用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人收到德望2nd in
樓主: herama
go

有無人收到德望2nd in [複製鏈接]

回復 MissMusic 的帖子

我都係聽第二場,佢冇聽漏,因為冇人問呢個問題,但留低嚟問嘢嘅人話有2nd in

我老公都係聽第二場,佢又係話冇聽到2nd in,我仲話佢唔留心聽漏左,諗住in完放鬆哂TIM,呢樣野都幾重要,又唔公開講既呢,面試回條只係話結果15/1前通知,請問有冇家長係親身聽到2nd in既呢,如果有,學校係點講呢,可否詳細講一講,

第一場簡介會校長0係台上係好明確講左有second in。亦都講左second in會0係聖誕假期後。

回覆:有無人收到德望2nd in

對,所有參加第一埸簡介會都應該聽到校長講。是在公開答問環節中,有人問如何選取小朋友,校長在台上回答時提到有2nd IN, 時間應該過了聖誕

Hello,

大家好, 知道妳哋好心急!! My girl is K 1 am now~~GH really a good school for girl~~
睇下幫唔幫到大家!!
如我無估錯, 會同上年一樣, 15/1前一定會收到信! 一定有正取, waiting and reject!!
之後學校會再 call waiting for 2nd in~~~
有2nd offer 的, 亦好大機會有offer, 但大多是 pm~~

relax and relax!! 放開心情, 最重要得與失不要怪責小朋友!!

yslgirl  唔該您呀, 您解答了很多家長的疑慮  發表於 13-1-2 23:24

引用:Hello,大家好,+知道妳哋好心急!!+My+girl+i

原帖由 WJoyce 於 13-01-02 發表
Hello,

大家好, 知道妳哋好心急!! My girl is K 1 am now~~GH really a good school for girl~~
甘請問上年有冇講會有2nd in 呢

睇上年post是2月6日收到取錄信,reject & waiting,我啉吾明?

我係參加第一場簡介會,當日sister係台上清楚講明有2nd in架,唔係完場私下問而講架!

I attended the 2nd briefing session.  In the Q & A session, I were around the sister, someone asked her about the 2nd interview... when one asked if 2nd interviews are only for marginal cases...Her head shaked and said "今年呢...就應該有2nd interview啦..."....my interpretation is "this year will be different from last year, there will be a 2nd round interview ..."; then she said that she doesn't know the details as the principal is responsible for this (the sister & principal are both "surrounded" by 2 crowds..)... may be they not yet made up their mind at that moment? 1

上年冇second in ga! 我上年係1個老師in 2-3個小朋友!父母坐小朋友後面!今年連interview 形式都改左

想問吓其實K係唔係一定上到P?定係85%?

I love to teach piano!!!

今年班K3只係7成人有GH offer, 不過唔排除之後waiting有多番啲人升到。

引用:今年班K3只係7成人有GH+offer,+不過唔排除

原帖由 HauMiranda 於 13-01-03 發表
今年班K3只係7成人有GH offer, 不過唔排除之後waiting有多番啲人升到。
吓?得7成?
咁咪入到都好危險?

ms.bead  更正:150小學位留比德幼生係網友既推測數,但我相信實際數字雖不中亦不遠(可能更多)...  發表於 13-1-4 08:50
ms.bead  小學有150位比幼稚園生都叫"好危險"!?仲未計有D德幼生係考左其他小學走左,咁剩低嗰75位比全港其他學校既人爭咪仲危險?  發表於 13-1-4 08:42
I love to teach piano!!!

想問今年(12/13)K1共有多少班?6班? 而K2 是5班嗎?

我睇GH website, 見GH KG 全校18 班,每班約30人。但不是每一年K1收相同班數,即係一些年份多D班數,多D人畢業,有些年份少D人畢業。

去年11/12班數:
K1 5班
K2 7班
K3 6班

前年10/11年班數:
K1 7班
K2 6班
K3 5班

自己做了一些分析,大家研究o下:

11/12 K2 = 今年12/13 K3有7班,30人一班,即共210人。11/12K3只有6班,即180人。 10/11K3只有5班,即150人。

而GH 小學每年都係225人,假設小學部每年在第一輪收生派150個offer 俾德幼生。第一屆畢業生(10/11 K3) 只有150人,所以可以100% 有offer. 第二屆畢業生(11/12 K3) 有180人,派150個位,即約83%(150/180)有1st round offer, 餘下的要等waiting.  第三屆12/13 K3有最多的210人,都係只派150個小一位,即只有71%(150/210)獲首輪offer.  

收晒,85%,70%好像也是過往EK 有人提過的收生率(跟我以上的假設巧合的相配),大家好似見到GH小學一年比一年收得少學生,而使大家擔心是否小學部不喜愛德幼生,其實可能因為畢業生人數在過去三年是每年增加,而小學部每年可能offer 相同數量的P1位俾德幼生[我估約150個](即小學部固定其小一生的"德幼:外校生"比例,不因幼稚園畢業生多而少收外校生)。

如果今年12/13K1 是6班,13/14年 K3 5班,K2 6班,K1 ?? 如果學校想調整班數至每年K1-K3都是6班180人,那麼13/14K1就收6班,全校在13/14就只有17班(除非多收插班生開多一班K2/K3)。如想保持全校18班而唔開多班插班,就13/14 K1可收7 班。如果我的分析成立,咁即係現在K2的一屆上小學部比例會好高(唔知今年k2上唔上到小學的結果會在今個學年下學期尾知定要等下年度初先知呢?)

對考13/14 K1的人來說,學校開7班K1,今年多D人入到幼稚園開心,3年後就多D人失望(開7班就約70% 上小學,開6班就約85%上小學)   

hastalavista  太強了!  發表於 13-1-4 01:39

甘似小學數學題嘅!你好心水清喎

If you visit the GHS Kg website, you can know that for 2012-13, there are

K1: 5 classes (150 students)
K2: 6 classes (180 students)
K3: 7 classes (210 students)

Note: There are one additional K2 class starting from 2012-13.

For 2013-14, it is probably to have 6 K1 classes and one additional K2 class so that there will be 6 classes for each grade.
‹ 上一主題|下一主題