用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤vs福小
go

陸慶濤vs福小

小兒有陸慶濤及油塘福小offer. 家住藍田. 兩間都有Band 1中學. 邊間好D? 大家可唔可以俾D意見. 多謝.

回覆:陸慶濤vs福小

我會選福小。升中有呈分試。如果小朋友叻可以再駁出面的band 1a中學。如果唔係太叻的留守福中亦是不錯的選擇。如果我無記錯福小校長在面試時講過中,英,數合格就可以升中學(如有記錯,請更正。)。我覺得呢間係進可攻。退可守之選。
相反陸慶濤係一條龍學校,升中沒有呈分試。就算小朋友再叻都只能升羅氏基金中學。
以上純屬個人意見。不喜者勿插。

但羅氏係保記出品,有質數保証, 雖然直資要比學費,但財政應該清晰...  好似各有利弊

陸慶濤好像口碑比較好。

我原本都係一心諗住讀福小, 之後再睇陸慶濤家長一編學校教學的愛心, 而有意見話福小仲未穩定, 老師轉得好厲害, 有D担心. 所以又開始諗過. 唔知點好.

回覆:Big_Gal 的帖子

可否分享此文章 因福小都收左我仔

回覆:marie2008 的帖子

事實, 保良局係有一個部門負責教育, 所以佢所辦的學校有一定水準!

我兩間都無offer,如果比我就陸慶濤 !教學上各方面都穩定 !

回復 Big_Gal 的帖子

看看你是否了解以下幾點..

我會選福小, 原因是他們是以homeroom教學模式,

1.兩個班主教, 一個必須是外藉老師 net teacher
2.小班教學, 1 : 12-13
3.所有科目以英語授教,   
  (陸慶濤好似以中文教數學, 要到小四開始才轉用英文, 本人覺得要去到中途才轉, 又要重新適應.  為何一開始不以英語教數學 ? )
4. 普教中
5. band 1福中英文學校 back up
6. 設施資源很豐富, 完全照顧到小學及中學生需要, 如校內建私人暖水泳池, 供小學及中學部課外活動及操水比賽之用, 不需浪費時間外出練習.  也沒有收取學生任何費用, 免費接送.  真正辦到一生一體藝的精神.

好Hard sell 喎!

引用:回復+Big_Gal+的帖子 看看你是否了解以下

原帖由 mandy304 於 13-01-05 發表
回復 Big_Gal 的帖子

看看你是否了解以下幾點..
我都覺得好hard sell,乜野小班教學、雙教師制band1尾中學back up兩間咪一樣,妳話有私家游泳池但人家游泳獎杯多過你啦!陸慶濤游泳同音樂係必修課黎!
事實上福中、羅氏、優才呢三間基本上叮噹馬頭!論成績福中贏少少但佢而家班學生一直係band1收上來暫時同福小冇關、優才第二而且教局報告正增值、羅氏第三但記住宜家重係用梗當年收既band2生為主攞band1成績,所以教局評羅氏為高增值!真正陸慶濤班結龍生重未上到黎考新高中。
所以呢三間有得選擇既話真係要睇孩子受邊套模式

可以參考中學2012年嘅DSEU率比較一下, 這個表是以個人人均成績作排位, 亦有2010年嘅banding 作參考,  看看學校有没有在進步, 或是退步; 排位越高, 表中學個人人均成績越好, 在表中可以看到以上三間中學成績和排位.

HKDSE 優良率

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

一般學校公佈的入U率都包涵本地大學資助學位加本地大學自資學位如Open University公大, 恒生商管.....  (除了部份學校詳列入U學生名單和相關學係外).

我會揀福小。地點和校舍較好,外籍英語老師較多,又有呈分。

我個仔有陸慶濤offer, 當初我幫佢報考之前, 都有睇過其他直資, 包括福小, 但最終福小我連報都無報, 主要原因係老師既流動率幾高, 對我而言, 小孩子既學習穩定性高, 係好重要既一項考慮因素

至於陸慶濤, 我揀既原因係佢中小銜接做得好好, 一個校長管晒中小學, 係決策及溝通上, 都會比較簡單, 每個星期五返半日, 主要係比中小學教師開會研討教學情況, 呢點我覺得安排得唔錯

陸慶濤每節課係一小時, 每節課可利用既時間會更充足, 唔會講到唔上唔落, 小朋友既印象會深刻d, 同埋一日唔駛帶咁多唔同科既課本, 書包都可以輕d, 睇得出學校有係學生既角度去出發

唔駛考呈分試, 呢個係另一個吸引我既地方, 老老實實, 我幫阿仔考一條龍學校, 都係想佢讀得輕鬆d, 我又唔駛係中學煩多次, 又要一條龍, 又要呈分, , 又有backup, 又有更好既選擇 ............. 其實係滿足家長既心而矣

唔駛呈分, 其實最大既風險係無得派位,但如果係叻既, 有料既, 叩門, 或者自己考入去都係另一條路, 反正派位都唔一定派到心水個間既!

以上係我個人揀陸慶濤既原因,至於樓主揀邊間, 不如直接問下個仔, 始終佢係用家囉!

viv-viv  有料讀得好,不呈分不影響叩更好學校,但至少有直上LFC Band 1 中學就無憂...super agree...這是爸爸支持選LHT做first choice其中一個理據...  發表於 13-1-7 22:13

福小不清楚。

但陸慶濤幾勁。頭位学生去到超级中学,如留番自已中学都不錯。中学公開試考得好,今年聽過有一兩個学生入到医科

其實好多家長唔揀LHT最主要原因係比校舍及附近公屋環境嚇親,我報名之前都係咁諗,小女幼稚園係九龍塘算大校舍,當帶佢去interview時佢完全冇厭棄,反而我地覺得內部環境好整潔,所有班房面向綠油油既山景,空氣又好,另一令我改觀既就係interview時同一位男教師交談中感覺佢地好有熱誠,好有教學經驗,我會好放心比小朋友係到讀書.

回復 Komama168 的帖子

但我所講的, 全部都是事實, 沒有一點假話, 那會是hard sell ??