用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿女想減肥
go

阿女想減肥 [複製鏈接]

我個女宜家得果13歲,160cm高,百幾磅,其實都正常,但佢d同學個個得果90磅唔夠,成條柴咁,但阿女宜家仲發緊育,驚減肥有影響,好好笑係,佢戒唔到口,成日食雪糕,唔肥都難,但食完又後悔,真係冇佢扶。你地覺得佢洗唔洗減肥?
   0    0    0    0

百幾呀?太早減唔識高,但佢都唔算矮,我識得兩個女仔中一開始減,成家最矮都五呎六,媽同妹都高,但佢得五呎,最緊要健康減肥法,不可藥物或禁食,以免營養不足影響身體。
但現在風氣不好,我適個女仔八十磅有胃腩都食藥減,不是瘦就靚

但我想我仔主動減,十二歲170高80kg,男仔好少肯主動減

減肥不當會影響發育. 有一個自我形象不健康既觀念(以為瘦=美), 以後影響深遠. 引導佢去一個健康keep fit 方法. 要注意飲食&靠運動減. 正餐一定不能減. 食白肉戒零食, 多菜少肉. 加上運動自然見效. 日日junk food又唔活動自然會肥. 得間飲下薏米水去下水腫都唔錯. 同女強調係keep fit, 唔好減肥.

引用:但我想我仔主動減,十二歲170高80kg,男仔好

原帖由 安格斯媽媽 於 13-01-01 發表
但我想我仔主動減,十二歲170高80kg,男仔好少肯主動減
你個仔好高呀,平時佢食啲咩嘢多

回復 26102007 的帖子

主要沒有運動,他少吃零食汽水,只吃正餐,三餐若要上課非常定時,但近年控制唔到飯量,小一開始在政府醫院減肥,每年見營養師及物理治療師,提點他,由一碗飯減到半碗,但近年長高了不少,飯量亦增加,本身家族都肥,爸爸二百多磅高度差不多被仔追過了,本人不覺他痴肥,非常結實,但若減廿磅更好了
十二歲未開似發育,還有很多上升空間,佢都唔想過高同肥

回復 安格斯媽媽 的帖子

嘩! 真羡慕你的兒子這麼高, 你本身有幾高? 可否分享下你兒子三餐吃什麼, 份量幾多? 本人的囝囝又瘦又婑.

基因問題我165老公170,我後生模特兒身型,但現在差不多百六,我仔BB到現在都加大碼,他只吃飯面,唔食面包,早餐一個星期同他食兩冰家鄉雞,平時煮面,下午帶飯,多數肉餅,炸菜肉絲阿嫲煮晚餐留下午,或我一早整滑旦飯。茄飯,大部他喜歡但儘量加蔬菜瓜類,但小朋友都幾揀食,要有諗頭
可能嫲嫲驚他餓都有關係,嫲嫲帶d細路都好有件頭但都比好事,一個孫無跟佢就唔肥,我家少吃肥膩,但唔比佢餓

但阿女算肥嗎?營養師話佢係正常...

Yanamami  我F5時, 165cm, 110磅. 我覺得你女正常. 有d人雙骨, 重d. 叫佢多做運動, 戒零食甜飲品即可. 兇佢唔食正餐會胸發育不良兼但重反彈(衰過未減前).      發表於 13-1-5 07:51

回覆:chiying0327 的帖子

咁當然正常,但女仔貪靚無辦法

Yanamami  Oops.....回應樓主先o岩.  發表於 13-1-5 07:51
Yanamami  我F5時, 165cm, 110磅. 我覺得你女正常. 有d人雙骨, 重d. 叫佢多做運動, 戒零食甜飲品即可. 兇佢唔食正餐會胸發育不良兼但重反彈(衰過未減前).   發表於 13-1-5 07:49
‹ 上一主題|下一主題