用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選小學的煩惱
go

選小學的煩惱 [複製鏈接]

希望各位能幫幫我分析有關我女兒在揀選小學的煩惱.

女兒考了四間小學,分別培道小學,培正小學,九龍塘宣道小學 和崇真小學,暫時只有培道,宣小,崇真錄取.

我女兒的性格比較外向,活潑,說話能力強,不算是文靜的類型.老師對她的評價是她很愛表演(學校也常派她外出表演),求知欲強,也喜歡學習,上課時也專心,記憶力尚算不錯.不過個人認為她英文稍為比較弱.

請指教以下問題:
1)這幾間小學會比較適合我女兒的性格?
2)哪一間的升中比較理想?
3)宣小是不是在花很多錢在音樂上?
4)崇真在深水埗區的中學算是BAND幾?
5)培正小學升上培正中學的%是多少?
6)培道小學,在九龍城區升中的勢力稍弱?

謝謝.
   0    0    0    0

1)我覺得每間學校一級咁多人,咩性格既人都會有。而且閣下女兒愛表演、求知欲強、喜歡學習、上課專心、記憶力強... 相信任何學校也喜歡這類學生
2)宣道>培正>崇真
3)請宣道現任家長回答
4)基督教崇真中學(BAND 2)、沙田崇真中學 (BAND 1)
5)直屬中學(最多85%)
6)正如培道幼稚園程度上都唔深,但係閣下女兒仍可取得很多人爭既宣道學位... 很難一概而論,每間學校都有BAND 1學生...

咁複雜?

Yes, APS/ PC/ TT.

我想問,培正其實係唔係龍校?

Yanamami  No really. Around 85% will be promoted to Secondary?  發表於 12-12-31 14:17

引用:我想問,培正其實係唔係龍校?+

原帖由 jacobkit 於 12-12-31 發表
我想問,培正其實係唔係龍校?
不是. 有培正家長同我講收8成左右.

引用:+本帖最後由+anson2009+於+12-12-31+14:38+

原帖由 anson2009 於 12-12-31 發表

希望各位能幫幫我分析有關我女兒在揀選小學的煩惱.
如果小朋友本身學術較強又可坐定定溫書做功課當然 APS.

hadwinboy 發表於 12-12-31 18:16
不是. 有培正家長同我講收8成左右.
Yanamami 最清楚....

Yanamami  Maybe not do updated. Ancient history......  發表於 12-12-31 22:02
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

學樂器是不包括在學費內的!而不同樂器,小組或個别學習收費都不同。還有要計算買樂器的錢!

回覆:選小學的煩惱

Tt 的直屬,沙田崇真是band one 但是是資助中學,在甲部升中唔知有冇著數,因有D直屬甲部唔喜收自己屬小生,留來收街外勁人,乙部就會最多留25%俾直屬,首要條件要考生at least band two or above !

回復 ms.bead 的帖子

多謝你和各位的分析.
另外,還有以下疑慮:
1. 崇真是英文小學,比較多著重英文和普通話教學,對於日後上英文中學都有好大優勢嗎?2. 而宣小/培正/培道是中文小學,不知道其英文程度如何呢?是否上英中會比較吃力呢?
3. 宣小,除了花費音樂上的培訓,是否也要花金錢在中,英,數科目的補救?小小擔心小朋沒有足夠時間休息呢...
4. 家中還有小妹,哪間對小妹入讀其幼稚園/小學有優勢呢?
謝謝

‹ 上一主題|下一主題