了名單中任選,決不食言。
‹ 上一主題|下一主題