用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 社交 playgroup
go

社交 playgroup [複製鏈接]

我囝囝現在3歲, 好細膽, 又唔鍾意同其他小朋友玩.
想搵d訓練自信/社交的playgroup.
大家有冇介紹?
Thanks
   4    0    0    0

monitat 發表於 13-1-2 17:20
我囝囝現在3歲, 好細膽, 又唔鍾意同其他小朋友玩.
想搵d訓練自信/社交的playgroup.
大家有冇介紹?
我大囡係間培訓機構上緊LEADERSHIP課程,課程內容會有一d task係要小朋友合作完成,我覺得課程一來比到我囡更多機會同小朋友相處之餘,亞囡仲學到teamwork同leadership,因為課程既對像係3-6歲,我囡3歲,係課程中既較細既小朋友,佢雖然唔會成日做到leader(始終佢年紀細,好多野唔夠5-6歲既小朋友強),但佢唔會因為細而少左機會表達同學野,反而機構既導師成日都會鼓勵小朋友表達意見,完成每個task後都會同小朋友de briefing分析返成敗既原因。仲有一樣,就係課程既導師每次落堂都會我同講返亞囡果堂既表現,有咩地方亞女做得好/比之前進步,有咩地方要加強佢地都會講,所以我覺得好好呀!

我囡上左3個月,囡囡多左表達自己既意見,自信心亦都大左!

希望幫到你呀

Thanks. 可唔可以pm D 資料俾我呀?
唔該晒!

my kid is so shy as well, pls help to pm the leadership info to me. thanks!!

回覆:社交 playgroup

I want it too, pls pm me, thx

回覆:De_baby1 的帖子

Can u pm me as well?

Can you pls give me the details

May I have the details pls?  Thx!

can u give me some details! pls!!

Pls pm me the info too thx !

引用:有個叫Creative+Dance+的課程,以動作表達

原帖由 donpau 於 13-01-06 發表
有個叫Creative Dance 的課程,以動作表達自己,增強自信。
Hi, can u pls pm me the details ? Many thanks !!!

引用:Quote:monitat+發表於+13-1-2+17:20+我囝囝

原帖由 De_baby1 於 13-01-03 發表
我大囡係間培訓機構上緊LEADERSHIP課程,課程內容會有一d task係要小朋友合作完成,我覺得課程一來比到我囡 ...
I also want the details? Would you please PM me the detail? Thank you

回復 De_baby1 的帖子

May I know the detail of the course. Please PM me. Thanks.

余德淳中心的棉花糖小組

果間中心叫people impact,中心係北角港運大廈,課程每堂係2個鐘既!你地可以上facebook揾"people impact (north point and mongkok) "聯絡佢地~
我唔知電話可唔可以放上來 (如果可以請話我知,咁大家唔水下下PM我咁煩),你地要佢地電話 / referral discount就自己PM我啦!

課程既目的想透過自信心、EQ、溝同求生技巧等訓練去提升小朋友既領導,課程內容包括左10個單元: 自信心、情緒管理、teamwork、溝通技巧、leadership skills、求生技巧、金錢管理、time management、planning同處理問題技巧

我囡依家K1,係果度上緊Leadership同IQ班. 亞女由10月開始上Leadship班,第一個月上左communication skills、跟住11月就上左處理問題技巧、12月就教佢地leadership skills,今個月就上緊金錢管理,我見佢啱啱星期六果堂放break時楂住D道具錢,佢話個導師姐姐同佢地玩supermarket遊戲,教佢地要睇餸食飯(楂住$20係買唔到$30既野)同埋要保管好自己d錢,我覺得幾好喎,因為我平時唔會比錢亞女玩(d錢好鬼dirty架麻),亦未教佢認識錢,亞女可以透過呢個遊戲對洗錢有初步認識。之後星期日朝早我同去食老麥,臨出門口亞女竟然會問我帶左幾多錢同佢食早餐? (其實我去食老麥係會用8達通架囉.....)

唔好再留"LS PM ME"之類的,唔係餅主就會CLOSE THREAD架啦

多謝你的分享

如果佢依家3歲,佢可以上PLAYGROUP既幼稚園學前基礎班,可以強化佢既社交同佢獨立上堂
‹ 上一主題|下一主題