用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama請幫忙, 煩惱中
樓主: Bobostar
go

Khmama請幫忙, 煩惱中   [複製鏈接]

請問如女兒2次呈分20/140, 老師冇講banding, N無人士(冇特異功能、冇獎), 九龍城區。考慮迦密、黃芴南、銀禧, ok嗎?

elbar  自行或試 真光女書院 和 黃芴南   發表於 13-1-15 18:41

winniekws 發表於 13-1-15 00:09
這樣的成績,郭得勝中學,林漢光或鄭榮之好呢?又想知道郭得勝是否降了banding呢?真係為了選擇學校非常煩 ...
自行或試 1.培英 2.林漢光

回覆:文仔媽 的帖子

我覺得冇影響,由邊個填表都係一樣,除非學校寫明要小朋友填.

回覆:MADMADY 的帖子

呢個成績都應該起碼band1中,可以考慮迦密同黃笏南.

多謝khmama的回覆,12年3個.11年5個.前幾年就不大清楚,應該都是3-5個左右.但每年都有一個十名前后入到,不知是面試入定抽獎入.都是學校奧數代表.不知官中是否喜歡收奧數叻的呢?現在小兒在班中奧數不錯.有代表學校獲獎.不知是否值得一愽?去年得一個入安柱.請指教.萬分感謝!

Dear Khmama,
小女在沙田算是一線小學就讀,兩次呈分排名只得81/140。老師話係B2A組別, 其實想在大抽獎博一博抽間B1C。

小女普通話幾好,但在朗誦節只取得優良等級, 想自行第一選沙田蘇浙公學博一博。得知九龍城區黃笏南今年應會搬入沙田,想試自行第二,都知兩間機會微,請問有咩意見?

elbar  自行第二 可一博 黃笏南   發表於 13-1-18 22:13
elbar  自行或一博 1.沙田蘇浙 2.聖羅撒/沙田培英   發表於 13-1-15 21:07

khmama,

小女第二次呈分為 56/136, 屬b1尾, 因尚未交表,
仍心大心細, 請問自行選順利天主教/蒙民偉/呂部碧鳳,
你會怎樣選擇排列, 較適合小女, 謝謝!!

另, 見順利天主表格要填是否受洗及宗教方面佔15%(收生準則),
是否教徒較易入?

請指教!!

多謝khmama & elbar意見, 但老師話10名以內先考慮真光女書院喎

回復 khmama 的帖子

今天已交了第一間.第二間等khmama的意見

回覆:khmama 的帖子

想再問下,羅陳楚思,基孝,梁季彝,黃大仙文理書院,那間好?

meiray 發表於 13-1-17 23:15
想再問下,羅陳楚思,基孝,梁季彝,黃大仙文理書院,那間好?

文理> 基孝>羅陳楚思>梁季彝

QQ敏 發表於 13-1-16 20:21

今天已交了第一間.第二間等khmama的意見

荃官只要操行有B就會有面試, 成績佔40%, 面試佔40%, 特異功能佔15%, 聯繫佔5%. 所以面試表現好相當重要. 既然你間學校過往都有3-5個入到, 自行都不妨一試, 亦可以先打探你學校有幾多人同你爭, 提高成功機會. 李兆基會見晒所有人, 成績, 面試, 活動同操行各佔25%, 會考學生既解難同數理能力, 機會都幾大. 何傳耀非常著重成績, 佔70%而面試佔20%. 一間咁重視成績既學校, 入去讀相信唔會輕鬆, 你睇下適唔適合你仔仔. 安柱冇記錯都係見晒, 只要操行有B, 成績佔50%, 面試佔30%, 活動佔20%. 如果對仔仔面試信心大, 可以考慮荃官+安柱, 否則就安柱+李兆基就比較穩陣. 不過你必須要心儀所揀既學校, 如果唔係考到冇得抽獎又後悔就唔好.

小女於沙田一胡就讀, 全級十名內, 請教兩間自行如何選擇? 謝

回覆:stanleyapple 的帖子

曾記+沙崇/培英

Thanks Khmama, 如曾記 + QE, 是否太進取? 因己交了第一志願曾記。

小女沙田一胡,B2A學生81/140,第一志願已入表沙蘇,已是越級挑戰,知機會甚微,但都想一試。

九龍城區黃笏南今年會搬校沙崇舊校,聽聞受搬校因素影響,入表人數微降,好像有收到少數B2A學生,想入表一試。

今年升中人數比去年冇咁激烈,希望第3次呈分考好一點,博大抽獎入沙田B1C英中。

請問我如第二志願選黃笏南? 還是應選回沙田B2的胡忠中中,banding配合會較利一點(因都怕隨機號碼唔好,連B2A的學校都抽唔到)。

回復 kiukiupig 的帖子

如果你揀胡忠又自行成功, 跟住比你上番band1c, 你會唔會好後悔先? 假如入胡忠你都OK, 因為程度上都合適 咁自行揀胡忠作第二志願就冇問題. 你要明白沙蘇機會渺茫, 如果你以2a成績再去搏多間1c, 好大機會只可以等抽獎. 去到抽獎你就要接受任何一間band2, 你覺得可以接受呢個風險, 可以試一間band1c如郭得勝, 最多等抽獎. 唔想搏就胡忠. 我唔覺得黃笏南自行會收band2.

回復 stanleyapple 的帖子

沙田友唔怕進取, 因為抽獎機會大.

edelwise 發表於 13-1-16 07:25
khmama,

小女第二次呈分為 56/136, 屬b1尾, 因尚未交表,
順天>蒙民偉>呂郭碧鳳. 係其他佔15%, 包括體藝, 服務, 活動同宗教. 千祈咪斷章取義, 宗教只佔15%既其中幾個%啫, 唔係差好遠.
‹ 上一主題|下一主題